Newsbytes.gr

Newsbytes.gr

Συνεργασία Yahoo με Twitter και στο Βάθος Διαφημίσεις

Photo by Steve Wampler under CC @ Flickr

Οι εξελίξεις στα κοινωνικά δίκτυα και στο Microblogging αλλά και στην ενσωμάτωση τους στο πιο παραδοσιακό Internet συνεχίζεται με ταχύτατους ρυθμούς. Νέες συνεργασίες ανακοινώνονται καθημερινά και οι πετυχημένες startups προσπαθούν να αρχίσουν, επιτέλους, να κερδίζουν χρήματα ώστε να απεξαρτηθούν από τα κεφάλαια των επενδυτών και να αποδείξουν ότι μπορούν να σταθούν σαν ανεξάρτητες υγιής εταιρίες.
Σήμερα θα δούμε δύο από τις εξελίξεις αυτές που αφορούν το πιο πετυχημένο microblogging site, το Twitter:
Μία νέα συνεργασία με την Yahoo! και τις πληροφορίες ότι σύντομα αναμένεται η παρουσίαση του διαφημιστικού δικτύου του.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το Twitter και την Yahoo! οι εταιρίες συμφώνησαν να επεκτείνουν την συνεργασία τους. Έτσι το Twitter θα δώσει στην Yahoo! πλήρη πρόσβαση στο λεγόμενα firehose (ροή όλων των tweets σε πραγματικό χρόνο) και η Yahoo! θα ενσωματώσει το Twitter σε όλα τα site της με διάφορους τρόπους. Για αρχή έχουμε την ενσωμάτωση της υπηρεσίας στη μηχανή αναζήτησης της Yahoo! ενώ σύντομα θα υπάρξουν projects και για τα άλλα site της εταιρίας όπως το Yahoo! Homepage το Yahoo! Mail και το Yahoo! Sports. Παράλληλα η Υahoo! θα επιτρέψει, σε όσους επισκέπτονται τις σελίδες της, να παρακολουθούν τα tweets αυτών που ακολουθούν και να ενημερώνουν οι ίδιοι την κατάσταση τους. Ουσιαστικά μιλάμε για ένα τεράστια Yahoo Twitter client!

Τα οφέλη είναι ορατά και για τις δύο εταιρίες. Η Yahoo! μετά την ενσωμάτωση του Facebook φέρνει ακόμα ένα hype προϊόν στις σελίδες της και ελπίζει ότι οι επισκέπτες θα ξοδεύουν όλο και περισσότερο χρόνο εκεί αντί να επισκέπτονται άλλα sites για να χρησιμοποιήσουν τα κοινωνικά τους δίκτυα. Από την άλλη το Twitter προσεγγίζει τους περίπου 600 εκατομμύρια επισκέπτες της Yahoo! και πάει ένα ακόμα βήμα προς το mainstream.

Εδώ και πολύ καιρό έχουμε γράψει για τις προσπάθειες του Twitter να κερδίσει χρήματα και για τις διαφημίσεις που σύντομα αναμένουμε να εμφανιστούν στην πλατφόρμα. Λέω πλατφόρμα και όχι site αφού πιστεύω ότι οι διαφημίσεις αυτές θα βρίσκονται μέσα στο twitter stream και έτσι θα εμφανίζονται παντού και όχι μόνο στο website της εταιρίας. Αυτό είναι απόλυτα λογικό αφού οι πλειοψηφία των χρηστών της υπηρεσίας χρησιμοποιεί clients ή άλλα site για να ενημερώνει το Twitter. Φαντάζομαι ότι οι διαφημίσεις θα αποτελέσουν ένα είδος tweets που θα εμφανίζεται σε όσους αναφέρονται συχνά σε κάποια συγκεκριμένα θέματα που ταιριάζουν με το περιεχόμενο των διαφημίσεων αυτών. Οι υπεύθυνοι έχουν υποσχεθεί συναρπαστικές και διαφορετικές διαφημίσεις αλλά μόνο η πράξη μπορεί να το δείξει αυτό!

Σύμφωνα με το MediaPost και πολλά άλλα blog τεχνολογίας η ανακοίνωση του Twitter Ad Network αναμένεται σύντομα. Ίσως τον επόμενο μήνα στο συνέδριο South by Southwest ο CEO του Twitter Evan Williams να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες και χρονοδιάγραμμα. Η επιβεβαίωση ήρθε μόλις προχθές από τον Anamitra Banerji, head of product management and monetization του Twitter, ο οποίος απάντησε καταφατικά στην ερώτηση αν δουλεύουν πάνω στο δικό τους ad network.

Θεωρώ απόλυτα λογικό το Twitter να επιθυμεί να κερδίσει χρήματα. Καμία startup δεν μπορεί να λειτουργεί μόνο με τα χρήματα των επενδυτών της για μεγάλο χρονικό διάστημα! Δεν ξεχνάω όμως ότι μέχρι και λίγο καιρό πριν οι υπεύθυνοι της εταιρίας επέμεναν ότι η διαφήμιση δεν είναι ο επιθυμητός τρόπος για να κερδίσουν χρήματα και ότι σκέφτονται άλλες πιο καινοτόμες ιδέες. Φαντάζομαι ότι θα δούμε και κάποιες άλλες τέτοιες ιδέες (όπως συνδρομές για λογαριασμούς εταιριών με στατιστικά κτλ) αλλά για μία ακόμα φορά η διαφήμιση θα είναι αυτή που θα βγάλει το φίδι από την τρύπα…αν τα καταφέρει.

Manogr

Πάθος για την τεχνολογία, το internet, το social networking, την blog & net κουλτούρα, τα gadget...

NewsBytes.gr

Πάθος για την τεχνολογία, το internet, το social networking, την blog & net κουλτούρα, τα gadget...

Archives