Newsbytes.gr

Newsbytes.gr

H Παραίτηση του Steve Jobs, ο Αντικαταστάτης του και το Μέλλον.

 

Photo by Tsevis

Τι να γράψει κανείς για τον Steve Jobs;

Ο άνθρωπος που άλλαξε τόσες φορές την τεχνολογία, o συνιδρυτής της Apple και δημιουργός της Pixar όπως την ξέρουμε, ο μεγαλύτερος μέτοχος της Disney, ο οραματιστής των iPhone, iPod, iPad, Mac παραιτήθηκε χθες από την θέση του CEO της Apple.

Από πολλούς θεωρείτε ο σημαντικότερος business executive της σύγχρονης ιστορίας και η παραίτηση του, αν και σχετικά αναμενόμενη, έχει προκαλέσει σοκ σε όλο τον κόσμο.

Ας δούμε με λογική τι σημαίνει η αποχώρηση του από την θέση του CEO, ποιος είναι ο διάδοχος του και ποιο είναι το μέλλον της Apple.

O Steve Jobs φημίζεται για την τελειομανία του. Είναι ο μοναδικός CEO τόσο μεγάλης εταιρείας που ενδιαφερόταν για την παραμικρή λεπτομέρεια της λειτουργίας της… ο βασιλιάς του micromanagement! Αν και εδώ και πολλά χρόνια αρκετοί κατηγορούσαν την Apple για έλλειψη σχεδίου διαδοχής αποδείχτηκε ότι ο Steve δεν θα παραμελούσε κάτι βασικό. Το σχέδιο εκτελέστηκε άψογα με τον ίδιο να βρίσκεται στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Cupertino δουλεύοντας και λαμβάνοντας μέρος στο έκτακτο διοικητικό συμβούλιο, σύμφωνα με το έγκυρο Bloomberg.

Η επιστολή του απλή και συναισθηματική όπως πάντα:

Προς το Δ.Σ. και την κοινότητα της Apple:

Πάντα έλεγα ότι αν έφτανε κάποτε η μέρα που δεν θα μπορούσα να ανταποκριθώ στα καθήκοντα και στις προσδοκίες σαν CEO της Apple, θα ήμουν ο πρώτος που θα σας το έλεγε. Δυστυχώς, η μέρα αυτή έφτασε.

Έτσι παραιτούμε από CEO της Apple. Θα ήθελα να την υπηρετήσω, αν το Δ.Σ. το θεωρεί σωστό, σαν Πρόεδρος, director και υπάλληλος της Apple.

Σχετικά με την διαδοχή μου, προτείνω να εκτελέσουμε το πρόγραμμα διαδοχής μας και να ονομάσουμε τον Tim Cook CEO της Apple.

Πιστεύω ότι οι πιο λαμπρές και καινοτόμες μέρες της Apple βρίσκονται μπροστά μας. Και αναμένω να παρακολουθώ και να βοηθήσω στην επιτυχία της από το νέο μου ρόλο.

Έκανα μερικούς από τους καλύτερους φίλους της ζωής μου στην Apple και σας ευχαριστώ όλους για τα πολλά χρόνια που δούλεψα δίπλα σας.

Steve

Όπως είναι κατανοητό τίποτε δεν αφέθηκε στην τύχη. Αμέσως μετά το παραπάνω γράμμα και το σχετικό δελτίο τύπου της Apple το Διοικητικό Συμβούλιο διόρισε τον Tim Cook σε Διευθύνοντα Σύμβουλο και τον Steve Jobs σε Chairman of the Board. Τα πάντα ήταν έτοιμα και οργανωμένα! Μέχρι και οι σχετικές πληροφορίες στο site της Apple:

O Tim Cook ήταν η αναμενόμενη επιλογή! Εργασιομανής, ιδιοφυΐα των operations και των logistics έτρεχε ήδη της εταιρεία εδώ και 8 μήνες αφού ο Steve από τον Ιανουάριο ήταν σε άδεια για λόγους υγείας. Το ίδιο είχε κάνει και το 2004 όταν ο Jobs ανάρρωνε από εγχείριση στο πάγκρεας και το 2009 όταν υπεβλήθη σε μεταμόσχευση ήπατος.

Το 2010 οι αποδοχές του από την Apple ξεπέρασαν τα 59 εκατομμύρια δολάρια!

Σίγουρα εξαιρετική επιλογή αν και πιο focused στα πρακτικά ζητήματα και στην διοίκηση… σίγουρα κανείς δεν μπορεί να ελπίζει ότι θα εμφανιστεί σύντομα κάποιος ceo που να συνδυάζει επιχειρηματικό δαιμόνιο, ταλέντο στις business, κατανόηση των καταναλωτών, εκπληκτικές ικανότητες παρουσίασης και πώλησης και όραμα για νέα προϊόντα όπως ο Steve Jobs! Είμαι σίγουρος ότι όλα αυτά θα βγαίνουν πια συλλογικά από όλους τους διευθυντές και τα στελέχη που ανέθρεψε ο iCEO!

Αν η κατάσταση της υγείας του Steve Jobs ήταν καλύτερη τότε η μετάβαση αυτή δεν θα μας προξενούσε εντύπωση. Όπως βλέπουμε από το γράμμα ο Steve όχι μόνο γίνεται Πρόεδρος της Apple αλλά διατηρεί και τα εκτελεστικά δικαιώματα του director και φυσικά παραμένει και εργαζόμενος της εταιρείας. Τα πάντα θα μπορούσαν να λειτουργήσουν όπως και σήμερα αφού από τις παραπάνω θέσεις ο Steve μπορεί κανονικά να δημιουργεί και να παρουσιάζει εξαιρετικά προϊόντα χωρίς να επιβαρύνεται από τα καθημερινά ζητήματα της εταιρείας.

Δυστυχώς η υγεία του δεν έχει καλό παρελθόν και η χθεσινή ανακοίνωση είναι λογικό να στεναχωρήσει πολλούς. Σύμφωνα με τον φίλο της Apple και γνώστη της κατάστασης Walt Mossberg  αν και ο Jobs είναι πολύ άρρωστος είναι ζωντανός και δραστήριος. Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές της Apple ο ίδιος λέει ότι σκοπεύει να συμμετάσχει στην ανάπτυξη σημαντικών προϊόντων, στη στρατηγική και σκοπεύει να είναι ένας ενεργός πρόεδρος. Πραγματικά ελπίζω να είναι έτσι! Για πολλά χρόνια!

Τι θα γίνει λοιπόν τώρα με την Apple; Τίποτα διαφορετικό! Σίγουρα θα πέσει η μετοχή της προσωρινά και οι παρουσιάσεις των προϊόντων δεν θα είναι τόσο ενδιαφέρουσες χωρίς τον Jobs (αν και παρ’ ότι σε άδεια παρουσίασε πρόσφατα το iPad 2 οπότε τίποτα δεν αποκλείει την παρουσία του και στο μέλλον) αλλά μην γελιόμαστε… μία τέτοια εταιρεία διαθέτει εξαιρετικά στελέχη και υπαλλήλους, μία διευθυντική ομάδα γαλουχημένη από τον Jobs και σίγουρα ένα road map για τα επόμενα χρόνια! Δεν πιστεύει βέβαια κανείς ότι μετά την παρουσίαση του iPhone 5 θα κάτσουν να σκεφτούν τι θα ακολουθήσει! Τα πάντα είναι μελετημένα και οργανωμένα και το βασικό πλάνο έχει την σφραγίδα του Steve Jobs! Φήμες μιλάνε και για ένα ακόμα επαναστατικό προϊόν που θα αλλάξει την ζωή όλων και ίσως αφορά την τηλεόραση της Apple (όχι το γνωστό Apple TV αλλά μία κανονική Apple τηλεόραση!).

Οι υπάρχουσες γραμμές προϊόντων της εταιρείας είναι λοιπόν ασφαλείς. Η Apple θα συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο απλότητας και ομορφιάς προσφέροντας πάντα καινοτόμα προϊόντα και όσο η υγεία του Steve Jobs το επιτρέπει ο οραματιστής θα είναι πάντα εκεί!
Αν δεν του το επιτρέπει όμως τότε το πρόβλημα δεν θα είναι στην Apple αλλά σε ολόκληρο τον χώρο της τεχνολογίας αφού… ποιος θα οραματιστεί το μέλλον; 

 

Manogr

Πάθος για την τεχνολογία, το internet, το social networking, την blog & net κουλτούρα, τα gadget...

NewsBytes.gr

Πάθος για την τεχνολογία, το internet, το social networking, την blog & net κουλτούρα, τα gadget...

Archives