Newsbytes.gr

Newsbytes.gr

Γιατί το Facebook Εξαγοράζει το Instagram;

Η είδηση εξαπλώθηκε με αστραπιαία ταχύτητα στα social media αλλά και στα συμβατικά μέσα ενημέρωσης… το Facebook αγόρασε το Instagram για 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε μετρητά και μετοχές!

Δύο από τις εταιρείες που καλύπτουμε περισσότερο στο NewsBytes γίνονται μία χωρίς κανείς να έχει ακούσει το παραμικρό!

Γιατί όμως το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο αλλά και μεγαλύτερο φωτογραφικό site ξόδεψε τόσα χρήματα για να αγοράσει το Instagram στην διπλάσια αξία από αυτή που υπολόγιζαν τα μεγαλύτερα επενδυτικά funds;

Ας δούμε τις εξελίξεις αναλυτικά! 

Το Instagram βρίσκεται στην καλύτερη περίοδο της σύντομης ζωής του. Όπως γράψαμε λίγες μέρες πριν η νεαρή startup που ήταν διαθέσιμη μόνο για iPhone απέκτησε 30 εκατομμύρια μέλη μέσα σε μόλις 18 μήνες ζωής, 1 δισεκατομμύριο φωτογραφίες και 5 εκατομμύρια photos καθημερινά  συγκέντρωναν 575 likes και 81 σχόλια κάθε δευτερόλεπτο! Μέσα σε μία εβδομάδα και μετά την κυκλοφορία της έκδοσης για συσκευές Android τα νούμερα αυτά έδειχναν αμέσως μικρά αφού εκατομμύρια νέα μέλη εγκατέστησαν το Instagram και άρχισαν να μοιράζονται τις φωτογραφίες τους στην εφαρμογή που έχει χαρακτηριστεί σαν το καλύτερο mobile app!

Παράλληλα μάθαμε ότι μόλις λίγες μέρες πριν το Instagram συγκέντρωσε  50 εκατομμύρια δολάρια από επενδυτές με valuation τα 500 εκατομμύρια δολάρια!

Και ξαφνικά χθες όλα άλλαξαν με ένα status update του ιδρυτή και CEO του Facebook Mark Zuckerberg στο οποίο ανακοίνωσε την συμφωνία για την εξαγορά του Instagram για 1 δισεκατομμύριο δολάρια!

Ο Zuckerberg χαρακτηρίζει την κίνηση αυτή μοναδική αφού είναι η πρώτη φορά που το Facebook αγοράζει μία εταιρεία με τόσους χρήστες και τονίζει, όπως και ο ιδρυτής του Instagram Kevin Systrom στο σχετικό blog post, ότι το Instagram θα παραμείνει ανεξάρτητη εφαρμογή, θα συνεχίζει να αναπτύσσεται όπως τώρα, θα επιτρέπει να μοιράζεστε τις φωτογραφίες σας σε άλλα κοινωνικά δίκτυα και όταν θέλετε να μην τις μοιράζεστε στο Facebook και φυσικά θα συνεχίσει να επιτρέπει να ακολουθείτε χρήστες με τους οποίους δεν είστε φίλοι στο Facebook. 

Είναι η πρώτη φορά που το Facebook δίνει τόση έμφαση στο προϊόν που αγοράζει και όχι μόνο στην ομάδα ανάπτυξης του. Οι περισσότερες εξαγορές του μέχρι σήμερα γινόντουσαν ώστε να ενσωματωθούν οι προγραμματιστές και γενικά η ομάδα ανάπτυξης στο Facebook ενώ τα προϊόντα είτε έκλειναν (όπως πρόσφατα το Gowalla), είτε παραμένουν σε λειτουργία χωρίς υποστήριξη ή ανάπτυξη (όπως το Friendfeed).

Αυτή τη φορά τα πάντα είναι διαφορετικά αφού το Instagram θα παραμείνει ως έχει και θα εκμεταλλευτεί τους προγραμματιστές και τους designers του Facebook για την ανάπτυξη του! Σίγουρα θα δούμε και κάποιες ενσωματώσεις στο ίδιο το Facebook όπως φίλτρα σε όλες τις φωτογραφίες, sharing από το Facebook στο Instagram και πολλά άλλα που θα βελτιώσουν το φωτογραφικό προϊόν του μεγαλύτερου κοινωνικού δικτύου.

Kevin Systrom, Co Founder & CEO, Instagram

Γιατί όμως το Facebook αποφάσισε να ξοδέψει ένα τεράστιο ποσό, διπλάσιο από την τρέχουσα αξιολόγηση, για να αγοράσει το Instagramq;

Οι λόγοι είναι πολλοί και σίγουρα δεν μπορούμε να τους μαντέψουμε όλους αλλά αρχικά το ύψος του ποσού αντανακλά και το ενδιαφέρον άλλων ανταγωνιστών, όπως η Google, για την εξαγορά της νεαρής startup.

Από εκεί και πέρα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι φωτογραφίες είναι το πιο δυνατό σημείο του Facebook! Το photo tagging και το μοίρασμα φωτογραφιών έδωσε στο Facebook την ώθηση να φτάσει εδώ που είναι και παρά τις συνεχείς βελτιώσεις στο site η mobile εμπειρία (και για τις Photos αλλά και γενικότερα) παραμένει μέτρια! Το Instagram έπιασε ακριβώς αυτό το κομμάτι: mobile photo sharing σε συνδυασμό και με geolocation!

 

Το Instagram είναι αυτό που θα ήθελε να είναι το Facebook στις κινητές συσκευές!

Με την κίνηση αυτή το Facebook εξαγόρασε τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή του στο χώρο της φωτογραφίας, απέκτησε έτοιμη τεχνολογία φίλτρων και mobile photography και μία παθιασμένη κοινότητα που χρησιμοποιεί καθημερινά για ώρες την εφαρμογή!

Μήπως τελικά ο Mark έχει πάλι δίκιο;

Για όλα τα νέα του Facebook, των Social Media και της Τεχνολογίας ακολουθήστε την Σελίδα του NewsBytes.gr στο Facebook

Manogr

Πάθος για την τεχνολογία, το internet, το social networking, την blog & net κουλτούρα, τα gadget...

NewsBytes.gr

Πάθος για την τεχνολογία, το internet, το social networking, την blog & net κουλτούρα, τα gadget...

Archives