Newsbytes.gr

Newsbytes.gr

Αλλαγές στα Δίκτυα και το Privacy του Facebook

n4_7697

Με μία σχετικά σπάνια κίνηση ο ιδρυτής και CEO του Facebook, Mark Zuckerberg, δημοσίευσε στο επίσημο blog του Facebook μία ανοιχτή επιστολή προς τα μέλη της δημοφιλής υπηρεσίας. Αν και σκοπός του είναι να ενημερώσει για αλλαγές στα privacy settings ώστε να μην αιφνιδιαστούν τα μέλη πέρα από αυτό μαθαίνουμε και κάποιες ακόμα ενδιαφέρουσες ειδήσεις.

Η πιο αναμενόμενη από όλες είναι ίσως η αύξηση των μελών του Facebook στα 350 εκατομμύρια! Αυτό σημαίνει ότι μέχρι το τέλος του χρόνου το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο αναμένεται να έχει κοντά στα 400 εκατομμύρια μέλη. Η αύξηση είναι συνεχής, αλματώδης και χωρίς καμία διάθεση πτώσης.

350Musers-500x424

Το Facebook ξεκίνησε σαν ένα εξειδικευμένο κοινωνικό δίκτυο αποκλειστικά για φοιτητές. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν οι ομαδοποιήσεις των μελών με βάση το πανεπιστήμιο τους. Αυτό ακριβώς έκανε και το Facebook με τα Networks που αρχικά και με βάση το πανεπιστημιακό email των φοιτητών τους έβαζε στο αντίστοιχο δίκτυο με το όνομα του πανεπιστημίου.
Καθώς πέρναγαν τα χρόνια και με το άνοιγμα του Facebook προς όλους άρχισαν να σχηματίζονται δίκτυα για εταιρίες, πόλεις αλλά και ολόκληρες χώρες (όπως το Greece network). Ο τεράστιος αριθμός μελών αλλά και η ανομοιογένεια των μελών τους οδήγησε στην υποβάθμιση των δικτύων και σύντομα στην πλήρη κατάργηση τους, τουλάχιστον σε ότι αφορά την χρηστικότητα τους. Μέχρι τώρα τα Networks παίζουν ρόλο και στο θέμα του Privacy αφού κάποιος μπορεί να επιλέξει αυτά που δημοσιεύει ή οι πληροφορίες του να εμφανίζονται μόνο στα μέλη του δικτύου του. Σύμφωνα με το άρθρο του Zuckerberg αυτό αλλάζει και μέσα σε περίπου δύο εβδομάδες τα Networks καταργούνται οριστικά. Δεν γνωρίζω αν θα παραμείνουν απλά διακοσμητικά αλλά σίγουρα δεν θα έχουν άλλο λόγο ύπαρξης.

Παράλληλα με την αλλαγή αυτή έρχονται και οι σημαντικές αλλαγές που είχαμε αναφέρει πριν μερικούς μήνες. Με λίγα λόγια το Facebook θα σας δώσει την δυνατότητα να επιλέγετε σε ποιους θα εμφανίζεται κάθε δημοσίευση σας.

standardized privacy options
Αν θέλετε να μην δει ο διευθυντής σας τις φωτογραφίες από το Σαββατοκύριακο σας θα έχετε την δυνατότητα αυτή. Το ίδιο θα ισχύει για όλες τις λειτουργίες της υπηρεσίας όπως τα Status Updates και πολλά άλλα.
Η ευελιξία είναι σίγουρα ευπρόσδεκτη και ελπίζω ότι οι αλλαγές θα γίνουν ομαλά και με απλό τρόπο. Τις ημέρες που θα πραγματοποιηθούν οι αλλαγές το Facebook θα ενημερώσει τα μέλη του και θα τα οδηγήσει στην σελίδα των Privacy Setting όπου και θα τους προτείνει κάποιες ρυθμίσεις με βάση τις σημερινές ρυθμίσεις ιδιωτικότητας. Από εκεί και πέρα τα μέλη θα μπορούν να διαμορφώσουν κάθε λεπτομέρεια αλλά και να επιλέγουν ανά πάσα στιγμή (ανά δημοσίευση δηλαδή) ποιοι θα μπορούν να δουν κάθε μία από αυτές.
Στο παλιότερο άρθρο μας μπορείτε να διαβάσετε πλήρη ανάλυση για τις αλλαγές που έρχονται.

publisher variantsΤο Facebook μεγαλώνει, γίνεται mainstream και αλλάζει. Το πιο σημαντικό ζήτημα όμως είναι η προσεχτική διαχείριση του θέματος της ιδιωτικότητας. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει τα μεγαλύτερα προβλήματα στα μέλη του και στο ίδιο και πρέπει να αντιμετωπιστεί με την μεγαλύτερη δυνατή σοβαρότητα. Η ανακοίνωση από τον ίδιο τον CEO του δείχνει ότι το Facebook έχει κατανοήσει την σημαντικότητα του θέματος. Σύντομα θα μπορέσουμε να εξετάσουμε από πρώτο χέρι τις αλλαγές και τον τρόπο εφαρμογής τους και θα σας ενημερώσουμε άμεσα.

Manogr

Πάθος για την τεχνολογία, το internet, το social networking, την blog & net κουλτούρα, τα gadget...

NewsBytes.gr

Πάθος για την τεχνολογία, το internet, το social networking, την blog & net κουλτούρα, τα gadget...

Archives