Newsbytes.gr

Newsbytes.gr

Η Επανάσταση του #fixreplies

twitter-bird

Έχουμε πια συνηθίσει τις έντονες αντιδράσεις από τα μέλη των social networking sites που εμφανίζονται μετά από μεγάλες ή μικρές αλλαγές σε υπηρεσίες, design κτλ
Σίγουρα “πρωτοπόρα” στον τομέα αυτό είναι τα μέλη του Facebook αφού αντιδρούν σε κάθε αλλαγή με αρκετά έντονους τρόπους. Μερικές φορές έχουν δίκιο, άλλες άδικο και κάποιες φορές οδηγούς σε ανατροπές ή αλλαγές αποφάσεων.

Η χθεσινή μέρα χαρακτηρίστηκε από την πρώτη μεγάλη αντίδραση χρηστών του Twitter που θα μείνει στην ιστορία σαν η επανάσταση του #fixreplies!

Όσοι γνωρίζουν και χρησιμοποιούν την πετυχημένη υπηρεσία γνωρίζουν ότι το # χρησιμοποιείται για την δημιουργία hashtags που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένα θέματα και η χρήση τους βοηθάει στις αναζητήσεις και στην παρακολούθηση των συζητήσεων. Έτσι μία “μικρή”, όπως χαρακτηρίστηκε από τον ιδρυτή του Twitter Biz Stone, αλλαγή στις επιλογές απαντήσεων οδήγησε στην δημιουργία του hashtag #fixreplies και στην αναρρίχηση του στην υψηλότερη θέση των trending topics της υπηρεσίας!

Η αλλαγή αφορούσε την αφαίρεση της δυνατότητας να βλέπουμε απαντήσεις χρηστών που ακολουθούμε προς χρήστες που δεν ακολουθούμε και ανακοινώθηκε ξαφνικά στο επίσημο blog του Twitter. Εδώ και καιρό η επιλογή αυτή υπήρχε στα Settings και λέγεται ότι μόνο το 2%-3% των μελών την χρησιμοποιούσε. Τα περισσότερα μέλη επέλεγαν να βλέπουν απαντήσεις μόνο από και προς αυτούς που ακολουθούν αλλά οι λίγοι που ήθελαν να βλέπουν όλες τις απαντήσεις χρησιμοποιούσαν την επιλογή αυτή για να ανακαλύπτουν νέα, ενδιαφέροντα μέλη να ακολουθήσουν. Το θέμα είναι ότι αυτό το 2% αποτελείτε από power users και από τους πιο δημοφιλής χρήστες της υπηρεσίας με αποτέλεσμα η αντίδραση τους να αποκτήσει τεράστιες διαστάσεις. Οι χρήστες αυτοί ξεκίνησαν την διαμαρτυρία χρησιμοποιώντας το #fixreplies και το #twitterfail και η αντίδραση πήρε την μορφή χιονοστιβάδας! Πολλοί από αυτούς είναι επίσης γνωστοί και ισχυροί bloggers και μέσα σε ελάχιστα λεπτά εμφανίστηκαν δεκάδες άρθρα εναντίον της απόφασης αυτής. Οι χρήστες άρχισαν να βάζουν χαρακτήρες στην αρχή των απαντήσεων τους ώστε να ξεγελάσουν το σύστημα και η κατάσταση που επικρατούσε ήταν πραγματικά κωμικοτραγική.

Σε λιγότερο από 24 ώρες ο Biz Stone έγραψε ένα post στο οποίο είπε ότι συγκεντρώνουν το feedback για την αλλαγή ενώ επικαλέστηκε και τεχνικούς λόγους και μετά από λίγες ώρες ανέτρεψε μερικώς την αλλαγή επιτρέποντας να εμφανίζονται σε όλους τα μηνύματα που ξεκινάνε με @username αλλά μόνο όταν δεν απαντάνε σε συγκεκριμένο tweet κάποιου χρήστη (άρα όσες δεν γίνονται με το reply) ενώ παράλληλα υποσχέθηκε ότι θα φτιαχτεί ένα νέο σύστημα με ρυθμίσεις για κάθε συγκεκριμένο χρήστη.

Προσωπικά δεν θεωρώ ιδανική την λύση που δόθηκε αφού μπερδεύει ακόμα περισσότερο το σύστημα, μειώνει τα replies (και άρα την δυνατότητα να βλέπουμε πλήρης συζητήσεις) και πραγματικά ελπίζω σύντομα να έρθει μία πλήρης, απλή και μόνιμη λύση! Από την στιγμή που υπάρχει η δυνατότητα μέσω ρυθμίσεων να ικανοποιηθούν όλοι θεωρώ ακόμα και την τωρινή λύση δεσμευτική, περιοριστική και ακατανόητη αφού ο κάθε ένας θέλει να χρησιμοποιεί μία υπηρεσία όπως τον βολεύει!

Ζητώ συγγνώμη για το μπερδεμένο άρθρο, τουλάχιστον για όσους δεν γνωρίζουν την λειτουργία του Twitter, αλλά πιστεύω ότι είναι ενδιαφέρον να βλέπουμε πως οι χρήστες μίας δωρεάν υπηρεσίας μπορούν να επηρεάζουν τις αποφάσεις της…ειδικά όταν αυτές είναι λάθος!

Μπορείτε να με ακολουθήσετε στο Twitter ΕΔΩ!

Manogr

Πάθος για την τεχνολογία, το internet, το social networking, την blog & net κουλτούρα, τα gadget...

  • http://bibakis.com/ VangelisB
    Το twitter είναι τόσο απλό στη σύλληψη του που μόνο η φαντασία περιορίζει κάποιον στον τρόπο που θα το χρησιμοποιήσει. Από αυτή την άποψη δεν θα υπάρξουν ποτέ αλλαγές που θα περάσουν χωρίς γκρίνια. Πάντως αν κάποιος ακολουθεί 500 άτομα και βλέπει και τα @ προς κάθε άσχετο απορώ που βρίσκει χρόνο να κοιτάει την timeline του. Δεν νομίζω ότι είναι λάθος να βγάλεις ένα feature που χρησιμοποιεί ένας στους 50 και που σου γονατίζει το σύστημα. Απ' ότι φαίνεται το twitter δεν θέλει να το χρησιμοποιούν οι χρήστες για κουβεντούλα. Προσωπικά πιστεύω ότι σε 3 μήνες δεν θα το θυμάται κανείς.

NewsBytes.gr

Πάθος για την τεχνολογία, το internet, το social networking, την blog & net κουλτούρα, τα gadget...

Archives