Newsbytes.gr

Newsbytes.gr

Sonar: Γνωρίστε τους γύρω σας και Μάθετε γι’ αυτούς!

Αυτές τις μέρες πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη το Techcrunch Disrupt, το συνέδριο του γνωστού blog, στο οποίο πολλές startups παρουσιάζονται και διεκδικούν την ψήφο των κριτών και το βραβείο των 50.000 δολαρίων.
Το geolocation είναι και πάλι ένα από τα πιο δημοφιλή trends και μία iPhone App που μόλις παρουσιάστηκε νομίζω ότι πρόκειται να μας απασχολήσει ιδιαίτερα αφού κάποια από τα χαρακτηριστικά της βοηθούν την άμεση χρήση της σε ολόκληρο τον κόσμο.
Το όνομα της είναι Sonar και μας φέρνει πιο κοντά στο geolocation networking από κάθε άλλη εφαρμογή.

Η εφαρμογή σας επιτρέπει να δείτε ποιοι βρίσκονται σε κάποιο χώρο, πληροφορίες από τα profile τους στα social networks, φωτογραφίες τους αλλά και το πως συνδέεστε μαζί τους (φίλοι φίλων, κοινοί φίλοι στο facebook κτλ)

Για να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή σε αυτό το στάδιο θα πρέπει να έχετε λογαριασμό στο Foursquare μέσω του οποίου κάνετε login στο Sonar ενώ στη συνέχεια μπορείτε να συνδέσετε και τους λογαριασμούς σας στο Facebook και το Twitter. Στη συνέχεια και με βάση το που βρίσκεστε θα δείτε γύρω σας τα venue που εμφανίζονται και στο Foursquare. Όταν επιλέξετε ένα από αυτά μπορείτε να δείτε ποιοι άλλοι έχουν κάνει checkin, με ποιους γνωστούς σας είναι φίλοι, φωτογραφίες τους, τι δουλειά κάνουν, τι μουσική τους αρέσει (γενικά πληροφορίες από τα like τους στο Facebook) και άλλες σημαντικές ή ασήμαντες πληροφορίες.

Μέσα από την εφαρμογή μπορείτε πολύ εύκολα να προσεγγίσετε ανθρώπους που δεν γνωρίζετε, αλλά έχετε κοινούς γνωστούς, αφού πολύ εύκολα μπορείτε να δημιουργήσετε ένα tweet προς κάποιον στο οποίο αναφέρεται ο κοινός γνωστός σας!

Ο ιδρυτής της Sonar, Brett Martin, περιγράφει το δημιούργημα του ως εξής:

“Είναι απλό – ανοίγεις το Sonar και εμείς σου λέμε ότι ο τύπος που κάθεται απέναντι σου είναι φίλος στο Facebook με έναν από τους συγκατοικούς σου, ο κύριος δίπλα από το jukebox είναι ένα επενδυτής που ακολουθείς στο Twitter και ότι στη χαριτωμένη κοπέλα στο bar αρέσουν οι Arcade Fire και ο Hemingway όπως και σε σένα”.

Σύμφωνα με το Techcrunch η εφαρμογή συλλέγει πληροφορίες και από άλλα κοινωνικά δίκτυα όπως είναι το Instagram, το Eventbrite κτλ αλλά δεν ξέρω αν αυτό ισχύει τώρα (αφού δεν υπάρχει επιλογή σύνδεσης προφίλ) ή αν θα ξεκινήσει σε μελλοντική έκδοση του app.

Ίσως τα παραπάνω σας φαίνονται σχετικά απλά αλλά αυτό που κάνει τη Sonar να ξεχωρίζει είναι ότι για να δουλέψει δεν χρειάζεται σε κάποια περιοχή να την χρησιμοποιούν πολλοί χρήστες! Με λίγα λόγια οι χρήστες για τους οποίους βλέπετε πληροφορίες μπορεί να μην έχουν ακούσει ποτέ την Sonar, απλά έχουν κάνει checkin με το Foursquare! Έτσι η εφαρμογή μπορεί να δουλέψει ικανοποιητικά χωρίς να χρειάζεται να φτάσει σε κάποια κρίσιμη μάζα μελών όπως για παράδειγμα το color που δεν δουλεύει καν αν δεν υπάρχουν άλλοι χρήστες του γύρω σας!

Όσο αφορά το θέμα του privacy που απασχολεί όλο και περισσότερους την εποχή των social media τα πράγματα είναι αρκετά απλά. Η Sonar δεν δείχνει τίποτα περισσότερο από ότι μοιράζεστε δημόσια! Κανένας δεν θα δει τις φωτογραφίες που έχετε ορίσει “μόνο για φίλους” στο Facebook εκτός αν είναι φίλος σας, ούτε φυσικά και τα like σας αν έτσι και αλλιώς δεν μπορεί να τα δει στο Facebook. Όπως έχω γράψει πολλές φορές εσείς αποφασίζετε τι θα μοιραστείτε και που και πότε θα κάνετε checkin. Γενικά η εφαρμογή βασίζεται στο “φίλος – φίλου” αφού με βάση τις συνδέσεις αυτές συγκεντρώνει και εμφανίζει πληροφορίες.

Είναι πραγματικά νωρίς για να κρίνουμε τη Sonar ή να προβλέψουμε την επιτυχία της. Το σίγουρο είναι ότι έχει κάποια χαρακτηριστικά που θα τις επιτρέπουν να εξαπλωθεί γρήγορα και να σημειώσει επιτυχία… γενικά περιμένω πολλές αντίστοιχες εφαρμογές να εμφανιστούν σύντομα αφού οι χρήστες έχουν αρχίσει να συνηθίζουν την ιδέα των κοινωνικών δικτύων και να μοιράζονται όλο και περισσότερες πληροφορίες!
Αν θέλετε να την δοκιμάσετε θα την βρείτε στο App store [iTunes link].

Manogr

Πάθος για την τεχνολογία, το internet, το social networking, την blog & net κουλτούρα, τα gadget...

NewsBytes.gr

Πάθος για την τεχνολογία, το internet, το social networking, την blog & net κουλτούρα, τα gadget...

Archives