Newsbytes.gr

Newsbytes.gr

Το Google+ Είναι το Κοινωνικό Δίκτυο της Google! Θα Τρομάξει το Facebook;

The Google+ Project

Μετά από αμέτρητες φήμες, διαρροές και άρθρα η Google ανακοίνωσε χθες την δική της πρόταση στον χώρο των Social Networks.

Η επιτυχία του Facebook έχει οδηγήσει την Google σε πολλές αποτυχημένες προσπάθειες στα social media με προϊόντα όπως το Wave και το Buzz. Κανένα από αυτά δεν πέτυχε αλλά η εταιρεία δεν το βάζει κάτω και προσπαθεί να παρουσιάσει μία πιο ολοκληρωμένη πρόταση που θα ενσωματώνει πολλές από τις υπηρεσίες της εταιρίας και θα επεκτείνεται σε όλα τα site της Google. Το όνομα του νέου κοινωνικού δικτύου είναι Google+ και οι φιλοδοξίες του μεγάλες. Θα καταφέρει όμως να ανταγωνιστεί το Facebook με τα περισσότερα από 700 εκατομμύρια μέλη;

Ας δούμε αρχικά από τι υπηρεσίες αποτελείται και στο τέλος θα αναλύσουμε λίγο την πολύ πρώιμη άποψη μας σχετικά με την μελλοντική επιτυχία του.

To Google+ δεν αποτελεί κάτι καινούργιο. Διαθέτει profiles, stream, sharing, status, φωτογραφίες και ότι περιμένουμε από ένα social network. Πριν αναλύσουμε κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά δείτε το παρακάτω εισαγωγικό video:

Ας δούμε πιο αναλυτικά τις βασικές υπηρεσίες του Google+:

google+ circles

 

 

 

Ένα χαρακτηριστικό που περιμέναμε εδώ και καιρό αφού είχε διαρρεύσει από πολλές πλευρές. Κάποιοι θεωρούσαν ότι αυτό θα ήταν το όνομα του κοινωνικού δικτύου αλλά τελικά αποτελεί απλά ένα σημαντικό χαρακτηριστικό της υπηρεσίας το οποίο διαχωρίζει τις επαφές σας σε Κύκλους που σας επιτρέπουν να μοιράζεστε αυτά που θέλετε με συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων. Έτσι κάποιες φωτογραφίες σας θα τις βλέπουν μόνο οι στενοί σας φίλοι ενώ κάποια άρθρα που ανεβάζετε μόνο οι συνάδελφοι από την δουλεία κτλ. Μπορείτε να δημιουργήσετε όσους Κύκλους θέλετε και με ένα απλό drag n drop να τοποθετήσετε τις επαφές σας στους Google Circles που εσείς επιθυμείτε. Έτσι μπορείτε να έχετε κύκλους για τους συμμαθητές, τους συναδέλφους, το αφεντικό σας σε ένα μοναχικό κύκλο, τους κολλητούς σας  και πολλά άλλα και να επιλέγετε ποιοι Κύκλοι θα μπορούν να δουν κάθε δραστηριότητα σας αλλά και τι θα βλέπετε κάθε στιγμή στο stream σας. Φυσικά μπορείτε να έχετε το ίδιο άτομο σε παραπάνω από ένα Circle.
Μιλάμε για ακριβώς το ίδιο πράγμα που κάνουν οι Friend Lists αλλά και πιο πρόσφατα τα νέα Groups στο Facebook. Σύμφωνα με πληροφορίες ο CEO του Facebook Mark Zuckerberg γνώριζε εδώ και καιρό τα πάντα για τα Google Circles και γι’ αυτό προώθησε τα ανανεωμένα groups που διευκολύνουν το sharing σε κλειστές ομάδες χρηστών.

Google+ Sparks

Google plus sparksΤο Spark είναι μία ενδιαφέρουσα υπηρεσία για συγκέντρωση πληροφοριών γύρω από θέματα που σας ενδιαφέρουν. Ουσιαστικά δημιουργείτε ένα Spark για κάθε θέμα που σας ενδιαφέρει και μετά η Google συγκεντρώνει άρθρα και videos γύρω από το θέμα αυτό από πολλές πηγές για να τα δείτε και να τα διαβάσετε όποτε θέλετε. Σίγουρα αντίστοιχες υπηρεσίες υπάρχουν σε πολλά sites και εφαρμογές για κινητά αλλά ή εμπειρία της Google στην αναζήτηση σίγουρα εγγυάται σωστά αποτελέσματα.

Ένα πολύ ωραίο χαρακτηριστικό που σίγουρα λείπει από το Facebook και πιστεύω ότι θα προσελκύσει αρκετούς χρήστες είναι το Hangouts! Μία high-tech έκδοση του αράγματος με τους φίλους μας! Με απλά λόγια δημιουργείτε ένα Hangout όταν έχετε όρεξη και χρόνο, ενημερώνεται τους φίλους σας και συγκεκριμένους Κύκλους ότι είστε διαθέσιμοι και περιμένετε ποιοι θα εμφανιστούν για video chat, πολλών χρηστών φυσικά! Μήπως πλησιάζει και η ώρα για το περιβόητο Facebook Video Chat;

Google+ Instant Upload

Google+ Instant Upload

Ένα χαρακτηριστικό που αφορά το Google+ στα κινητά τηλέφωνα (η εφαρμογή για Android είναι ήδη διαθέσιμη ενώ η αντίστοιχη για iPhone αναμένεται σύντομα) είναι η Άμεση Μεταφόρτωση.
Αν ενεργοποιήσετε την συγκεκριμένη υπηρεσία τότε όλες οι φωτογραφίες που τραβάτε με το τηλέφωνο σας θα ανεβαίνουν αυτόματα στο Google+ και θα περιμένουν κρυμμένες μέχρι να αποφασίσετε ποιες θέλετε να μοιράσετε και σε ποια Circles και ποιες θέλετε να κρατήσετε κρυφές ή να διαγράψετε. Μαζί με κάθε φωτογραφία υπάρχουν και οι σχετικές πληροφορίες geolocation.

google+ huddle

Google+ Huddle

Ακόμα ένα χαρακτηριστικό για mobile είναι το Huddle το οποίο επιτρέπει τις ομαδικές συζητήσεις στο κινητό σας με συγκεκριμένους κύκλους ή φίλους. Υπηρεσία που βρίσκουμε και σε άλλες εφαρμογές κινητών τηλεφώνων και που ίσως θέλει να εισάγει και το Facebook μετά την εξαγορά της αντίστοιχης εφαρμογής Beluga.

Τα παραπάνω είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του Google+ που φυσικά λειτουργούν μαζί με τα profiles, το +1 button και άλλες υπηρεσίες που έχει εισάγει η Google τα τελευταία χρόνια. Γενικά το Google+ μου θυμίζει περισσότερο πολλά διαφορετικά προϊόντα που συνδέονται με ένα κοινό πλαίσιο και αυτό αυξάνεται με την νέα μαύρη μπάρα που βλέπετε πια στο πάνω μέρος της οθόνης σε όλες τις υπηρεσίες της Google:

Η μπάρα αυτή, όταν κάποιος είναι συνδεδεμένος στο Google+, λειτουργεί και σαν μπάρα για τα notifications του κοινωνικού δικτύου με σκοπό το να κάνει τους χρήστες να επιστρέφουν ξανά και ξανά σε αυτό.
Η ενσωμάτωση αυτή είναι το όπλο που ελπίζει ότι έχει η Google απέναντι στο Facebook για να καταφέρει να το ανταγωνιστεί. Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το τελικό αποτέλεσμα αφού έτσι και αλλιώς ελάχιστοι έχουν πρόσβαση στο Google+ το οποίο λειτουργεί δοκιμαστικά και μόνο με πρόσκληση από κάποιο άλλο μέλος.

Το παρελθόν μας έχει δείξει ότι η Google δεν τα καταφέρνει ιδιαίτερα στον τομέα των Social Media και σε αρκετούς θυμίζει τις απέλπιδες προσπάθειες τις Microsoft να κατακτήσει το Internet.

Σίγουρα το Google+ δείχνει καλύτερο, πιο ολοκληρωμένο και πιο όμορφο από τις παλιότερες προσπάθειες  αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Facebook βρίσκεται παντού, έχει πάνω από 700 εκατομμύρια μέλη, χιλιάδες εφαρμογές που τρέχουν στην πλατφόρμα του, δισεκατομμύρια φωτογραφίες και πολλά άλλα. Ίσως τα μέλη του να εγγραφούν και να χρησιμοποιούν το Google+ αλλά δεν πιστεύω ότι θα το εγκαταλείψουν. Έχουν επενδύσει αρκετό χρόνο εκεί για να φύγουν και να πάνε σε μία υπηρεσία που προσφέρει πάνω-κάτω τα ίδια. Στο κάτω-κάτω δεν έχουν δει ακόμα την απάντηση του Facebook στις παραπάνω ανακοινώσεις… και να είστε σίγουροι ότι η απάντηση θα είναι πρακτική και όχι θεωρητική με νέες υπηρεσίες και design.
Σαν early adopter θέλω να χρησιμοποιήσω το Google+ αλλά δεν ξέρω αν θα έχει αυτό το “κάτι” που έχουν συνήθως οι startups και όχι τα δημιουργήματα – απαντήσεις στον ανταγωνισμό, πετυχημένων εταιρειών.

Εσείς τι πιστεύετε; Θα πρέπει να φοβάται το Facebook; Πείτε μας τις απόψεις σας στο σχόλια!

(Αν κάποιος έχει τη δυνατότητα να μου στείλει μία πρόσκληση στο Manogr (at) gmail . com θα το εκτιμήσω ιδιαίτερα και θα μπορέσω να γράψω την άποψη μου με βάση τη δική μου εμπειρία!)

Manogr

Πάθος για την τεχνολογία, το internet, το social networking, την blog & net κουλτούρα, τα gadget...

NewsBytes.gr

Πάθος για την τεχνολογία, το internet, το social networking, την blog & net κουλτούρα, τα gadget...

Archives