Newsbytes.gr

Newsbytes.gr

Οι Startups που Απασχολούν τους Επενδυτές

Όλοι γνωρίζουμε για τις startups της Silicon Valley και γενικότερα των Η.Π.Α. Εταιρίες που ξεκινάνε από μία έξυπνη ιδέα, μεγαλώνουν, κερδίζουν επενδύσεις, μοιράζουν μετοχές στους υπαλλήλους τους και κάποιες από αυτές καταλήγουν να κατακτήσουν τον κόσμο.
Αυτό το εταιρικό περιβάλλον και η κουλτούρα που ευνοεί την γρήγορη δημιουργία εταιριών, την εύκολη εισαγωγή νέων μετόχων, τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις χωρίς γραφειοκρατία και ανάγκη συγκέντρωσης εκατοντάδων υπογραφών έχει φέρει τις Η.Π.Α. στην πρωτοπορία των εταιριών τεχνολογίας. Παντού υπάρχουν έξυπνα μυαλά και καλές ιδέες αλλά δεν υπάρχει το κατάλληλο σύστημα για να αναδειχτούν και να μεγαλώσουν.

Στα πλαίσια αυτά και λόγω του ότι οι startups προσφέρουν πακέτα μετοχών στους εργαζόμενους (με διάφορους όρους όπως απαγόρευση πώλησης για κάποια χρόνια ή μέχρι την εισαγωγή στο χρηματιστήριο κτλ) έχει δημιουργηθεί μία ενδιαφέρουσα δευτερεύουσα αγορά που διευκολύνει την πώληση μετοχών εταιριών που δεν έχουν έχουν ακόμα εισαχθεί στο χρηματιστήριο.
Επειδή οι εταιρίες αυτές δεν υποχρεούνται να δημοσιεύουν οικονομικά στοιχεία, οι τιμές που διαμορφώνονται στις αγορές αυτές (αλλά και οι τιμές με τις οποίες οι επενδυτικές εταιρίες χρηματοδοτούν τις startups) αποτελούν το βασικό στοιχείο για την αξιολόγηση των εταιριών και τον υπολογισμό της αξίας τους.

Μία από αυτές της εταιρίες πώλησης μετοχών startups, η SecondMarket, δημοσίευσε τη λίστα με τις startups που προκαλούν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον (άσχετα με το αν πουλιούνται ή όχι μετοχές τους στη δευτερεύουσα αγορά)  και τα στοιχεία είναι πολύ ενδιαφέροντα.

Κάθε μέλος – επενδυτής του SecondMarket μπορεί και βάζει όσες εταιρίες των ενδιαφέρουν σε μία watch list και μετά λαμβάνει άρθρα που τις αφορούν. Με βάση αυτά τα στοιχεία η εταιρία έχει την ικανότητα να συγκεντρώνει στοιχεία ακόμα και για εταιρίες που δεν διαθέτουν μετοχές σε καμία αγορά αλλά συγκεντρώνουν τα βλέμματα των επενδυτών.

Αρχικά έχουμε την λίστα με τις εταιρίες που συγκεντρώνουν το περισσότερο ενδιαφέρον:

Φαντάζομαι οι εταιρίες που εμφανίζονται στη λίστα δεν προκαλούν ιδιαίτερη εντύπωση σε όσους παρακολουθούν το internet και τις τεχνολογικές startups. Το Facebook είναι πρώτο για τρίτη συνεχόμενη φορά αφού συνεχίζει να μεγαλώνει και να αυξάνει την αξία του, το Twitter ακολουθεί αφού παραμένει μία αναπτυσσόμενη εταιρία αν και οικονομικά δεν τα πάει όπως περίμεναν αρκετοί, το Groupon επεκτείνεται σε όλο τον κόσμο με μεγάλες προσφορές και ετοιμάζεται για εισαγωγή στο χρηματιστήριο,  το Linkedin είναι τέταρτο αφού την ερχόμενη Πέμπτη ξεκινάει η εισαγωγή του στο χρηματιστήριο, η Zynga είναι αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη εταιρία social gaming και διαρκώς παρουσιάζει νέους τίτλους και συνεργασίες, το Foursquare έχει κερδίσει την μάχη του geolocation, το Skype πρόσφατα εξαγοράστηκε από την Microsoft, ενώ το Pandora, το Yelp και το Gilt υπόσχονται μελλοντικά κέρδη για τους επενδυτές.

Το επόμενο γράφημα παρουσιάζει τα ανερχόμενα αστέρια, τις εταιρίες δηλαδή που σημείωσαν την μεγαλύτερη αύξηση στο ενδιαφέρον των επενδυτών από το προηγούμενο τρίμηνο (η ποσοστιαία αύξηση φαίνεται μέσα στα βέλη και είναι εντυπωσιακή!).

Τέλος έχουμε την αναφορά στις εταιρίες που παρακολουθούνται για πρώτη φορά από τους συμμετέχοντες του SecondMarket και αναμένεται να μας απασχολήσουν ακόμα περισσότερο στο μέλλον:

Οι παραπάνω λίστες δεν είναι ούτε εξαντλητικές, ούτε απαραίτητα ακριβείς αλλά αντανακλούν το ενδιαφέρον που υπάρχει από ανθρώπους που γνωρίζουν την αγορά τεχνολογίας και επενδύουν σε αυτή. Σε γενικές γραμμές συμφωνώ με αυτά που παρουσιάζονται αν και μερικά αφορούν αποκλειστικά τις Η.Π.Α. προς το παρόν αφού κάποιες από τις εταιρίες δραστηριοποιούνται αποκλειστικά εκεί.

Σημειώστε τα παραπάνω ονόματα… θα τα βλέπετε συχνά!

Manogr

Πάθος για την τεχνολογία, το internet, το social networking, την blog & net κουλτούρα, τα gadget...

NewsBytes.gr

Πάθος για την τεχνολογία, το internet, το social networking, την blog & net κουλτούρα, τα gadget...

Archives