Newsbytes.gr

Newsbytes.gr

900 Εκατομμύρια για 6.000 Πατέντες!

Στην Ελλάδα η έννοια της πατέντας και το σύστημα κατοχύρωσης τους δεν είναι τόσο διαδεδομένο όσο στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στις Η.Π.Α.

Εκεί κάθε σημαντική αλλά και παντελώς ασήμαντη ανακάλυψη πατεντάρεται και αποτελεί βασικό περιουσιακό στοιχείο κάθε εταιρίας. Αν αναλογιστούμε και τη γνωστή δικομανία των Αμερικάνων μπορούμε να καταλάβουμε την σημαντικότητα των patents αφού καθημερινά εταιρίες μηνύουν άλλες για χρήση τεχνολογιών που αυτές έχουν πατεντάρει πρώτες.

Καμία εταιρία δεν γλυτώνει και πολλές φορές οι εταιρίες που κάνουν τις μηνύσεις δεν παράγουν τίποτα, απλά ελέγχουν κάποιες πατέντες και μπορούν να κερδίσουν κάποια χρήματα με τέτοιους τρόπους. Όλες οι μεγάλες εταιρίες έχουν χιλιάδες πατέντες ακόμα και για ιδέες ή τεχνολογίες που δεν σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν ποτέ. Ιδιαίτερα οι πρωτοπόρες εταιρίες (όπως η Apple, το Facebook, η Microsoft και άλλες) έχουν προχωρήσει στην κατοχύρωση χιλιάδων πατέντων ακόμα και για απλές καθημερινές τεχνολογίες και ιδέες.

Όπως είπαμε παραπάνω οι πατέντες αποτελούν πραγματικό περιουσιακό στοιχεία και γι’ αυτό, εκτός από το να προσφέρονται για χρήση έναντι κάποιου τιμήματος, μπορούν να πωλούνται και να αγοράζονται.
Αυτό ακριβώς κάνει και η Google που ανακοίνωσε ότι προσφέρει 900 εκατομμύρια δολάρια για να αποκτήσει 6.οοο πατέντες της χρεοκοπημένης εταιρίας Nortel. H Καναδική εταιρία τηλεπικοινωνιών Nortel κάποτε ήταν μία από της μεγαλύτερες εταιρίες παγκοσμίως με αξία που έφτανε τα 400 δισεκατομμύρια δολάρια Καναδά. Η μεγάλη όμως κρίση στην αγορά τεχνολογίας έριξε την μετοχή της σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα με αποτέλεσμα την έναρξη διαδικασία χρεοκοπίας το 2009. Στα πλαίσια της διαδικασίας αυτής η εταιρία ξεκίνησε να πουλάει τα περιουσιακά της στοιχεία στα οποία, φυσικά, περιλαμβάνονται και πάνω από 6.000 πατέντες για δεκάδες τεχνολογίες τηλεπικοινωνιών, wireless, 4G, για το Internet και πολλά άλλα.

Σύμφωνα  με το νόμο η Google δεν μπορεί να αποκτήσει άμεσα τις πατέντες αυτές αφού θα πρέπει και άλλοι ενδιαφερόμενοι να έχουν την ευκαιρία να καταθέσουν τις προσφορές τους. Έτσι η Google έφτασε σε συμφωνία με τη Nortel και προσφέρει 900 εκατομμύρια τα οποία και αυτόματα γίνονται το ελάχιστο ποσό που θα μπορέσει να προσφέρει κάποιος ενδιαφερόμενος στην διαδικασία πλειστηριασμού που θα ακολουθήσει.

Οι αναλυτές συμφωνούν ότι δύσκολα θα βρεθεί κάποια εταιρία να ανταγωνιστεί την Google αν και τίποτα δεν πρέπει να αποκλείεται!

Σύμφωνα με το blog post της εταιρίας η κίνηση αυτή γίνεται για την θωράκιση της εταιρίας απέναντι σε επίδοξους μηνυτές! Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Google κατηγορείται από μεγάλες εταιρίες (όπως η Oracle) για καταπάτηση πατεντών και σαν νέα εταιρία που είναι δεν διαθέτει το patents portfolio για να αντεπεξέλθει στις υπάρχουσες ή και σε μελλοντικές μηνύσεις. Ας μην ξεχνάμε ότι  η IBM και η Microsoft, για παράδειγμα, εξασφαλίζουν κάθε χρόνο 3.000 – 5.000 πατέντες! Μία τέτοια αγορά ίσως είναι η μόνη λύση για να πλησιάσει έστω και ελάχιστα η Google.

Όπως τονίζει και η ίδια η εταιρία το σύστημα που ισχύει για τις πατέντες χρειάζεται άμεσα αναμόρφωση καθώς η τωρινή χρήση ευνοεί εταιρίες που δεν παράγουν και δεν καινοτομούν και απλά τυχαίνει να έχουν κάποια ξεχασμένη πατέντα σε κάποιο συρτάρι! Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι η Google δέχτηκε 20 σχετικές μηνύσεις το 2007 εκ των οποίων οι 18 έγιναν από εταιρίες που δεν παράγουν κανένα προϊόν ή υπηρεσία!!

Larry Page, συνιδρυτής και νέος CEO της Google

Όπως καταλαβαίνουμε η Google έχει κάθε συμφέρον (σαν νέα εταιρία) να αλλάξει το ισχύων καθεστώς αλλά προσπαθεί με κάθε χρόνο να αμυνθεί.  Είμαι σίγουρος ότι η μέρα που επιλέχτηκε να γίνει η ανακοίνωση αυτή μόνο τυχαία δεν είναι αφού είναι η πρώτη μέρα που ο συνιδρυτής της Google Larry Page ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα σαν CEO της εταιρίας!

Τι καλύτερο από το ξόδεμα 900 εκατομμυρίων; ;)

Ποιος ξέρει τι μας περιμένει στην συνέχεια…

Manogr

Πάθος για την τεχνολογία, το internet, το social networking, την blog & net κουλτούρα, τα gadget...

  • http://www.techinsider.gr TECHinsider
    φοβερή είδηση αυτή, για να δούμε πόσο θα πάει το μαλλί γι’αυτό το Portfolio…

NewsBytes.gr

Πάθος για την τεχνολογία, το internet, το social networking, την blog & net κουλτούρα, τα gadget...

Archives