Newsbytes.gr

Newsbytes.gr

Subscribe στο Facebook και το Τοπίο Αλλάζει Ξανά!

Τις τελευταίες μέρες δεν προλαβαίνουμε το Facebook!

Φαίνεται πως το lockdown τελείωσε και απέδωσε πολλά αφού καθημερινά το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο ανακοινώνει αναβαθμίσεις και νέες υπηρεσίες που μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που το χρησιμοποιούμε!

Αν σκεφτούμε ότι στις 22 Σεπτεμβρίου 2011 διεξάγεται το μεγαλύτερο Facebook event, το f8, όπου περιμένουμε πολλές και σημαντικές ανακοινώσεις καταλαβαίνουμε ότι η εταιρεία προετοιμάζει το έδαφος και καθαρίζει το πεδίο βγάζοντας στον αέρα λειτουργίες  που δοκίμαζε εδώ και κάποιο καιρό.

Έτσι μετά τις αλλαγές στο Privacy, στον τρόπο του Sharing και στα Places και μετά τις αλλαγές στις Λίστες Φίλων σήμερα ανακοινώθηκε και είναι διαθέσιμη μία ακόμα μεγάλη αλλαγή! Το Subscribe Button!

Το Subscribe Button εμφανίζεται πια σε κάθε Profile του Facebook (εάν έχει ενεργοποιηθεί από τον κάτοχο του) και επιτελεί δύο λειτουργίες με βάση το αν το κάνετε κλικ σε προφίλ κάποιου φίλου σας ή όχι.

Subscribe σε μέλος του Facebook

Στο πάνω μέρος των προφίλ των ανθρώπων με τους οποίους δεν είστε φίλοι θα δείτε δίπλα από το Add Friend ένα νέο κουμπί “Subscribe”. Αν το πατήσετε θα γίνετε “συνδρομητής” του συγκεκριμένου ανθρώπου και θα βλέπετε όλες τις δημόσιες δημοσιεύσεις του στο News Feed σας χωρίς να χρειάζεται να σας αποδεχτεί σαν φίλο του.

Ναι, είναι το ασύμμετρο μοντέλο που χρησιμοποιούν το Twitter και το Google+ όπου μπορείτε να ακολουθήσετε όποιον θέλετε χωρίς αυτός να το δεχτεί. Βέβαια το Facebook παραμένει ένα συμμετρικό δίκτυο αφού τα πάντα περιστρέφονται γύρω από την έννοια του φίλου και την αποδοχή αλλά τώρα υπάρχει ένα παραπάνω layer.

Ουσιαστικά το subscribe button δεν είναι τόσο ριζοσπαστικό όσο ακούγεται αφού δεν προσφέρει κάτι ιδιαίτερα καινούργιο. Αν επισκεφτείτε τώρα οποιοδήποτε προφίλ και επιλέξετε το Wall θα δείτε όλες τις public δημοσιεύσεις του, φωτογραφίες κτλ… αν είστε subscriber σε αυτόν τότε απλά θα βλέπετε τις δημοσιεύσεις αυτές και στο News Feed σας τη στιγμή που γίνονται.

Δεν αλλάζει κάτι όσο αφορά το privacy, είναι απλά θέμα ευκολίας αφού θα μπορείτε να παρακολουθείτε τι λέει (δημόσια) κάποιος χωρίς να πρέπει να πηγαίνετε στο προφίλ του. Προφανώς η λειτουργία αυτή είναι χρήσιμη για διάσημους που μέχρι τώρα έπρεπε να διατηρούν και Page αλλά και προφίλ για τους πιο στενούς φίλους. Τώρα όλοι μπορούν να ακολουθούν το κανονικό προφίλ τους και αυτοί να επιλέγουν τι θα διαβάζει ποιος. Ήδη αρκετοί διάσημοι δημοσιογράφοι, bloggers και άλλοι έκλεισαν την Σελίδα τους και με την βοήθεια του Facebook μετέτρεψαν τους Fans σε Subscribers!

Δείτε στον παρακάτω πίνακα τις ομοιότητες και τις διαφορές ενός προφίλ από μία Σελίδα (πάντα αναφερόμαστε σε ανθρώπους και όχι σελίδες εταιριών και οργανισμών που δεν πρέπει για κανένα λόγο να διαθέτουν προφίλ αλλά μόνο Page):

differences between facebook subscribe button and page

Αν δεν επιθυμείτε να σας “ακολουθούν” τότε δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα. Για να ενεργοποιήσετε όμως τη δυνατότητα Subscribe θα πρέπει να πάτε στο facebook.com/about/subscribe και να πατήσετε το σχετικό κουμπί.

Σε κάθε προφίλ πια εμφανίζονται και οι subsribers στο συγκεκριμένο προφίλ αλλά και αυτοί που ακολουθεί το συγκεκριμένο μέλος. Από εκεί αλλά και από ένα νέο παράθυρο με προτάσεις του Facebook θα ανακαλύψετε ενδιαφέροντα άτομα για να ακολουθήσετε.

Subscribe Button σε προφίλ φίλων

θα παρατηρήσετε ότι το Subscribe Button βρίσκεται και στα προφίλ των φίλων σας. Η χρησιμότητα του είναι και εκεί μεγάλη αφού για πρώτη φορά μπορείτε με ένα κλικ να ελέγξετε τι ακριβώς θέλετε να εμφανίζεται στο News Feed σας από κάθε φίλο σας!

 

Έτσι μπορείτε να επιλέξετε για κάθε φίλο σας (αλλά και για κάθε άτομο που απλά ακολουθείτε όπως αναλύσαμε παραπάνω) να βλέπετε:

  • All updates (όλες τις δημοσιεύσεις): οτιδήποτε μοιράζεται ο φίλος σας.
  • Most updates (τις περισσότερες δημοσιεύσεις): Αυτά που βλέπετε συνήθως
  • Important updates only (μόνο σημαντικές δημοσιεύσεις): Βασικά highlights, όπως αλλαγή εργασίας ή μετακόμιση σε νέα πόλη.
Επίσης μπορείτε να επιλέξετε και τα είδη των updates που βλέπετε (φωτογραφίες, ιστορίες από παιχνίδια, status updates κτλ).

Στα πλαίσια των παραπάνω ανακοινώσεων μάθαμε ότι από την επόμενη εβδομάδα θα μπορούν όλα τα μέλη του Facebook να συνδέσουν το profile τους με το Twitter ώστε όλες τους οι δημόσιες δημοσιεύσεις τους να δημοσιεύονται αυτόματα και στο Twitter (όπως ισχύει τώρα για τα Pages). Πολύ ενδιαφέρον και συγχρόνως επικίνδυνο για το Twitter αφού μπορεί να δούμε ένα τεράστιο αριθμό μελών να χρησιμοποιεί το Facebook για να γράφει στο Twitter του… Όταν ενεργοποιηθεί η δυνατότητα θα μπορέσετε να κάνετε τις σχετικές ρυθμίσεις στην σχετική σελίδα.

Ακούγαμε για το Subscribe Button εδώ και πολύ καιρό αλλά το Facebook δίσταζε να το υιοθετήσει. Προφανώς οι πρόσφατες αλλαγές στο Privacy και το γεγονός ότι πια είναι απόλυτα ξεκάθαρη η έννοια της Δημόσιας (Public) δημοσίευσης έπεισε τον Mark Zuckerberg να δώσει το πράσινο φως. Φυσικά ο ανταγωνισμός από το Google+ και το Twitterέπαιξε το ρόλο του αφού και οι δύο χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο μοντέλο.
Ο σκοπός όμως του Facebook δεν είναι η απάντηση στον ανταγωνισμό αλλά η αύξηση των δημόσιων updates! Ο Zuckerberg το έχει πει πολλές φορές ότι θέλει να αυξηθούν και θεωρεί ότι αυτό θα βοηθήσει την διαδραστικότητα, την παρακολούθηση ειδήσεων και γενικότερα την παραμονή των χρηστών στο Facebook αφού έτσι θα είναι εύκολη η παρακολούθηση μεγάλων γεγονότων. Για παράδειγμα θα μπορούσατε να κάνετε subscribe σε μερικούς Άραβες που δημοσιεύουν public updates και να παρακολουθείτε έτσι τις εξελίξεις στον Αραβικό κόσμο χωρίς να χρειάζεται να γίνουν πρώτα φίλοι σας.

Ακούω από πολλούς παράπονα για τις συνεχείς αλλαγές στο Facebook. Το συνήθειο είναι σίγουρα μεγάλο πράγμα αλλά μία startup τεχνολογίας απαγορεύεται να μένει στάσιμη! Πρέπει διαρκώς να προσφέρει νέες δυνατότητες για να συνεχίσει να κρατάει και να αυξάνει τα μέλη της! Αυτό κάνει το Facebook… μην ξεχνάτε… αν δεν θέλετε τις νέες λίστες ή το subscribe button μπορείτε απλά να μην τα χρησιμοποιήσετε!

Θα κάνετε subscribe σε διάσημους ή άλλους ανθρώπους; θα επιτρέψετε να σας ακολουθούν;

(Για όλες τις καταιγιστικές εξελίξεις στο Facebook και τα Social Media ακολουθήστε τη Σελίδα του NewsBytes.gr στο Facebook, το @newsbytes (για το blog) και το @Manogr στο Twitter)

Manogr

Πάθος για την τεχνολογία, το internet, το social networking, την blog & net κουλτούρα, τα gadget...

NewsBytes.gr

Πάθος για την τεχνολογία, το internet, το social networking, την blog & net κουλτούρα, τα gadget...

Archives