Newsbytes.gr

Newsbytes.gr

Εικόνες, Φωνή και Ταχύτητα στο Google Search

Χθες πραγματοποιήθηκε το καθιερωμένο Inside Search Event της Google στο San Francisco στην διάρκεια του οποίου ανακοινώθηκαν αρκετές νέες δυνατότητες αναζήτησης μέσω της Google τόσο από το Desktop μας όσο και από mobile συσκευές.
Κάποιες από αυτές είναι σημαντικές αφού προσθέτουν χρήσιμες δυνατότητες ενώ κάποιες άλλες απλά βελτιώνουν την υπάρχουσα εμπειρία. Αν σκεφτείτε όμως πόσο συχνά χρησιμοποιείτε την μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης τότε κάθε ανακοίνωση είναι ιδιαίτερα σημαντική. Ας δούμε αναλυτικά τι παρουσιάστηκε χθες.

Αναζήτηση με εικόνα

Από το 2009 στα κινητά μας τηλέφωνα και μέσα από το Google Goggles μπορούσαμε να αναζητήσουμε κάτι με βάση μία εικόνα. Αντί για λέξεις – κλειδιά δίναμε στο Google μία εικόνα (συνήθως φωτογραφία από την camera) και στις περισσότερες περιπτώσεις βλέπαμε αποτελέσματα με βάση αυτό που έδειχνε η εικόνα. Τώρα η τεχνολογία αυτή μεταφέρεται και στο desktop google και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά.

Ένα απλό παράδειγμα της χρησιμότητας είναι αν έχετε μία εικόνα από μία υπέροχη παραλία χωρίς καμία άλλη πληροφορία! Πώς θα καταφέρετε να βρείτε ποια είναι; Τώρα αυτό γίνεται ιδιαίτερα εύκολα!

Για να κάνετε μία αναζήτηση με εικόνα μπορείτε απλά να πάτε στο images.google.com και να τοποθετήσετε μία εικόνα στο search box με τρεις διαφορετικούς τρόπους. Μπορείτε να κάνετε click στο εικονίδιο με την camera και να ανεβάσετε μία εικόνα που έχετε αποθηκευμένη στον υπολογιστή σας, να γράψετε την URL διεύθυνση μίας εικόνας που βρίσκεται κάπου στο web ή απλά να κάνετε drag and drop εικόνες από websites ή και από τον υπολογιστή σας κατ’ ευθείαν στο search box. Για ακόμα ταχύτερη αναζήτηση υπάρχουν και τα σχετικά extensions για Chrome ή Firefox.
Αφού βάλετε την εικόνα σας με όποιο τρόπο σας βολεύει το Google θα σας επιστρέψει τα καλύτερα αποτελέσματα στο web γι’ αυτό που εμφανίζετε στην εικόνα σας. Όπως είναι κατανοητό η εικόνα θα πρέπει να δείχνει όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένα πράγματα, τοποθεσίες, προϊόντα κτλ και όχι κάτι αφηρημένο που δεν θα είναι εύκολο να αναγνωριστεί.

 

Instant Pages

Είναι γνωστή η μανία της Google με την ταχύτητα ανεξάρτητα αν αφορά την δική της τεχνολογία, τον χρήστη ή γενικά την εμπειρία στο Internet. Έτσι μετά το Google Instant που ανακοινώθηκε πέρσι (προβολή αποτελεσμάτων την ίδια στιγμή που ο χρήστης γράφει τις λέξεις κλειδιά της αναζήτησης του) φέτος ήρθε η σειρά των Instant Pages.

Με την τεχνολογία αυτή όταν το Google μπορεί με σχετική ακρίβεια να προβλέψει τι αναζητάτε και το ότι μάλλον θα κάνετε κλικ στο πρώτο αποτέλεσμα τότε ξεκινάει να φορτώνει την σελίδα στο background από όταν ακόμα εσείς γράφετε στο search box οπότε όταν κάνετε click στο αποτέλεσμα η σελίδα που θα επισκεφτείτε θα εμφανιστεί άμεσα! Το κέρδος σε χρόνο είναι περίπου 10 δευτερόλεπτα αν και εξαρτάται από την ταχύτητα φόρτωσης κάθε site.
Η δυνατότητα αυτή είναι διαθέσιμη μόνο για τον  Chrome αλλά η Google έχει κάνει open source τον κώδικα και ελπίζει να ενσωματωθεί άμεσα και σε άλλους browsers. Αυτή τη στιγμή μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε μόνο με τη developer version του Chrome ενώ σύντομα θα ενσωματωθεί και στην επόμενη beta έκδοση. Όλη οι χρήστες θα αποκτήσουν πρόσβαση μέσα στο καλοκαίρι.
Το παρακάτω video είναι ιδιαίτερα διαφωτιστικό:

Αναζήτηση με Φωνή

Μία ακόμα υπηρεσία που υπάρχει στα κινητά τηλέφωνα έρχεται στο desktop. Αν σας βολεύει μπορείτε με ένα click στο εικονίδιο με το μικρόφωνο να υπαγορεύσετε φωνητικά αυτό που θέλετε να ψάξετε. Η υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη μόνο για τους χρήστες Chrome 11 και ανώτερο στα Αγγλικά.

Google Images with Instant

Το γνωστό instant search έρχεται και στην αναζήτηση εικόνων! Όταν πια αναζητάτε κάποια εικόνα στο images.google.com θα βλέπετε άμεσα τα αποτελέσματα τα οποία θα αλλάζουν διαρκώς όσο προσθέτετε ακόμα περισσότερες λέξεις στο search box.
Η υπηρεσία αυτή θα είναι διαθέσιμη τους επόμενους μήνες αλλά αν θέλετε να το δοκιμάσετε νωρίτερα μπορείτε να το ενεργοποιήσετε στο google.com/experimental.

Κατά τη διάρκεια του Inside Search εκτός από τα παραπάνω ανακοινώθηκαν και βελτιώσεις στην αναζήτηση από mobile συσκευές όπως η ενεργοποίηση του Instant Search και η άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες για εστιατόρια, καφετέριες, bars κτλ στην γύρω περιοχή.

Η Google συνεχίζει να βελτιώνει διαρκώς τις υπηρεσίες αναζήτησης που παρέχει (και που είναι το πιο σημαντικό προϊόν της) τόσο στο background με αλλαγές αλγορίθμων και τεχνολογίας όσο και στο frontend προσφέροντας εναλλακτικές και καλύτερη διαδραστικότητα με τους χρήστες.

Μόνο με την διαρκή καινοτομία μπορούν να επιβιώσουν τέτοιες εταιρείες στον διαρκώς μεταλλασσόμενο κόσμο του Internet και της τεχνολογίας και η Google το γνωρίζει πολύ καλά!

(Κάντε Like την Σελίδα μας στο Facebook για άμεση ενημέρωση για τα άρθρα μας αλλά και θέματα που δεν καλύπτουμε εδώ!)

Manogr

Πάθος για την τεχνολογία, το internet, το social networking, την blog & net κουλτούρα, τα gadget...

NewsBytes.gr

Πάθος για την τεχνολογία, το internet, το social networking, την blog & net κουλτούρα, τα gadget...

Archives