Newsbytes.gr

Newsbytes.gr

Το Foursquare στα Μεγάλα Σαλόνια!

Photo by aresauburn under cc @ Flickr

Δεν είναι μυστικό ότι είμαστε φανατικοί χρήστες του Foursquare. Όπως γνωρίζουν οι τακτικοί αναγνώστες μας καλύπτουμε την εξέλιξη της geolocation υπηρεσίας από τον Νοέμβριο του 2009 που ξεκίνησε η χρήση του στην Ελλάδα και από τότε παρακολουθούμε κάθε σημαντική στιγμή της εξέλιξης της καυτής αυτής startup. Μία εταιρία που μέσα σε 1.5 χρόνο έχει πραγματικά κυριαρχήσει στον χώρο τον εφαρμογών geolocation, έχει σχεδόν 1.8 εκατομμύρια χρήστες (από 1 εκατομμύριο τον Απρίλιο) και στην οποία εγγράφονται 15.000 νέοι χρήστες καθημερινά!

Όπως είναι λογικό η εταιρία έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον επενδυτών και άλλων εταιριών τεχνολογίας και εδώ και μήνες παρακολουθούμε ένα πραγματικό γαϊτανάκι πληροφοριών, φημών και συζητήσεων σχετικά με το μέλλον της εταιρίας, το αν θα εξαγοραστεί ή το αν θα παραμείνει ανεξάρτητη.

Τώρα η ιστορία αυτή έφτασε στο τέλος της και το Foursquare μπαίνει πια στα μεγάλα σαλόνια με μία σημαντική επένδυση και μία εξαιρετικά υψηλή αξιολόγηση της αξίας της.

Μέχρι σήμερα η εταιρία είχε συγκεντρώσει μόλις 1.35 εκατομμύρια δολάρια από την Union Square Ventures, την O’Reilly AlphaTech Ventures και διάφορους ανεξάρτητους επενδυτές (ή angel investors όπως ονομάζονται). Τα χρήματα αυτά είναι φυσικά ελάχιστα για μια startup που ξεκινάει, έχει επιτυχία και πρέπει να αντιμετωπίσει πολλά τεχνικά προβλήματα, χρειάζεται διαρκώς νέο προσωπικό και δεν έχει ιδιαίτερα έσοδα.
Σίγουρα κάποιες από τις συνεργασίες του Foursquare με διάφορες εταιρίες αποφέρουν κάποια χρήματα τα οποία όμως είναι ελάχιστα μπροστά σε αυτά που χρειάζονται για την ανάπτυξη της.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι οι εργαζόμενοι στην εταιρία (που πλέον είναι 27) δεν χωράνε πια στα γραφεία ενώ ουσιαστικά η προσθήκη νέων λειτουργιών στο ίδιο το προϊόν έχει σταματήσει εδώ και κάποιο καιρό καθώς οι εργαζόμενοι ασχολούνται με τις τεχνικές προκλήσεις της υποδομής της εταιρίας. Είναι ολοφάνερο ότι χρειάζονται χρήματα για προσλήψεις, τεχνολογία, νέα γραφεία και πολλά άλλα.

Χάος στα γραφεία!

Εδώ και καιρό λοιπόν η εταιρία έχει μία σειρά επαφών για να καθορίσει το μέλλον της. Οι δρόμοι ήταν δύο: εξαγορά από κάποια μεγάλη εταιρία ή επένδυση από κάποια επενδυτική εταιρία τεχνολογίας.
Οι συζητήσεις πήραν καιρό. Η Yahoo! έφτασε πολύ κοντά στο να εξαγοράσει το Foursquare για 100 εκατομμύρια δολάρια, ενώ πολλές επενδυτικές εταιρίες έκαναν τις προτάσεις τους. Οι συζητήσεις συνεχίζονταν και φάνηκε ότι νικητής θα ήταν το Facebook που θα εξαγόραζε την εταιρία και θα την χρησιμοποιούσε για το δικό του προϊόν geolocation.
Τελικά όμως το Foursquare αποφάσισε να παραμείνει ανεξάρτητο και να προχωρήσει στην ανάπτυξη της εταιρίας όπως ακριβώς έκαναν και το Facebook και το Twitter και ανακοίνωσε επίσημα την επένδυση στην εταιρία 20 εκατομμυρίων δολαρίων από την επενδυτική εταιρία Andreessen Horowitz αλλά και από τους προηγούμενους επενδυτές που συμμετέχουν στην επένδυση διατηρώντας την θέση τους στην εταιρία.

Η επένδυση αυτή φτάνει την αξία της εταιρίας στα 95 εκατομμύρια δολάρια, καθόλου άσχημα για μία startup με 1.5 χρόνο ζωής!

Προσωπικά θεωρώ αρκετά σωστή την απόφαση της εταιρίας να παραμείνει ανεξάρτητη, ιδιαίτερα όταν υπάρχει μία τόσο αξιόλογη επενδυτική πρόταση από μία καθόλου τυχαία επενδυτική εταιρία. Είναι γνωστό ότι ο Marc Andreessen και ο Ben Horowitz είναι πραγματικά θρύλοι στον χώρο της τεχνολογίας και του Internet. Ο Andreessen μεταξύ άλλων είναι ο δημιουργούς του πρώτου web browser του Mosaic και συν-ιδρυτής της Netscape ενώ ο Horowitz ήταν ο ιδρυτής της Opsware που εξαγοράστηκε από την HP.

Μία άλλη σημαντική λεπτομέρεια (;) είναι ότι η Andreessen Horowitz είναι μία από τις εταιρίες που έχει επενδύσει σημαντικά στο Facebook ενώ ο ίδιο ο Andreessen είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Facebook  και μέντορας του Marc Zuckerberg! Μήπως αυτό σημαίνει κάτι για το μέλλον; Δεν το γνωρίζει κανείς αυτή την στιγμή αλλά σίγουρα θα επηρεάσει μελλοντικές αποφάσεις και των δύο εταιριών.

Τα νέα γραφεία ετοιμάζονται!

Για τους χρήστες του Foursquare η επένδυση αυτή μπορεί να σημαίνει μόνο καλές εξελίξεις! Η εταιρία πλέον μετακομίζει σε καινούργια μεγάλα γραφεία και μπορεί να ξεκινήσει ακόμα πιο δυναμικά τις προσλήψεις προσωπικού, την ανάπτυξη της υποδομής και (επιτέλους) την προσθήκη νέων features στο προϊόν της. Προσωπικά περιμένω την δυνατότητα εισαγωγής φωτογραφιών στα venues από τους χρήστες, νέες δυνατότητες επικοινωνίας ανάμεσα σε αυτούς που βρίσκονται στον ίδιο χώρο και πολλά άλλα! Καλή είναι η υποδομή αλλά σε ένα τόσο ανταγωνιστικό περιβάλλον τα νέα features είναι αυτά που θα κρατήσουν τους χρήστες και θα φέρουν ακόμα περισσότερους!

Καλή Συνέχεια Foursquare!


Manogr

Πάθος για την τεχνολογία, το internet, το social networking, την blog & net κουλτούρα, τα gadget...

NewsBytes.gr

Πάθος για την τεχνολογία, το internet, το social networking, την blog & net κουλτούρα, τα gadget...

Archives