Newsbytes.gr

Newsbytes.gr

Πως το Facebook Βελτίωσε τις Φωτογραφίες του!

Όπως όλοι γνωρίζουν το Facebook έκτος από το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο είναι και το μεγαλύτερο φωτογραφικό site του Internet με τεράστια διαφορά από όλα τα υπόλοιπα.

250 εκατομμύρια φωτογραφίες ανεβαίνουν καθημερινά στο social network και αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους λόγους που τα μέλη του συνδέονται περισσότερες από μία φορά κάθε μέρα! Παράλληλα αποτελούν έναν σίγουρο τρόπο για να αυξηθεί η διάρκεια παραμονής των μελών στο site, η διαδραστικότητα μέσα από tagging και σχόλια και γενικότερα η χρήση του site που έχει σαν άμεσο αποτέλεσμα την μεγαλύτερη προβολή διαφημίσεων και την αύξηση των κερδών του Facebook λίγο πριν την είσοδο του στο χρηματιστήριο.

Όπως είναι λογικό η βελτίωση της εφαρμογής φωτογραφιών και της ποιότητας τους αποτελεί διαρκεί ζητούμενο για το Facebook και τους εργαζόμενους εκεί.

Έτσι λοιπόν πρόσφατα ανακοινώθηκαν δύο σημαντικές βελτιώσεις, η μία ορατή (αύξηση ανάλυσης και μεγέθους) και η άλλη όχι τόσο φανερή αλλά ίσως πιο σημαντική (βελτίωση χρωματικών προφίλ φωτογραφιών).

Ας δούμε αναλυτικά τις βελτιώσεις αυτές που ομορφαίνουν ακόμα περισσότερο τις φωτογραφίες που μοιράζεστε και βλέπετε στο Facebook.

Η πρώτη και ολοφάνερη αλλαγή είναι η αύξηση της ανάλυσης των φωτογραφιών σε 2048 χ 2048 pixels από τα 960 που ήταν μέχρι τώρα. Η ανάλυση αυτή επιτρέπει την εμφάνιση φωτογραφιών που καλύπτουν ολόκληρη την οθόνη με εξαιρετική ποιότητα.

Μία καινούργια δυνατότητα που πηγάζει από το παραπάνω είναι η δυνατότητα προβολής Fullscreen με ένα απλό click στο βελάκι που εμφανίζεται όταν περάσετε το mouse πάνω από την φωτογραφία. Η προβολή πλήρους οθόνης εμφανίζει την φωτογραφία στο maximum μέγεθος που επιτρέπει η οθόνη σας ενώ παράλληλα εξαφανίζει τα σχόλια και τις διαφημίσεις κάνοντας την εμπειρία σας καλύτερη από ποτέ!

Για να εκμεταλλευτείτε στο μέγιστο βαθμό τις παραπάνω βελτιώσεις θα πρέπει όταν ανεβάζετε τις φωτογραφίες σας να επιλέγετε την επιλογή High Quality, μπορεί να καθυστερεί λίγο το ανέβασμα αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο!

Οι παραπάνω αλλαγές μπορεί να είναι οι πιο ορατές στον τελικό χρήστη αλλά δεν είναι οι πιο σημαντικές όσο αφορά την ποιότητα της εμφάνισης των φωτογραφιών που πλέον είναι εξαιρετικά καλύτερη από ότι στο παρελθόν. Τα χρώματα είναι πιο ρεαλιστικά, πιο σωστά και πιο ζωντανά και όπως εξηγεί σε ένα ιδιαίτερα τεχνικό άρθρο ο προγραμματιστής του Facebook Ryan Mack αυτό οφείλεται στη βελτίωση του sRGB color profile και στην χρήση του σε κάθε φωτογραφία που ανεβαίνει στο Facebook.

Ο Ryan Mack αφού εργάστηκε για πολύ καιρό στο λανσάρισμα του νέου Facebook Timeline έφυγε για ένα ταξίδι στην Αυστραλία όπου και τράβηξε πολλές φωτογραφίες, κάτι που αποτελεί έτσι και αλλιώς το hobby του. Μετά την επιστροφή του όταν ανέβασε την αγαπημένη του φωτογραφία από το εσωτερικό της Όπερας του Σίδνεϊ  παρατήρησε ότι το κόκκινο ήταν υπερβολικά έντονο και η απεικόνιση των χρωμάτων υστερούσε σε σχέση με την αυθεντική φωτογραφία.

Αυτό τον έβαλε σε σκέψεις και αποφάσισε να εκμεταλλευτεί τη δυνατότητα του “Hackamonth” που προσφέρει το Facebook και επιτρέπει στους εργαζόμενους του όταν δουλεύουν με μία ομάδα για ένα χρόνο να μπορούν να εργαστούν για κάποια άλλη για ένα μήνα ώστε να ανανεωθούν και να ανοίξουν οι ορίζοντες τους! Ο Ryan επέλεξε την Photo Team και αποφάσισε να μελετήσει το θέμα της απεικόνισης των χρωμάτων.

Αποδείχτηκε ότι το πρόβλημα είχε να κάνει με τα προφίλ χρωμάτων που αποτελούν μέρος του αρχείου και περιγράφουν πως πρέπει να εμφανιστούν τα χρώματα. Κάθε οθόνη έχει διαφορετικό τρόπο λειτουργίας και τα Color profiles εξασφαλίζουν ότι οι φωτογραφίες θα φαίνονται ίδιες σε κάθε monitor ανεξάρτητα από τον κατασκευαστή ή την τεχνολογία της.

Στο Internet το standard color profile ονομάζεται sRGB αλλά για να το χρησιμοποιήσουν σωστά οι internet browsers η περιγραφή του πρέπει να υπάρχει σε κάθε φωτογραφία! Η περιγραφή του sRGB είναι 3KB και αν και μπορεί να ακούγεται μικρό η τοποθέτηση του σε κάθε εικόνα του Facebook θα είχε σαν αποτέλεσμα μεγάλη καθυστέρηση στην εμφάνιση των σελίδων της τάξης του 30%!!

Σε συνεργασία με τον (προφανώς) Ελληνοαμερικανο Apostolos “Toli” Lerios ο οποίος μελέτησε ποια σημεία του προφίλ μπορούν να κοπούν χωρίς συνέπειες κατάφεραν να μειώσουν το μέγεθος του sRGB σε μόλις 524 bytes! Η μείωση αυτή επέτρεψε στο Facebook να ενσωματώσει το προφίλ σε κάθε φωτογραφία, ακόμα και στα μικροσκοπικά thumbnails εξασφαλίζοντας πραγματικά τέλεια απόδοση χρωμάτων!

Δείτε πόσο διαφορετική εμφανίζεται η παραπάνω φωτογραφία με το καινούργιο προφίλ:

Η διαφορά είναι εμφανής και ο Ryan Mack τόσο χαρούμενος που αποφάσισε να εργαστεί μόνιμα με την photo team!

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό μία εταιρεία να εξελίσσει συνεχώς τις παροχές της και να μην επαναπαύεται στις δάφνες της. Το Facebook έχει αποδείξει ότι δεν φοβάται να πειράξει ακόμα και τις πιο πετυχημένες υπηρεσίες του και μετά το παραπάνω είμαστε όλοι χαρούμενοι που το κάνει!

Για όλα τα νέα του Facebook και όχι μόνο ακολουθήστε την Σελίδα του NewsBytes.gr στο Facebook!

 

Manogr

Πάθος για την τεχνολογία, το internet, το social networking, την blog & net κουλτούρα, τα gadget...

NewsBytes.gr

Πάθος για την τεχνολογία, το internet, το social networking, την blog & net κουλτούρα, τα gadget...

Archives