Newsbytes.gr

Newsbytes.gr

Facebook με 300 Εκατομμύρια Χρήστες, Θετικά Οικονομικά και Prototypes!

facebook logo

Όπως έχουμε μάθει πια καλά το Facebook αρέσκεται να ανακοινώνει πολλά πράγματα μαζί σε μία μέρα. Κάποιες φορές το κάνει χωρίς κάποιο συγκεκριμένο λόγο, ενώ κάποιες άλλες υπάρχει σοβαρή αφορμή. Χθες οι ανακοινώσεις άνηκαν στην δεύτερη κατηγορία αφού το Facebook εκμεταλλεύτηκε την εξαιρετικά πετυχημένη εκδήλωση για startups TechCrunch50 στην οποία έκανε παρουσιάσεις αλλά και ένα από τα λεγόμενα Developer Garage.

Αυτό που περιμέναμε εδώ και καιρό ανακοινώθηκε και επίσημα: το Facebook πλέον έχει 300 εκατομμύρια χρήστες αυξάνοντας τους του κατά 50 εκατομμύρια από τον Ιούλιο και συνεχίζοντας την απίστευτη άνοδο του.
Η μεγάλη είδηση όμως δεν είναι αυτή αφού και αναμενόμενη ήταν αλλά και συνηθισμένη για το Facebook που εδώ και χρόνια διαρκώς αυξάνει με καταιγιστικούς ρυθμούς τα μέλη του. Η είδηση ήταν ότι το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο έχει πια θετική ταμειακή ροή (cash flow positive)! Σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις αυτό αναμενόταν να γίνει το 2010 αλλά παρά την οικονομική κρίση έγινε το προηγούμενο τρίμηνο. Οι αιτίες μπορεί να είναι πολλές (αύξηση διαφημιστών, χαμηλότερες τιμές server, νέες τεχνικές μείωσης υπολογιστικής ισχύς όπως το haystack για τις φωτογραφίες κτλ) αλλά η είδηση είναι σημαντική για μία εταιρία που είχε κατηγορηθεί ότι δεν πρόκειται ποτέ να γίνει κερδοφόρα και ότι ουσιαστικά δεν έχει σοβαρό business model… η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική και απόλυτα θετική για το Facebook.

facebook-prototypes

Η επόμενη ανακοίνωση έχει να κάνει με την δημιουργία μίας νέας κατηγορίας στο Applications Directory με την ονομασία Prototypes. Το όνομα της περιγράφει ακριβώς το αντικείμενο της και σε γενικές γραμμές θυμίζει τα γνωστά Google Labs. Τα Prototypes είναι πειραματικές εφαρμογές, προϊόντα και υπηρεσίες που φτιάχνονται από τους προγραμματιστές του Facebook είτε στον ελεύθερο χρόνο τους, είτε στο γνωστά Hackathlon events είτε κανονικά σαν projects της εργασίας τους.
Κάποιες από αυτές μπορεί να είναι εφαρμογές για το desktop σας αλλά οι περισσότερες προσθέτουν υπηρεσίες στο ίδιο το Facebook και ενσωματώνονται κανονικά στο user interface του. Αρκετές από αυτές μπορεί να έχουν bugs, άλλες μπορεί να λειτουργούν άψογα, κάποιες από αυτές σίγουρα θα ενσωματωθούν κάποια στιγμή στο Facebook  ενώ κάποιες άλλες μπορεί να εξαφανιστούν ακόμα και από το Prototypes Directory χωρίς ειδοποίηση.

Οι πέντε εφαρμογές που είναι άμεσα διαθέσιμες είναι οι παρακάτω:

  • facebook desktop notificationsDesktop Notifications: μία native εφαρμογή μόνο για Mac OS που σας ειδοποιεί στο desktop σας για δραστηριότητες των φίλων σας στο Facebook, messages κ.α.

  • Facebook Similar PostsSimilar Posts: σας επιτρέπει να βλέπετε στην αρχική σας σελίδα παρόμοια θέματα με αυτό που θα επιλέξετε με βάση λέξεις κλειδιά και άλλα χαρακτηριστικά.
  • facebook enchanced eventsEnhanced Events Email: περιλαμβάνει ένα αρχείο iCal στα email εκδηλώσεων ώστε να μπορείτε άμεσα να τα προσθέτετε στα άλλα ημερολόγια σας.
  • photo tag searchPhoto Tag Search: Αναζητήστε φωτογραφίες στις οποίες έχουν γίνει tag οι φίλοι σας. Ενσωματώνεται στην αρχική σελίδα των φωτογραφιών σας και σας δίνει την δυνατότητα να αναζητήσετε για παράδειγμα μόνο τις photos στις οποίες έχουν γίνει tag τρεις συγκεκριμένοι φίλοι σας (στην ίδια photo!)
  • Recent Comments FilterRecent Comments Filter: Προσθέτει ένα νέο φίλτρο στην αρχική σας σελίδα που σας δείχνει ότι έχουν σχολιάσει οι φίλοι σας ώστε να παρακολουθείτε εύκολα τις συζητήσεις που κάνουν και τα θέματα που τους ενδιαφέρουν.

Οι παραπάνω είναι μόνο οι πρώτες από τις εφαρμογές που θα δούμε στα Prototypes. Να έχετε υπόψη σας ότι οι εφαρμογές αυτές δεν υποστηρίζονται επίσημα από το Facebook και βρίσκονται σε δοκιμαστικό στάδιο.

Με την ευκαιρία να υπενθυμίσω ότι η δυνατότητα tagging στα status updates έχει ενεργοποιηθεί πια για όλους! Δοκιμάστε την και διαβάστε περισσότερα στο σχετικό άρθρο μας.

Manogr

Πάθος για την τεχνολογία, το internet, το social networking, την blog & net κουλτούρα, τα gadget...

NewsBytes.gr

Πάθος για την τεχνολογία, το internet, το social networking, την blog & net κουλτούρα, τα gadget...

Archives