Newsbytes.gr

Newsbytes.gr

Βελτιώσεις στις Facebook Photos και στο Βάθος Φίλτρα!

Σε πολλά από τα πρόσφατα άρθρα μας σχετικά με το Facebook έχουμε γράψει ότι το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο βρίσκεται σε περίοδο παρουσίασης νέων προϊόντων και βελτιώσεων που αναμένεται να κορυφωθούν στις 22 Σεπτεμβρίου 2011 όπου θα πραγματοποιηθεί στο San Francisco το καθιερωμένο f8, η ημερίδα του Facebook για τους δημιουργούς εφαρμογών για την πλατφόρμα του. Παραδοσιακά εκεί ανακοινώνονται τα πιο σημαντικά προϊόντα όπως τα social plugins και πολλά άλλα.

Φαίνεται όμως ότι ο δρόμος μέχρι το f8 μόνο βαρετός δεν θα είναι αφού το Facebook προχωράει διαρκώς σε ανακοινώσεις και αλλαγές! Ήδη από σήμερα θα πρέπει να είναι διαθέσιμες σε όλους οι τεράστιες αλλαγές στο privacy, τo sharing και τα places ενώ ακόμα αναμένουμε το Facebook Messenger να εμφανιστεί και στο Ελληνικό App Store.

Παρ’ όλα αυτά οι αλλαγές συνεχίζονται και τώρα αφορούν την πιο δημοφιλή, ίσως, λειτουργία του Facebook: τις Φωτογραφίες.

Ας δούμε ποιες αλλαγές είναι άμεσα διαθέσιμες σε όλους και τι λένε οι πληροφορίες για περισσότερες μελλοντικές αναβαθμίσεις. 

Το Facebook ανακοίνωσε την άμεση βελτίωση της εφαρμογής των φωτογραφιών σε τρεις βασικούς τομείς: μέγεθος, ταχύτητα και τρόπος προβολής.

Οι φωτογραφίες που μοιράζεστε πλέον στο Facebook είναι μεγαλύτερες σε μέγεθος (960 pixels αντί για 720 που ήταν μέχρι σήμερα) προσφέροντας υψηλότερη ανάλυση και περισσότερες λεπτομέρειες ενώ φορτώνουν δύο φορές πιο γρήγορα από ότι σήμερα!

 

Η άλλη σημαντική βελτίωση είναι η αλλαγή στην εμφάνιση του viewer που χρησιμοποιείται για την προβολή των φωτογραφιών. Επιτέλους φεύγει το μαύρο πλαίσιο (light box) και αντικαθιστάτε από ένα πιο διακριτικό άσπρο που σαφώς είναι πιο ξεκούραστο στο μάτι και ταιριάζει περισσότερο με το Facebook. Θα παρατηρήσετε επίσης μικρές αλλαγές στο σχεδιασμό του User Interface για πιο άνετη πλοήγηση:

 

Οι παραπάνω αλλαγές είναι ήδη διαθέσιμες σε ένα μεγάλο αριθμό Ελλήνων χρηστών και αν δεν μπορείτε να τις δείτε απλά κάντε υπομονή μερικές μέρες.

Οι φήμες  που αφορούν τις φωτογραφίες ξεκίνησαν από ένα δημοσίευμα των New York Times που αναφέρει ότι σύμφωνα με δύο προγραμματιστές του Facebook η εταιρεία ετοιμάζεται να διαθέσει φίλτρα επεξεργασίας φωτογραφιών στις εφαρμογές της για κινητά τηλέφωνα! Αν και η λειτουργία είναι έτοιμη εδώ και καιρό ο Mark Zuckerberg ζήτησε να  προστεθούν περισσότερα φίλτρα ώστε να φτάσουν περίπου στα 15 που θα περιλαμβάνουν τα γνωστά vintage φίλτρα αλλά και κάποια νέα φτιαγμένα αποκλειστικά από το Facebook.

Αυτό που επίσης αναφέρεται είναι ότι μέσα στο καλοκαίρι το Facebook προσπάθησε να εξαγοράσει την αγαπημένη εφαρμογή photo sharing Instagram αλλά ο ιδρυτής του Kevin Systrom δεν δέχτηκε.

Όπως είναι λογικό ο συνδυασμός των παραπάνω φημών οδηγεί στο εύκολο συμπέρασμα ότι το Facebook προσπαθεί να επιτεθεί στο Instagram με την εισαγωγή φίλτρων στην εφαρμογή του. Αυτό από μόνο του δεν ισχύει αφού φίλτρα υπάρχουν παντού και αναμένεται με το iOS 5 να είναι ακόμα πιο προσβάσιμα αφού θα είναι παροχή του ίδιου του λειτουργικού της Apple. Αν όμως συνδυαστεί με την φημολογούμενη κυκλοφορία μίας ανεξάρτητης εφαρμογής photo sharing από το Facebook τότε σίγουρα αποκτά μεγαλύτερη βάση…

Βέβαια το Instagram είναι κάτι διαφορετικό αφού οι φωτογραφίες είναι ανοιχτές για όλους, δεν υπάρχει η “αυστηρή” έννοια του Φίλου όπως συμβαίνει στο Facebook και η εφαρμογή είναι απόλυτα focused στο φωτογραφικό κομμάτι.
Θεωρώ ότι το Instagram δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, όπως δεν είχε να φοβηθεί και το Foursquare με τα Places.

Τα φωτογραφικά φίλτρα του Facebook σίγουρα θα έχουν επιτυχία αλλά… όλοι οι καλοί χωράνε!

(Ενημερωθείτε άμεσα για όλες τις εξελίξεις στον χώρο τον social media και όχι μόνο ακολουθώντας την Σελίδα του NewsBytes.gr στο Facebook)

 

Manogr

Πάθος για την τεχνολογία, το internet, το social networking, την blog & net κουλτούρα, τα gadget...

NewsBytes.gr

Πάθος για την τεχνολογία, το internet, το social networking, την blog & net κουλτούρα, τα gadget...

Archives