Newsbytes.gr

Newsbytes.gr

News Bits 3: Facebook for iPhone, Friendfeed, Live Search, Facebook Lite!

newsbits

Επιστρέφουμε μετά τις καλοκαιρινές διακοπές και οι εξελίξεις στο χώρο της τεχνολογίας δεν σταμάτησαν ούτε στιγμή!

Τι πιο λογικό λοιπόν από το να ξεκινήσουμε με ένα από το γνωστά Newsbits μας για να συνοψίσουμε λίγες από τις καυτές ειδήσεις τις περιόδου που πέρασε; Αν λόγω διακοπών δεν παρακολουθήσατε τις εξελίξεις τότε σίγουρα θα σας ενδιαφέρουν τα παρακάτω:

bits
Η εφαρμογή του Facebook για το iPhone, για την οποία γράψαμε εδώ και 2.5 μήνες, επιτέλους στάλθηκε στην Apple για έγκριση και την περιμένουμε να εμφανιστεί σύντομα στο Αpp Store. Οι 12 εκατομμύρια χρήστες της σίγουρα θα ενθουσιαστούν με την αναβάθμιση αφού ουσιαστικά φέρνει όλες τις λειτουργίες του Facebook στο iPhone μας! Video από το νέο iPhone 3GS, events, το νέο Newsfeed, καλύτερη διαχείριση και zoom φωτογραφιών, pages και πολλά άλλα θα είναι διαθέσιμα εύκολα και γρήγορα στο κινητό μας! Όπως είναι γνωστό η Apple χρειάζεται κάποιο χρόνο για να εγκρίνει τις εφαρμογές και πολλές φορές οι καθυστερήσεις είναι σημαντικές. Πιστεύω όμως ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση θα κινηθεί γρήγορα όπως κάνει σε όλες τις δημοφιλής εφαρμογές και σύντομα θα το δούμε στις οθόνες του κινητού μας! Για να μαθαίνετε άμεσα τα σχετικά νέα μπορείτε να γίνεται  Fan στην επίσημη σελίδα της εφαρμογής στο Facebook αλλά και να ακολουθήσετε τον προγραμματιστή της Joe Hewitt στο Twitter.
facebook for iphone

bitsΗ μεγαλύτερη είδηση των τελευταίων ημερών είναι αναμφισβήτητα η εξαγορά του FriendFeed από το Facebook για περίπου 50 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και μετοχές! Για όσους δεν γνωρίζουν το FriendFeed να πούμε ότι πρόκειται για μία υπηρεσία στην οποία οι χρήστες συγκεντρώνουν όλες τις δραστηριότητες τους από δεκάδες κοινωνικά δίκτυα και websites  δημιουργώντας ένα lifestream το οποίο στην συνέχεια μοιράζονται με τους φίλους τους. Αν και το FriendFeed δεν κατάφερε ποτέ να απογειωθεί όσο αφορά τους χρήστες που το χρησιμοποιούν πρόκειται για μία ιδιαίτερα καινοτόμα υπηρεσία (που “ενέπνευσε” πολλές από τις νέες λειτουργίες του Facebook) με μία εξαιρετική ομάδα!  Ο ένας από τους συνιδρυτές, ο Βret Taylor, ήταν ο Product Manager της ομάδας που έφτιαξε το Google Maps, ενώ ο Paul Buchheit είναι ο άνθρωπος που έφτιαξε το Gmail και πολλές άλλες υπηρεσίες της Google! Και οι 12 εργαζόμενοι στην εταιρία εντάχθηκαν στο Facebook, με τους 4 ιδρυτές σε διευθυντικές θέσεις, και δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι μόνο και μόνο το ταλέντο της ομάδας αξίζει τα λεφτά της εξαγοράς. Εδώ θα δείτε και φωτογραφίες από την ημέρα υπογραφής της συμφωνίας!

Το μέλλον του FriendFeed σαν υπηρεσία δεν είναι ακόμα γνωστό και δεν γνωρίζουμε αν θα παραμείνει ανεξάρτητο (πολύ αμφιβάλω) ή αν θα ενσωματωθεί στο Facebook αλλά το σίγουρο είναι ότι τα αποτελέσματα της εξαγοράς θα φανούν στο άμεσο μέλλον σε αρκετούς τομείς όπως το live search, η αναβάθμιση των σχολιασμών και των συζητήσεων, η συγκέντρωση πληροφοριών από άλλα κοινωνικά δίκτυα και σε πολλούς άλλους.
{Αν θέλετε να με ακολουθήσετε στο friendfeed θα βρείτε το profile μου ΕΔΩ}

friendfeed-facebook

bits

Σχεδόν παράλληλα με τα νέα της εξαγοράς το Facebook ανακοίνωσε ότι η νέα βελτιωμένη Live Search είναι πια διαθέσιμη για όλους! Όπως είχαμε γράψει παλιότερα η νέα αναζήτηση σας επιτρέπει να ψάξετε και στο News Feed σας και συγκεκριμένα στα status updates, τις φωτογραφίες, τα links, τα videos  και τα notes που μοιράζονται οι φίλοι σας και οι Σελίδες στις οποίες είστε fan αλλά ανάμεσα στα status updates, τα links και τα Notes μελών που δεν ακολουθείτε και που έχουν επιλέξει να έχουν το προφίλ τους και το περιεχόμενο τους διαθέσιμο σε όλους! Πραγματικά η νέα αναζήτηση είναι ιδιαίτερα βελτιωμένη και σίγουρα θα δώσει μία ακόμα ώθηση στο Facebook αφού ο χώρος της Live Search είναι πραγματικά καυτός. Πιστεύω ότι η εξαγορά του Friendfeed  θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο αφού η ομάδα του έχει ήδη παρουσιάσει ένα εξαιρετικό εργαλείο αναζήτησης.

bitsΜέσα στις ανακοινώσεις και τις αναβαθμίσεις έκανε την εμφάνιση της η πληροφορία ότι δοκιμάζεται μία νέα ελαφριά και γρήγορη έκδοση του δημοφιλούς δικτύου με το όνομα Facebook Lite! Από κάποιο λάθος χιλιάδες χρήστες ειδοποιήθηκαν ότι επιλέχθηκαν για beta testers της νέας έκδοσης και αν και η διεύθυνση lite.facebook.com δεν λειτουργεί έχουμε αρκετά στοιχεία στην διάθεση μας. Όπως θα δείτε και στα screenshot (που προέρχονται από σχετικό άρθρο στο Τechrunch) πρόκειται για μία απλή έκδοση του Facebook με λιγότερες δυνατότητες που ίσως αρχικά θα απευθύνεται σε χώρες με αργές ταχύτητες Internet, φορητές συσκευές αλλά και νέους χρήστες που προτιμάνε να ξεκινήσουν με κάτι απλό. Σύντομα θα μάθουμε περισσότερα και θα κρίνουμε αν το Facebook Lite είναι κάτι σημαντικό ή απλά μία ακόμα υπηρεσία του Facebook για συγκεκριμένο κοινό ή χώρες. Προσωπικά μου αρέσει, με μια πρώτη ματιά, η lite έκδοση αφού είναι αρκετά minimal και μοιάζει με το παλιότερο Facebook! Η ανακοίνωση του Facebook για το θέμα είναι η παρακάτω:

We are currently testing a simplified alternative to Facebook.com that loads a specific set of features quickly and efficiently. Similar to the Facebook experience you get on your mobile phones, Facebook “Lite” is a fast-loading, simplified version of Facebook that enables people to make comments, accept Friend requests, write on people’s Walls, and look at photos and Status updates.  We are currently testing Facebook Lite in countries where we are seeing lots of new users coming to Facebook for the first time and are looking to start off with a more simple experience.

This evening, the test was temporarily exposed to a larger set of users by mistake.  We have not opened up access to lite.facebook.com to all users at this time.  People who are not part of the test and are trying to access “Lite” will be directed to Facebook.com as usual.

facebook lite2

facebook lite

Manogr

Πάθος για την τεχνολογία, το internet, το social networking, την blog & net κουλτούρα, τα gadget...

 • http://fadebluedot.blogspot.com brexians
  σωστος και περιεκτικος οπως παντα…
 • http://fadebluedot.blogspot.com brexians
  σωστος και περιεκτικος οπως παντα…
 • http://www.techradar.gr/ Σ.Κ
  ρε τι γίνεται όταν απουσιάζουμε…
 • http://www.techradar.gr/ Σ.Κ
  ρε τι γίνεται όταν απουσιάζουμε…
 • http://www.newsbytes.gr Manogr
  Και να ήταν μόνο αυτά… τα καλύτερα γίνονται όταν εμείς λιώνουμε στις ξαπλώστρες :)
 • http://www.newsbytes.gr Manogr
  Και να ήταν μόνο αυτά… τα καλύτερα γίνονται όταν εμείς λιώνουμε στις ξαπλώστρες :)
 • http://www.techradar.gr/ Σ.Κ
  ρε τι γίνεται όταν απουσιάζουμε…
 • http://www.newsbytes.gr Manogr
  Και να ήταν μόνο αυτά… τα καλύτερα γίνονται όταν εμείς λιώνουμε στις ξαπλώστρες :)
 • Pingback: To Facebook Lite Είναι Εδώ! | Newsbytes.gr

NewsBytes.gr

Πάθος για την τεχνολογία, το internet, το social networking, την blog & net κουλτούρα, τα gadget...

Archives