Newsbytes.gr

Newsbytes.gr

Όλα τα Νέα από το Google Searchology 2009

searchology

Την Τρίτη 12 Μαΐου 2009 η Google οργάνωσε το Searchology 2009, ένα γεγονός αφιερωμένο στην αναζήτηση γεμάτο παρουσιάσεις και ανακοινώσεις.

Μετά τις απαραίτητες παρουσιάσεις σχετικά με την υποδομή, την ιστορία και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει μία εταιρία σας την Google ακολούθησαν ανακοινώσεις νέων υπηρεσιών και επιλογών που σίγουρα θα επηρεάσουν την καθημερινότητα μας, την Google και το διαδίκτυο γενικότερα.
Στην συνέχεια θα δούμε αναλυτικά τις νέες αυτές υπηρεσίες κάποιες από τις οποίες είναι ήδη διαθέσιμες ενώ άλλες αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες:

Search Options
Οι Επιλογές Αναζήτησης είναι ήδη διαθέσιμες στο google.com (αλήθεια πότε θα τις δούμε και στο .gr; ) και σίγουρα μας λύνουν τα χέρια. Μέσα από αυτές μπορείτε να φιλτράρετε τα αποτελέσματα με βάση το είδος τους (δημοσιεύσεις σε forum, video ή κριτικές) αλλά και με βάση τον χρόνο δημοσίευσης τους (πρόσφατα, μέχρι 24 ώρες πριν, την προηγούμενη εβδομάδα, τον προηγούμενο χρόνο). Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό και βολικό αφού αμέτρητες φορές αναζητάμε κάτι και βλέπουμε ξεπερασμένα αποτελέσματα περασμένων ετών. Άλλες επιλογές μας επιτρέπουν να δούμε φωτογραφίες από το κάθε site δίπλα από τα αποτελέσματα (Images from the Page) αλλά και να αυξήσουμε περισσότερο το κείμενο που εμφανίζεται στις περιγραφές (More Text).
Οι επιλογές συνεχίζονται με την δυνατότητα να βλέπουμε τις σχετικές αναζητήσεις (related searches) στο πάνω μέρος της οθόνης αλλά και να βλέπουμε όλα τα αποτελέσματα μας σε μία χρονική κλίμακα (Timeline) στην οποία μπορούμε να κάνουμε click για να προβάλλονται τα αποτελέσματα τις χρονικής διάρκειας που επιλέξαμε.
Μία άλλη ενδιαφέρουσα, αισθητικά τουλάχιστον, επιλογή είναι μία οπτική αναπαράσταση της αναζήτησης μας, το Wonder Wheel με το οποίο η βασική μας αναζήτηση εμφανίζεται στο κέντρο ενώ γύρω της περιστρέφονται άλλες, σχετικές, κατηγορίες αποτελεσμάτων. Για να το καταλάβετε καλύτερα δείτε το παρακάτω screenshot:

google-wonder-wheel
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις Επιλογές Αναζήτησης δείτε το παρακάτω video της Google:

Rich Snippets
Η ανακοίνωση αυτή έχει τις προοπτικές να αλλάξει περισσότερο, από όλα όσο ανακοινώθηκαν, χθες την χρηστικότητα του διαδικτύου. Σύμφωνα με αυτή η  Google ξεκινάει να υποστηρίζει metadata (RDFa και microformats) τα οποία οι webmasters μπορούν να τοποθετούν στα site τους. Με βάση αυτά το Google θα είναι σε θέση να συγκεντρώνει και να προβάλει πληροφορίες για ανθρώπους (πχ επάγγελμα, γεωγραφική τοποθεσία κτλ), επιχειρήσεις ή προιόντα (κριτικές, τιμές κτλ) σε όλα τα σχετικά αποτελέσματα του όπως βλέπουμε στο παρακάτω αποτέλεσμα:

snippet-metadata-circledΓια αρχή οι πληροφορίες προβάλλονται μόνο για συγκεκριμένα sites αλλά σιγά-σιγά θα υποστηριχθεί το σύνολο του διαδικτύου. Αξίζει να πούμε εδώ ότι οι πληροφορίες αυτές θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όλες τις μηχανές αναζήτησης αφού δεν αποτελούν αποκλειστικότητα της Google αλλά υποστήριξη standards. Περισσότερες πληροφορίες και FAQ υπάρχουν στο Google Webmasters Blog.

Google Squared
Η υπηρεσία αυτή αναμένεται να είναι διαθέσιμη στο τέλος του μήνα μέσα από τα Google Labs και ουσιαστικά θα εμφανίζει τα αποτελέσματα της αναζήτησης με την μορφή spreadsheets. Οι χαοτικές πληροφορίες του web θα αποκτούν δομή και κατηγοριοποίηση. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα και να δείτε και video από την σχετική παρουσίαση στο Techcrunch.

Οι εξελίξεις τρέχουν, νέες εταιρίες εμφανίζονται και η Google προσπαθεί να συνεχίσει να καινοτομεί για να διατηρήσει την κυρίαρχη θέση της. Ας μην ξεχνάμε την απειλή του Real Time Search (κυρίως μέσω Twitter) που χαρακτηρίστηκε σαν η μεγάλη πρόκληση κατά την διάρκεια του Searchology και που σίγουρα θα οδηγήσει σε ραγδαίες εξελίξεις σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Manogr

Πάθος για την τεχνολογία, το internet, το social networking, την blog & net κουλτούρα, τα gadget...

NewsBytes.gr

Πάθος για την τεχνολογία, το internet, το social networking, την blog & net κουλτούρα, τα gadget...

Archives