Newsbytes.gr

Newsbytes.gr

Αλλαγές στο Facebook Privacy Policy και Μία Είδηση!

privacyPhoto by rpongsaj under CC @ Flickr

Το Privacy (ή ιδιωτικότητα) είναι μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει το Facebook. Όλοι έχουν ακούσει ή διαβάσει διάφορα άρθρα που αγγίζουν τα όρια θεωριών συνωμοσίας σχετικά με αυτά που ανεβάζουμε στο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο. Η αλήθεια είναι ότι, όπως και σε κάθε μας δραστηριότητα, η κοινή λογική πρέπει να  υπερισχύει και να σκεφτόμαστε καλά κάθε μας ενέργεια. Από εκεί και πέρα όμως πρέπει να παραδεχτούμε ότι το Facebook έχει κάνει πολύ καλή δουλειά στα θέματα αυτά και προσπαθεί να βελτιώνεται και να ξεκαθαρίζει τα πράγματα ακόμα περισσότερο.

Όπως ίσως γνωρίζεται πριν αρκετό καιρό μία αλλαγή στους Όρους Χρήσης της υπηρεσίας είχε δημιουργήσει τεράστιες αντιδράσεις από τα μέλη με αποτέλεσμα ο ιδρυτής και CEO του Facebook Marc Zuckerberg να ανακοινώσει ένα νέο “δημοκρατικό” σύστημα για ανάλογες περιπτώσεις. Έτσι όποτε η υπηρεσία θέλει να κάνει αντίστοιχες αλλαγές πρέπει πια να ενημερώνει τους χρήστες, να τους δίνει ένα χρονικό διάστημα για να σχολιάσουν και μετά να τις θέτει σε ψηφοφορία.
Έχουν ήδη αλλάξει αρκετοί σχετικοί όροι ενώ παράλληλα έχουν ξαναγραφτεί σε πιο κατανοητή γλώσσα.

Χθες ο Vice president of Communications and Public Policy, Elliot Schrage, δημοσίευσε ένα άρθρο στο blog του Facebook όπου ενημερώνει για μεγάλες αλλαγές στην Πολιτική Ιδιωτικότητας της υπηρεσίας. Η νέα αυτή έκδοση απλοποιεί τα κείμενα και ξεκαθαρίζει που και πως χρησιμοποιούνται οι πληροφορίες που συγκεντρώνει το κοινωνικό δίκτυο για τα μέλη του, η σχέση με τις διαφημίσεις και πολλά άλλα. Αν θέλετε μπορείτε να διαβάσετε το νέο προτεινόμενο κείμενο εδώ.

Το παραπάνω κείμενο είναι σημαντικό από μόνο του αφού ξεκαθαρίζει πολλά θέματα όπως το τι γίνεται με τις πληροφορίες σας όταν είναι δημόσιες και προσαρμοστούν σε μηχανές αναζήτησης, τι γίνεται όταν απενεργοποιείτε ή διαγράφετε τον λογαριασμό σας και πολλά άλλα.

Όπως πέρα από αυτά η νέα πολιτική βγάζει και μία είδηση αφού προβλέπει και πολιτικές για geolocation! Το ξέραμε ότι έρχεται, το γράψαμε και στον επίλογο του άρθρου για το twitter geolocation, αλλά δεν το είχαμε διαβάσει ποτέ σε κανένα επίσημο έγγραφο του Facebook. Ο όρος αυτός, που ουσιαστικά μας δίχνει ότι η εταιρία αν μη τι άλλο το σκέφτεται, ορίζει την πολιτική που θα ακολουθηθεί σε περίπτωση που μοιραστείτε την τοποθεσία σας (με GPS ή αλλο τρόπο) και ουσιαστικά ορίζει ότι και αυτή η πληροφορία θα ακολουθεί τις σχετικές σας ρυθμίσεις privacy.

Για όσους ενδιαφέρονται παραπάνω εδώ είναι το ακριβές απόσπασμα στα Αγγλικά:

“Location Information. When you share your location with others or add a location to something you post, we treat that like any other content you post (for example, it is subject to your privacy settings). If we offer a service that supports this type of location sharing we will present you with an opt-in choice of whether you want to participate.”

Όσοι ενδιαφέρονται για τα θέματα αυτά ή απλά ανησυχούν αξίζει τον κόπο να διαβάσουν το σχετικό άρθρο και τους νέους προτεινόμενους όρους. Άσχετα με τις απόψεις του καθενός είναι ιδιαίτερα ευχάριστο το ότι μία τόσο πετυχημένη υπηρεσία κάνει τόσο αναλυτικά και ξεκάθαρα βήματα όσο αφορά την προστασία του απορρήτου των μελών του. Τα θέματα αυτά θα μας απασχολούν όλο και περισσότερο τα επόμενα χρόνια αφού όλο και περισσότερες πληροφορίες θα μοιραζόμαστε καθημερινά μέσα από το Internet και τα αντίστοιχα δίκτυα.

Manogr

Πάθος για την τεχνολογία, το internet, το social networking, την blog & net κουλτούρα, τα gadget...

NewsBytes.gr

Πάθος για την τεχνολογία, το internet, το social networking, την blog & net κουλτούρα, τα gadget...

Archives