Newsbytes.gr

Newsbytes.gr

Έξυπνες και πιο Εύχρηστες Λίστες στο Facebook!

To Facebook συνεχίζει να εξελίσσεται και να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις του ανταγωνισμού και ιδιαίτερα του Google+.

Έτσι μετά τις αλλαγές στο Privacy σήμερα ανακοινώθηκαν αναβαθμίσεις σε δυνατότητες που αν και υπάρχουν χρόνια στο Facebook ποτέ δεν αξιοποιήθηκαν από τους χρήστες κυρίως λόγο τις άβολης διαχείρισης τους.  Φυσικά μιλάμε για τις Λίστες Φίλων που όλοι μπορούσαμε να δημιουργήσουμε και με βάση αυτές να βλέπουμε μόνο τις δημοσιεύσεις που θέλουμε στο NewsFeed ή να δημοσιεύουμε μόνο στα μέλη κάποιας συγκεκριμένης λίστας. Το θέμα είναι ότι μόνο το 5% των μελών του Facebook χρησιμοποιούσε την υπηρεσία και το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο φιλοδοξεί να το αλλάξει αυτό.

Ας μην ξεχνάμε ότι οι αντίστοιχοι Κύκλοι Φίλων αποτελούν το πιο πολυδιαφημισμένο feature του Google+ αν και το Facebook είχε την συγκεκριμένη δυνατότητα εδώ και χρόνια!

Ας δούμε τι αλλάζει, τι είναι οι Έξυπνες Λίστες αλλά και τι χαρακτηριστικά θα έχουν οι λίστες Στενών Φίλων, Γνωστών και Περιορισμένη.

Έξυπνες Λίστες – Smart Lists

Σύμφωνα με τους χρήστες του Facebook, ιδιαίτερα αυτούς με εκατοντάδες φίλους, η διαχείριση λιστών είναι βαρετή και κουραστική. Γι’ αυτό έρχονται οι Έξυπνες Λίστες που αναλαμβάνουν την βαρετή δουλειά δημιουργίας και διαχείρισης.

Για αρχή το Facebook θα δημιουργεί αυτόματα τις παρακάτω smart lists:

  • Εργασία (Work)
  • Σχολές (School)
  • Οικογένεια (Family)
  • Πόλη (City)
facebook smart lists

Οι λίστες αυτές θα δημιουργηθούν και θα γεμίσουν αυτόματα με μέλη που ταιριάζουν στην αντίστοιχη λίστα. Έτσι όσοι δουλεύουν στην εταιρεία που έχετε δηλώσει (και το έχουν δηλώσει και αυτοί στο profile τους) θα τοποθετούνται στην λίστα Work και η οικογένεια σας στην λίστα Family. Όσο αφορά τους συμμαθητές – συμφοιτητές σας αυτοί θα πάνε στην λίστα της αντίστοιχης σχολής (άρα θα υπάρχει μία λίστα για κάθε σχολείο ή πανεπιστήμιο έχετε δηλώσει). Όσο αφορά την City, η λίστα αυτή θα περιλαμβάνει όσους φίλους σας βρίσκονται σε ακτίνα κάποιων χιλιομέτρων από την πόλη σας. Όπως όμως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω screenshot τα μέλη έχουν τη δυνατότητα να αλλάζουν την ακτίνα αυτή ώστε να περιλαμβάνονται στην λίστα τους και γειτονικές πόλεις ή περιοχές:

 

Στενοί Φίλοι, Γνωστοί, Περιορισμένοι – Close Friends, Acquaintances, Restricted

Οι λίστες αυτές είναι ιδιαίτερες αφού επηρεάζουν το News Feed και τον τρόπο που χρησιμοποιείτε το Facebook.

Αν και οι λίστες θα δημιουργηθούν από το Facebook θα παραμείνουν κενές ώστε εσείς να ορίσετε ποιοι από τους φίλους σας ταιριάζουν στην αντίστοιχη λίστα. Φυσικά η χρήση τους είναι προαιρετική.

Στην Close Friends list θα τοποθετήσετε μόνο τους καλύτερους σας φίλους και θα βλέπετε στο News Feed σας όλες τις δημοσιεύσεις που κάνουν. Αν θέλετε μπορείτε να επιλέξετε να δείτε και μία ειδική έκδοση του News Feed που θα δείχνει μόνο τις φωτογραφίες και τα νέα των συγκεκριμένων ανθρώπων. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε να λαμβάνετε και notifications για τις ενέργειες των συγκεκριμένων μελών!  Το Facebook υπολογίζει ότι οι περισσότεροι χρήστες στην λίστα αυτή θα βάλουν κατά μέσο όρο 10 άτομα.

Στην Acquaintances list θα τοποθετήσετε απλούς γνωστούς (όπως επαγγελματικές γνωριμίες, παλιοί χαμένοι συμμαθητές κτλ) και στο News Feed θα βλέπετε εξαιρετικά λίγες από τις δημοσιεύσεις που κάνουν όπως όταν παντρεύονται ή μετακομίζουν σε νέα πόλη.

Στην λίστα Restricted, όπως λέει και το όνομα της, θα τοποθετήσετε άτομα που θέλετε να βλέπουν μόνο τις Δημόσιες Δημοσιεύσεις σας (Public posts). Εκεί θα βάλετε ανθρώπους με τους οποίους πρέπει να είστε φίλοι στο Facebook (αφεντικά, καθηγητές κτλ) αλλά δεν θέλετε να βλέπουν ποτέ τι ανεβάζετε! Φυσικά συνεχίζετε να μπορείτε να τους στείλετε μηνύματα και να τους κάνετε tag.

facebook friend lists

Πέρα από τις παραπάνω λίστες μπορείτε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτές που ήδη έχετε δημιουργήσει ή και να φτιάξετε όσες καινούργιες θέλετε.

Να πούμε εδώ ότι κανείς δεν ενημερώνετε ποτέ για τη Λίστα στην οποία τον έχετε τοποθετήσει ενώ όταν δημοσιεύετε κάτι και το στοχεύετε σε συγκεκριμένη λίστα κανείς δεν θα βλέπει ποτέ τον τίτλο της λίστας! Αυτό που θα βλέπουν θα είναι τα ονόματα των άλλων μελών στα οποία απευθύνεται η δημοσίευση ώστε να καταλαβαίνουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούν να απαντήσουν (αν δουν ότι το post μοιράζεται στην παρέα τους θα απαντήσουν διαφορετικά από ότι αν μοιράζεται σε πολλούς άγνωστους για παράδειγμα).

Ευκολότερη Διαχείριση και Χρήση

To Facebook, για να κάνει πιο εύκολη την διαχείριση των λιστών, θα σας προτείνει μέλη για να βάλετε σε κάθε λίστα με βάση τις πληροφορίες που έχει.  Επίσης όταν αποδέχεστε κάποιο αίτημα φιλίας ή όταν κάνετε εσείς ένα θα μπορείτε άμεσα να τοποθετείτε το μέλος αυτό σε όσες λίστες επιθυμείτε:

Κάθε Λίστα διαθέτει το δικό της News Feed όπου και μπορείτε να δείτε τις φωτογραφίες, τα status updates και άλλες δημοσιεύσεις που κάνουν τα μέλη της. Όλες σας οι λίστες θα εμφανίζονται στην αριστερή πλευρά της Αρχικής Σελίδας και το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι ένα click.

Οι λίστες έχουν εφαρμογή οπουδήποτε μπορείτε να επιλέξετε φίλους όπως για παράδειγμα σε ποιους θα φαίνεστε online στο chat. Το ίδιο ισχύει και όταν θέλετε να δημοσιεύσετε κάτι. Μπορείτε από ένα drop down menu του publisher να επιλέξετε μία ή περισσότερες λίστες που θα μπορούν να δουν την δημοσίευση σας:

Όλα τα παραπάνω αναμένεται να είναι διαθέσιμα σε όλους σε μία – δύο εβδομάδες!

Ο ανταγωνισμός συνεχίζει να δουλεύει! Η άφιξη του Google+ ανάγκασε το Facebook να αναβαθμίσει μία λειτουργία που έχει εδώ και τέσσερα χρόνια, να την προωθήσει και να την κάνει ιδιαίτερα εύχρηστη. Φαίνεται ότι το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο σκοπεύει να διατηρήσει τον τίτλο του για πολύ καιρό ακόμα και δεν αφήνει κανέναν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στους ανταγωνιστές του!

Εσείς χρησιμοποιούσατε τις λίστες; Σκοπεύετε να τις χρησιμοποιήσετε μετά τις παραπάνω αναβαθμίσεις; Πείτε μας στα σχόλια!

(Για όλα τα νέα του Facebook, των Social Networks και φυσικά για όλα τα θέματα που καλύπτουμε ακολουθήστε την Σελίδα του NewsBytes.gr στο Facebook)

Manogr

Πάθος για την τεχνολογία, το internet, το social networking, την blog & net κουλτούρα, τα gadget...

NewsBytes.gr

Πάθος για την τεχνολογία, το internet, το social networking, την blog & net κουλτούρα, τα gadget...

Archives