Newsbytes.gr

Newsbytes.gr

Η Μεγάλη Μάχη του Real Time Search Ξεκίνησε

searchPhoto by chrisjohnbeckett under CC on Flickr

Όπως έχουμε γράψει σε πολλά άρθρα μας ο “πραγματικός χρόνος” γίνεται όλο και πιο σημαντικός όσο αφορά το Internet και τις υπηρεσίες του. Είτε μιλάμε για το Twitter είτε για το News Feed του Facebook το real time είναι παντού! Οι ειδήσεις εμφανίζονται πρώτα εκεί (θυμηθείτε τι έγινε με τον θάνατο του Michael Jackson) και μετά στα άλλα “παραδοσιακά” διαδικτυακά μέσα.
Πολλές νέες μηχανές αναζήτησης έχουν εμφανιστεί τον τελευταίο καιρό για να εκμεταλλευτούν το συγκεκριμένο trend αλλά καμία δεν μπορεί να απευθυνθεί σε τόσο ευρύ κοινό όσο η Google και η Bing της Microsoft. Από την άλλη και οι δύο αυτές εταιρίες, όσο μεγάλες και αν είναι, δεν μπορούν να διακινδυνεύσουν την θέση τους και να μείνουν έξω από το παιχνίδι πραγματικού χρόνου.

Εδώ και καιρό γνωρίζαμε ότι το Twitter βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με την Microsoft και την Google με σκοπό να τους δώσει πρόσβαση στο λεγόμενο firehose, σε όλες δηλαδή τις ενημερώσεις χρηστών σε απόλυτα πραγματικό χρόνο.

Χθες ήταν η μέρα των ανακοινώσεων.

bing twitter

Πρώτη ήρθε η ανακοίνωση της Microsoft και το ανάλογο post του Twitter σε συνδυασμό με την Web 2.0 Summit που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στο San Francisco ενώ παράλληλα δόθηκε στους χρήστες και η δοκιμαστική έκδοση του bing.com/twitter που αποτελεί την πρώτη προσπάθεια σύνδεσης του Twitter με την μηχανή αναζήτησης της Microsoft. Προσωπικά δεν μου αρέσει καθόλου το design και η λειτουργικότητα της σελίδας αλλά ακόμα είναι πολύ νωρίς!
Σημαντικό επίσης είναι ότι πολύ σύντομα η Bing θα αποκτήσει πρόσβαση και σε όλα τα δημόσια Status Updates του Facebook. Αν και λίγα μέλη του κοινωνικού δικτύου έχουν αλλάξει τα Privacy Settings τους ώστε να επιτρέψουν την δημοσιοποιήση των Status τους αυτό σιγά-σιγά αλλάζει και ο τεράστιος αριθμός των μελών του Facebook μας δείχνει πόσο σημαντικό είναι αυτό το κομμάτι της συμφωνίας.

twitter google

Μετά από λίγη ώρα η Google απάντησε με την ανακοίνωση της αντίστοιχης συμφωνίας με το Twitter και την περιγραφή της νέας δυνατότητας που θα προσφέρει σε λίγο καιρό κάτω από το όνομα Social Search. Το Social Search θα εμφανιστεί αρχικά μέσα στα Google Labs και θα εμφανίζει αποτελέσματα για κάποιο θέμα που θα προέρχονται από τις επαφές που έχει ο κάθε χρήστης σε κάποια κοινωνικά δίκτυα. Θα απαιτεί λογαριασμό Google και συμπληρωμένο Google Profile στο οποίο θα αναφέρονται οι σχετικοί λογαριασμοί στο Twitter και άλλα συνεργαζόμενα social networks. Από εκεί και πέρα τα αποτελέσματα μπορεί να περιλαμβάνουν δημοσιεύσεις φίλων σας στο blog, τα tweet τους, τις κριτικές εστιατορίων που κάνουν στο Yelp, φωτογραφίες τους σχετικές με το θέμα που αναζητάτε και πολλά άλλα. Η προσέγγιση είναι διαφορετική (αφού εστιάζει στους ήδη υπάρχοντες φίλους) και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε με ποια  sites θα συνεργαστεί η Google αλλά και αν τα αποτελέσματα θα είναι πιο ποιοτικά σε σχέση με αυτά της Bing.

Αυτό που μένει να δούμε είναι πόσο θα επηρεάσει τα αποτελέσματα του Social Search, σε σύγκριση με την Bing, η έλλειψη των ενημερώσεων του Facebook. Θεωρώ ότι όσο περνάει ο καιρός και τα μέλη μαθαίνουν περισσότερο τα privacy settings όλο και περισσότεροι θα κάνουν δημόσιες τις ενημερώσεις τους. Έτσι και αλλιώς δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος αφού το profile τους παραμένει κλειδωμένο και το μόνο που αλλάζει είναι η διαθεσιμότητα των status updates στο search του Facebook και των συνεργαζόμενων μηχανών αναζήτησης.
Όσα και αν λένε κάποιοι για το Facebook κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει την δυναμική του, τον τεράστιο αριθμό χρηστών και την επιρροή του. Θεωρώ ότι η Google θα έχει ένα τεράστιο μειονέκτημα αν δεν καταφέρει να καταλήξει σε μία συμφωνία και με το Facebook και ανεξάρτητα από τον ανταγωνισμό που υπάρχει θα πρέπει να την επιδιώξει.
Σύμφωνα με χθεσινές ανακοινώσεις της Chief Operating Officer του Facebook Sheryl Sandberg στο κοινωνικό δίκτυο γράφονται καθημερινά 45 εκατομμύρια status updates από 30 εκατομμύρια διαφορετικά μέλη!

Μία σημαντική λεπτομέρεια που δεν γνωρίζουμε είναι τα οικονομικά των παραπάνω συμφωνιών. Η γενική αίσθηση είναι ότι το Twitter θα πληρώνεται από την Google και την Microsoft για την πρόσβαση στις πληροφορίες του. Αν ισχύει αυτό τότε μιλάμε για τα πρώτα έσοδα της microblogging πλατφόρμας χωρίς όμως να γνωρίζουμε μεγέθη ή όρους.

Ο πόλεμος του Real Time Search ξεκίνησε και μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα! Θα παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και θα σας ενημερώνουμε σε… πραγματικό χρόνο!

Manogr

Πάθος για την τεχνολογία, το internet, το social networking, την blog & net κουλτούρα, τα gadget...

NewsBytes.gr

Πάθος για την τεχνολογία, το internet, το social networking, την blog & net κουλτούρα, τα gadget...

Archives