Το Skype στα Χέρια της Microsoft!
Όλοι γνωρίζουν το Skype και το γεγονός ότι είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές πρόγραμμα τηλεφωνίας μέσω Internet, chat και video conferencing. Πάνω από 650 εκατομμύρια άνθρωποι είναι μέλη του και πολλοί το χρησιμοποιούν καθημερινά από τον υπολογιστή τους ή το κινητό τους τηλέφωνο (αφού η αντίστοιχη εφαρμογή είναι από τις δημοφιλέστερες στο App Store του iPhone ενώ υπάρχει και για όλα σχεδόν τα smartphones που κυκλοφορούν). Η μεγάλη επιτυχία του δεν εξασφαλίζει όμως ούτε την οικονομική του ευρωστία αλλά ούτε και επιχειρηματική σταθερότητα.
Η πρώτη έκδοση του Skype κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 2003 ενώ το 2005 η γνωστή εταιρία online δημοπρασιών eBay το εξαγόρασε για περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια (το 1.5 από αυτά δεν πληρώθηκε ποτέ αφού βασιζόταν σε μελλοντικά κέρδη που δεν ήρθαν ποτέ).
Όπως γράψαμε όμως πριν από δύο χρόνια η eBay ανακοίνωσε την πρόθεση της να διαχωρίσει το Skype και να το εισάγει στο χρηματιστήριο κάτι που δεν έγινε όμως ποτέ αφού πρόλαβε να το πουλήσει τον Σεπτέμβριο του 2009 σε ομάδα επενδυτών που περιλάμβαναν και τους αρχικούς ιδρυτές του. Ούτε αυτό όμως έφερε την εισαγωγή στο χρηματιστήριο (όπως ανακοινώθηκε πάλι) ή την ηρεμία στην εταιρία που από ότι φαίνεται αποτελεί πλέον την μεγαλύτερη εξαγορά της Microsoft!
Εδώ και αρκετό καιρό υπήρχαν πληροφορίες και φήμες για συζητήσεις ανάμεσα στους ιδιοκτήτες του Skype και εταιρίες που ενδιαφέρονται να το εξαγοράσουν. Οι αρχικοί μνηστήρες ήταν το Facebook και η Google και τα δημοσιεύματα ήταν καθημερινά. Τα μεγαλύτερα blogs του πλανήτη θεωρούσαν δεδομένη μία συμφωνία και απλά περιμέναμε να δούμε ποιος τελικά θα επικρατήσει. Χθες αργά το βράδυ η Wall Street Journal έριξε την βόμβα αφού τελικός νικητής δεν ήταν κάποια από τις αναμενόμενες εταιρίες αλλά η γνωστή σε όλους Microsoft!
Το τίμημα της αγοράς δεν είναι καθόλου αμελητέο αφού η συμφωνία φτάνει τα 8.5 δισεκατομμύρια δολάρια μετρητά και περιλαμβάνει και την εξυπηρέτηση του χρέους της εταιρίας.
Φαίνεται ότι η Microsoft, που ως γνωστόν έχει μείνει πολύ πίσω και στις υπηρεσίες Internet αλλά και στα smartphones, αποφάσισε να ρισκάρει και να προχωρήσει στην μεγαλύτερη εξαγορά που έκανε ποτέ απορροφώντας μία ζημιογόνα υπηρεσία! Βέβαια τα κέρδη είναι το λιγότερο που ενδιαφέρει την Microsoft στην συγκεκριμένη περίπτωση αφού, φαντάζομαι, τα σχέδια της για το Skype δεν περιορίζονται στην αυτόνομη χρήση του αλλά στην ενσωμάτωση του στα Windows Phone 7 (αλλά και στα Windows γενικότερα) ώστε να καταφέρει να ανταγωνιστεί, όσο μπορεί, το FaceTime της Apple και το Google Voice.
Δεν ξέρω αν η κίνηση αυτή θα επηρεάσει το γνωστό Msn (ή Live) Messenger αλλά δεν θα με εκπλήξει η ένταξη του Skype στις υπηρεσίες Live της Microsoft ή ακόμα και η πλήρης απορρόφηση του από τον Messenger (με αναβάθμιση της τεχνολογίας του).

Skype Palo Alto Office
Μεγάλος χαμένος της υπόθεσης πιστεύω ότι είναι η Google αφού η Microsoft είναι έτσι και αλλιώς μέτοχος στο Facebook και συνεργάζεται μαζί του σε πολλούς τομείς. Παράλληλα το Facebook και το Skype έχουν ήδη μία συνεργασία οπότε είναι λογικό να περιμένουμε ακόμα μεγαλύτερη διασύνδεση τους. Facebook voice και video chat κανείς;
Αν και η συμφωνία θεωρείται δεδομένη οι επίσημες ανακοινώσεις δεν έχουν γίνει ακόμα. Τις περιμένουμε σήμερα Τρίτη και θα επανέλθουμε με νεώτερο άρθρο ή με ενημέρωση του συγκεκριμένου (αν όσα ανακοινωθούν δεν περιλαμβάνουν κάτι διαφορετικό από τα παραπάνω). Για πιο άμεση ενημέρωση μπορείτε να ακολουθήσετε την Σελίδα μας στο Facebook!
Update: Η επίσημη ανακοίνωση από την Microsoft είναι γεγονός και μπορείτε να την διαβάσετε ΕΔΩ. Σύμφωνα με αυτή το Skype θα υποστηρίζει το Xbox και το Kinect, το Windows Phone και άλλες συσκευές της Microsoft ενώ θα ενσωματωθεί στο Lync, το Outlook, το Xbox Live και αλλού. Σύμφωνα με την ανακοίνωση η Microsoft θα συνεχίσει να επενδύει και να υποστηρίζει το Skype σε όλες της πλατφόρμες, ακόμα και αν δεν ανοίγουν στην εταιρία (λειτουργικό Mac, iOS, Android κτλ). Το Skype θα γίνει ένα νέο business division της Microsoft και ο CEO του Skype Tony Bates θα γίνει ο πρώτος πρόεδρος του Microsoft Skype Division.
Pingback: Οι Startups που Απασχολούν τους Επενδυτές | Newsbytes.gr