Newsbytes.gr

Newsbytes.gr

Whuffie: Το Αξιοκρατικό Νόμισμα της Φήμης!

whuffie_logo_big

Φήμη… μία μεγάλη έννοια που σίγουρα ακολουθεί τους πάντες σε κάθε τομές της ζωής μας. Το ίδιο συμβαίνει και στην online ζωή, ειδικά στην εποχή των κοινωνικών δικτύων και του Microblogging όπου ο κάθε ένας έχει την δυνατότητα να προωθήσει τον εαυτό του και την φήμη του πιο εύκολα από ποτέ.
Υπάρχει άραγε τρόπος να μετρήσουμε την φήμη και να την ποσοτικοποιήσουμε;
Αυτό προσπαθεί να κάνει ένας νέος μη κερδοσκοπικός οργανισμός, η Whuffie Bank, που προσπαθεί να δημιουργήσει ένα νέο νόμισμα που θα βασίζεται στην φήμη και θα μπορεί να ανταλλαχτεί με αληθινά ή virtual προϊόντα. Όσο πιο μεγάλη είναι η φήμη σου, τόσο πλουσιότερος είσαι!
Το νόμισμα ονομάζεται και αυτό Whuffie και παίρνει το όνομα του από το βιβλίο επιστημονικής φαντασίας Down and Out in the Magic Kingdom στο οποίο υπήρχε και εκεί το νόμισμα φήμης με το ίδιο όνομα (υπάρχει και σελίδα για τα Whuffies στην Wikipedia).

Η ιδιαίτερη αυτή “τράπεζα” θέλει να αλλάξει το τοπίο του web επιβραβεύοντας τους χρήστες που κάνουν κάτι θετικό με περισσότερα χρήματα. Έτσι ο αλγόριθμος τους θα παρατηρεί τις δραστηριότητες σας σε διάφορα websites και κοινωνικά δίκτυα και όταν κάνετε κάτι θετικό θα κερδίζετε Whuffies ενώ όταν κάνετε κάποιες άλλες συγκεκριμένες ενέργειες θα χάνετε.

Για να ξεκινήσετε αρκεί να δώσετε το username που έχετε στο Twitter (ή σύντομα στο Facebook) και αυτόματα θα δείτε πόσα Whuffies έχετε, πόσα κερδίζετε το μήνα και ένα γράφημα με την πρόοδο σας στον χρόνο. Μετά μπορείτε να εγγραφείτε κανονικά δίνοντας και κάποια επιπλέον στοιχεία (χώρα, ενδιαφέροντα) με βάση τα οποία το site κατατάσσει τους χρήστες με τα περισσότερα χρήματα ελπίζοντας να αναδείξει τους καλύτερους ανά κατηγορία ή χώρα.

Από εκεί και πέρα ο αλγόριθμος λαμβάνει υπόψη του διάφορα στοιχεία και ενέργειες όπως πόσες φορές έγινε retweet κάποιο μήνυμα σας στο Twitter ή πόσα Like έχει μία δημοσίευση σας στο Facebook. Επίσης λαμβάνει υπόψη του το ποιος χρήστης έκανε το retweet αλλά και το περιεχόμενο των μηνυμάτων.

whuffie top reputation

Ένα άλλο ενδιαφέρων στοιχείο είναι ότι μπορείτε να κάνετε προσφορές για να “προσλάβετε” κάποιον πληρώνοντας τον με Whuffies. Αυτό σίγουρα θα έχει μεγάλο αντίκτυπο εάν και εφ΄ όσον η συγκεκριμένη προσπάθεια πετύχει και αρκετοί χρήστες την χρησιμοποιούν. Θα μπορείτε για παράδειγμα να προσλάβετε και να εξοφλήσετε με αυτό τον τρόπο κάποιον designer για το site σας ή να πληρώσετε έτσι κάποιον για να γράψει ένα άρθρο στο blog σας. Φυσικά μπορείτε να δώσετε Whuffies και χωρίς να αγοράσετε κάτι, απλά και μόνο για να δηλώσετε την υποστήριξη σας ή την συμφωνία σας με τις απόψεις κάποιου.

Πιστεύω ότι αν μία κρίσιμη μάζα χρηστών αρχίσει να χρησιμοποιεί την υπηρεσία αυτή και αν το Whuffie μπορεί να αγοράσει πραγματικές υπηρεσίες ή προϊόντα τότε ίσως έχουμε μπροστά μας μία πραγματικά μεγάλη αλλαγή!

Αυτή την στιγμή μπορείτε να δώσετε Whuffies σε κάποιον άλλο μέσα από το Twitter (απλά γράφετε “WHF ποσό @username”) ή το site της Whuffie Bank ενώ σύντομα θα διατεθεί και ένα API για να μπορέσουν και άλλοι να ενσωματώσουν το νόμισμα αυτό στις πλατφόρμες τους… γιατί να μην αγοράζουμε e-books με Whuffies;

Την στιγμή που γράφω αυτό το άρθρο υπάρχουν 3,356,732 που χρησιμοποιούν την υπηρεσία ενώ αρκετοί είναι και οι Έλληνες όπως μπορείτε να δείτε στην σχετική κατάταξη για την Ελλάδα (ναι…κάποιοι τύποι δεν πρέπει να είναι Έλληνες αλλά προφανώς αυτό έχουν δηλώσει).
Δεν κρύβω ότι η ιδέα μου φαίνεται έξυπνη και μου αρέσει. Το γεγονός ότι δημιουργήθηκε από μη κερδοσκοπικό οργανισμό (όπως λένε στα πρότυπα του Creative Commons) μου δίνει ελπίδες ότι μπορεί να πετύχει ενώ ο ρομαντισμός που βγάζει η ιδέα ενός αξιοκρατικού νομίσματος συνδυασμένου με την τεχνολογία και το Internet πραγματικά με ενθουσιάζει!

Δοκιμάστε το και μοιράστε τα Whuffies!!

Δείτε το video παρουσίασης της Whuffie Bank:

Manogr

Πάθος για την τεχνολογία, το internet, το social networking, την blog & net κουλτούρα, τα gadget...

 • http://yannidakis.spaces.live.com/ yannidakis
  βρισκω την ιδεα καταπληκτικη!
  δεν ξερω αν η φημη του εγχειρηματος θα φθαρει πριν εδραιωθει που συμβαινει συνηθως, ομως αν τα καταφερει βρισκομαστε στην αρχη μιας νεας διαδικτυακης επαναστασης.
  Μενει να οργανωθει καλα, γιατι δεν υπαρχει μονο το facebook & το twitter, αλλα οι επισκεψεις στη σελιδα του καθενα ή τα σχολια που κερδιζουν τα κειμενα του. Η πολυμορφια & η εξαπλωση του σε… απειρους ή ανεξαντλητους αν θες, τομεις, ειναι που θα επισφραγιζουν την ενδεχομενη επιτυχια του :[
 • http://www.newsbytes.gr Manogr
  Έχεις απόλυτο δίκιο και ελπίζω ότι αυτός είναι ο σκοπός. Οι ίδιοι στην πρόσφατη παρουσίαση τους στο Techcrunch50 είπαν ότι θα περιλάβουν τα σχόλια, τα posts και πολλά άλλα στον αλγόριθμο τους. Το μέλλον θα δείξει και ελπίζω να πετύχει!
 • http://fadebluedot.blogspot.com brexians
  για να δουμε….!
 • http://yannidakis.spaces.live.com/ yannidakis
  “καταχωρηση τσι μερας” για την Πεμπτη συμφωνα με την ομωνυμη λιστα του yannidakis live, η καταχωρηση σου τουτη.
  Καληνωρίσματα :[
 • http://www.newsbytes.gr Manogr
  Σε ευχαριστώ πολύ! Μεγάλη μου τιμή!

NewsBytes.gr

Πάθος για την τεχνολογία, το internet, το social networking, την blog & net κουλτούρα, τα gadget...

Archives