Newsbytes.gr

Newsbytes.gr

Το Facebook θα Κάνει την Μουσική Ακόμα πιο Social

Μία από τις πιο πολυσυζητημένες και αναμενόμενες υπηρεσίες που ίσως προσφέρει το Facebook είναι αυτή της μουσικής. Εδώ και χρόνια έχουν γραφτεί εκατοντάδες άρθρα για το πως θα μπορέσει τελικά το Facebook να ενσωματώσει την μουσική στις υπηρεσίες του, να την κάνει social και φυσικά να κερδίσει χρήματα από αυτή. Ας μην ξεχνάμε ότι καθημερινά εκατομμύρια videos τραγουδιών γίνονται share στο Facebook μέσα από το YouTube και αυτό κάτι δείχνει για την ανάγκη των μελών να μοιραστούν τα τραγούδια που τους αρέσουν με τους φίλους τους.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε ένα συνεχή βομβαρδισμό από ειδήσεις που αφορούν το Facebook. Βρισκόμαστε μάλλον λίγο πριν από μία μεγάλη σειρά ανακοινώσεων, ίσως κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης f8 που οργανώνει το Facebook για τους προγραμματιστές εφαρμογών (δεν έχει ανακοινωθεί για φέτος) ή ίσως και κάποια άλλη στιγμή. Οι φήμες που έχουμε ακούσει μέχρι τώρα αφορούν mobile συσκευές και περιλαμβάνουν το Facebook for iPad, την HTML5 πλατφόρμα για κινητά με την κωδική ονομασία Project Spartan και μία νέα εφαρμογή photo sharing.  Σύμφωνα με νέες φήμες η ώρα της Facebook Music πλησιάζει!

Όπως είχαμε γράψει και παλιότερα το Facebook νιώθει πια έτοιμο για την μεγάλη επέκταση στα media και η μουσική είναι, φυσικά, ένα τεράστιο κομμάτι από αυτά. Στο άρθρο μας αναφέραμε ότι η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με εταιρίες online μουσικής, όπως είναι και το Ευρωπαικό Spotify, για να δημιουργήσει ένα widget ή ένα νέο tab στα προφιλ των μελών του το οποίο θα δείχνει τα τραγούδια που ακούει περισσότερο κάθε μέλος αλλά, το σημαντικότερο, και θα δίνει τη δυνατότητα στους φίλους του να τα ακούσουν απλά και εύκολα!  Οι πληροφορίες  που ήρθαν τώρα  στη δημοσιότητα από το έγκυρο blog GIGAom είναι αρκετά διαφωτιστικές.

Από ότι φαίνεται το Spotify θα αποτελεί ένα μεγάλο κομμάτι της υπηρεσίας αλλά δεν θα έχει κάποια αποκλειστικότητα αφού ήδη το Facebook διαπραγματεύεται με πολλές εταιρίες online μουσικής ώστε να προσφέρει μία πλήρης υπηρεσία που θα απευθύνεται σε όσο περισσότερα μέλη γίνεται. Οι παρουσιάσεις που γίνονται για να εξασφαλιστούν οι συνεργασίες αυτές αποτελούν και την βασική πηγή πληροφόρησης για το πως θα είναι η υπηρεσία αυτή. Μέχρι τώρα λοιπόν γνωρίζουμε τα παρακάτω:

  • Στο menu της αριστερής πλευράς στην κεντρική σελίδα του Facebook (εκεί που βρίσκονται τα links για Photos, Games, Ads, Pages κτλ) θα εμφανιστεί ένα νέο tab με το όνομα Music το οποίο θα εμφανίζετε όταν ακούτε μουσική μέσα από κάποια από τις συνεργαζόμενες εταιρίες.  To click πάνω σε αυτό το tab θα οδηγεί στο Music Dashboard των μελών.
  • Στο κάτω μέρος της οθόνης, εκεί που βρίσκεται το Facebook Chat θα εμφανιστεί ένα μόνιμο κουμπί Playback/Pause. Όταν περνάει το mouse πάνω από το κουμπί αυτό θα εμφανίζεται η μουσική που παίζουν τη στιγμή εκείνη οι online εταιρίες μουσικής στις οποίες είστε συνδεδεμένοι μέσω του Facebook Connect ενώ παράλληλα θα σας επιτρέπει να παίζετε ή να σταματάτε κάποιο κομμάτι που ανακαλύψατε στο Facebook.
  • Θα υπάρχει επίσης μία σελίδα που θα περιέχει όλα τα τραγούδια που έχετε ακούσει σε κάθε μία υπηρεσία μουσικής, τα top τραγούδια και πόσες φορές τα έχετε ακούσει.

Όπως αναφέραμε πιο πάνω το βασικό σημείο χρήσης της Facebook Music θα είναι το Music Dashboard το οποίο, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, θα έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

  • Music Notifications για να ενημερώνεστε αν οι φίλοι σας άκουσαν τραγούδια που τους προτείνατε εσείς ή τραγούδια που βρίσκονται στο προφίλ σας.
  • Προτεινόμενα Τραγούδια όπου θα βλέπετε τα τραγούδια που ακούν και προτείνουν οι φίλοι σας. Με το Play icon που αναφέραμε παραπάνω θα μπορείτε και εσείς να τα ακούσετε άμεσα.
  • Top λίστες τραγουδιών με βάση τις προτιμήσεις των φίλων σας.
  • Top Album με βάση τις προτιμήσεις των φίλων σας.
  • Πρόσφατα τραγούδια που έχουν ακούσει οι φίλοι σας.
  • Στην πάνω δεξιά πλευρά θα υπάρχει ένα stream happening now το οποίο θα δείχνει σε πραγματικό χρόνο τι τραγούδια ακούνε οι φίλοι σας και άλλα γεγονότα που μπορεί να μην αφορούν αποκλειστικά την μουσική.

Είναι ολοφάνερο ότι το Facebook επιδιώκει να ενσωματώσει στο δικό του site την online μουσική εμπειρία των μελών του ανεξάρτητα με το πια υπηρεσία χρησιμοποιούν. Σίγουρα αυτό εντάσσεται στην στρατηγική του που επιδιώκει τα μέλη να βρίσκονται στο κοινωνικό δίκτυο όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο γίνεται ώστε να βλέπουν περισσότερες διαφημίσεις αλλά δε νομίζω ότι εδώ τελειώνουν τα σχέδια της εταιρείας. Πιστεύω ότι το Facebook θα βρει κάποιο τρόπο για αγορά των τραγουδιών με τη χρήση Facebook Credits αν τα μέλη επιθυμούν να τα κατεβάσουν στον υπολογιστή τους και σίγουρα θα υπάρχουν σημαντικά κέρδη και από εκεί.

Η μουσική είναι social, το Facebook είναι το μεγαλύτερο social network οπότε ήταν καθαρά θέμα χρόνου η σύνδεση των δύο… θεωρώ ότι το Facebook άργησε, άλλα το μέγεθος του και τα 700 εκατομμύρια μέλη του σίγουρα εγγυώνται την επιτυχία του εγχειρήματος!

(Κάντε και εσείς Like στην Σελίδα του NewsBytes.gr στο Facebook για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα ακόμα και αν δεν τα αναλύουμε εδώ!)

Manogr

Πάθος για την τεχνολογία, το internet, το social networking, την blog & net κουλτούρα, τα gadget...

NewsBytes.gr

Πάθος για την τεχνολογία, το internet, το social networking, την blog & net κουλτούρα, τα gadget...

Archives