Newsbytes.gr

Newsbytes.gr

To Facebook Open Graph Είναι Γεγονός! 60 Εφαρμογές για Όλα τα Γούστα!

Το Σεπτέμβριο, κατά τη διάρκεια του f8, μαζί με το Facebook Timeline το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο παρουσίασε και το Open Graph που με πολύ απλά λόγια αποτελεί την εξέλιξη του γνωστού Like αφού προσφέρει στους δημιουργούς εφαρμογών για το Facebook τη δυνατότητα να προσθέσουν τα δικά τους Actions που περιγράφουν καλύτερα τις ενέργειες των χρηστών.

Έτσι μία εφαρμογή με συνταγές μπορεί πλέον να έχει το δικό της ρήμα “μαγείρεψε” ή μία εφαρμογή για τρέξιμο το ρήμα “έτρεξε” κ.ο.κ.

Όποτε κάποιος χρήστης χρησιμοποιεί μία τέτοια εφαρμογή και την μοιράζεται στο Facebook  η περιγραφή που θα εμφανίζεται στο ticker και στο timeline θα είναι πλέον πιο περιγραφική.

Μέχρι χθες υπήρχαν διαθέσιμες ελάχιστες μόνο εφαρμογές με αυτές τις δυνατότητες. Από χθες αυτό άλλαξε αφού έγινε η επίσημη έναρξη της υπηρεσίας και παρουσιάστηκαν οι 60 πρώτες open graph εφαρμογές!  

Οι εφαρμογές αυτές, όπως θα δείτε παρακάτω, καλύπτουν κάθε γούστο αφού αφορούν τομείς όπως η μουσική, η φιλανθρωπία, τα ταξίδια, οι ειδήσεις, το φαγητό, ο αθλητισμός, η μόδα, η διασκέδαση και πολλούς άλλους.

Οι περισσότερες αποτελούν αναβαθμίσεις ήδη υπαρχόντων αλλά ακόμα και αν τις έχετε εγκατεστημένες θα πρέπει να δώσετε την έγκριση σας για να τις τοποθετήσετε στο Timeline και να ξεκινήσετε το sharing!

Αυτό που επιδιώκει το OpenGraph είναι οι χρήστες να μπορούν να συνδεθούν με τα πάντα! Ξεχάστε το απλό like αφού τώρα οι εφαρμογές θα μπορούν να αξιοποιούν όποια ρήματα θέλουν δίνοντας περισσότερο βάθος στα πάντα! Πλέον δεν θα βλέπετε ότι “Your friend likes newsbytes.gr” αλλά “Your friend reads this article in newsbytes.gr ή ότι ο Τάδε βλέπει το συγκεκριμένο έργο, o Τάδε παίζει κάποιο παιχνίδι, ο Τάδε έτρεξε 5 χιλιόμετρα, ο Τάδε αγόρασε το συγκεκριμένο t-shirt, o Τάδε διάβασε αυτό το βιβλίο κτλ

Κάθε εφαρμογή δίνει επιλογές για το τι θέλετε να μοιράζεστε και τι όχι ώστε να κάνετε τις ρυθμίσεις όπως επιθυμητέ ενώ ορισμένες προχωρούν παρακάτω και προστατεύουν από μόνες τους τα μέλη και δεν δημοσιεύουν ευαίσθητες ενέργειες (όπως πχ η αγορά adult προϊόντων).

Επιπλέον οι Open Graph εφαρμογές επιτρέπουν, μετά από έγκριση του χρήστη, το παθητικό sharing. Αφού, δηλαδή, εγκρίνετε κάποια εφαρμογή τότε οι δραστηριότητες σας σε αυτήν θα δημοσιεύονται αυτόματα στο Facebook χωρίς να χρειάζεται να κάνετε κάτι άλλο. Το καλό είναι ότι δεν θα εμφανίζονται στο News Feed ώστε να γίνονται ενοχλητικές αλλά μόνο στο ticker box και στο ειδικό κουτάκι τους στο Timeline.

Οι εφαρμογές θα μπορούν να κρατάνε και αυτές το δικό τους Timeline και εσείς να βλέπετε για παράδειγμα τι ακούγατε κάθε μέρα, ποια έργα είδατε, τι φάγατε, πόσο τρέξατε και τόσα άλλα!

Το Facebook, ακολουθώντας την λογική της Apple στο App Store, εγκρίνει κάθε εφαρμογή και κάθε νέο “ρήμα” πριν επιτρέψει την χρήση της οπότε δεν πρέπει να ανησυχείτε για περίεργες εφαρμογές και ρήματα ;)

Το Open Graph αποτελεί για μένα την πιο σημαντική αναβάθμιση της πλατφόρμας του Facebook αφού κινείται στη λογική του semantic web συνδέοντας συγκεκριμένες ενέργειες με συγκεκριμένα προϊόντα και sites. Οι δυνατότητες είναι τεράστιες και βρισκόμαστε μόλις στην αρχή!

Οι 60 πρώτες εφαρμογές που παρουσιάστηκαν χθες είναι οι παρακάτω και μπορείτε να αρχίσετε να τις προσθέτετε από την Timeline Apps σελίδα του Facebook:

ΤΑΞΙΔΙ
* Gogobot
* Airbnb
* TripAdvisor​
* Wipolo
* Where I’ve Been

ΦΑΓΗΤΟ
* Foodspotting
* Cookpad
* Snooth (κρασί)
* Urbanspoon
* Yummly
* ​Foodily

ΑΓΟΡΕΣ / ΜΟΔΑ
* Pose
* Pinterest
* Polyvore
* Oodle
* Fab.com
* eBay
* Giftrocket
* Payvment
* Livingsocial

ΑΣΚΗΣΗ
* MapMyRun
* Runkeeper

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ
* Rotten Tomatoes
* Dailymotion (Γαλλικό video site)
* Cinemur (Γαλλικό video site)
* Metacafe (videos)
* Ford (game)
* Wooga (Bubble Island, Diamond Dash)
* OMGPOP (Draw My Thing)
* Zynga (Words with Friends, Castleville)

ΠΡΟΣΦΟΡΑ – ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑ 
* Causes
* Fundrazr
* Artez.com

ΑΛΛΑ
* BranchOut (αναζήτηση εργασίας)
* Monster (αναζήτηση εργασίας)
* Color (photo and video sharing)
* Courserank (εκπαίδευση)
* Grockit (εκπαίδευση)
* Foursquare (location)
* Goodreads (βιβλία)
* Kobo (βιβλία)
* StubHub (έκδοση εισιτηρίων)
* Ticketmaster (έκδοση εισιτηρίων)
* Ticketfly (έκδοση εισιτηρίων)
* ScoreBig (έκδοση εισιτηρίων)
* Appsfire (ανακάλυψη εφαρμογών)
* Artfinder (τέχνη)
* Autotrader (αυτοκίνητα)
* Digg (social sharing)

 

(Μην ξεχάσετε να κάνετε like τη Σελίδα του NewsBytes.gr στο Facebook για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα του Facebook και όχι μόνο!)

 

Manogr

Πάθος για την τεχνολογία, το internet, το social networking, την blog & net κουλτούρα, τα gadget...

NewsBytes.gr

Πάθος για την τεχνολογία, το internet, το social networking, την blog & net κουλτούρα, τα gadget...

Archives