Newsbytes.gr

Newsbytes.gr

Facebook: Υπέροχες iPad και iPhone apps Αλλά η Ουσία Είναι η Mobile App Platform!

Περιμέναμε εδώ και καιρό την κυκλοφορία της εφαρμογής του Facebook για το iPad αλλά χθες το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο προχώρησε σε τριπλό χτύπημα με την διάθεση της εφαρμογής για iPad, την ολοκληρωτική αναβάθμιση και αλλαγή της εφαρμογής για iPhone και με το άνοιγμα της πλατφόρμας των εφαρμογών του στα κινητά τηλέφωνα!

Η εφαρμογή για το iPad, μετά από τέτοια αναμονή, κερδίσει προσωρινά τις εντυπώσεις αλλά και η μεγαλύτερη αλλαγή της εφαρμογής για iPhone από όταν πρωτοκυκλοφόρησε ενθουσιάζει τους εκατομμύρια χρήστες της! Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Facebook for iPhone είναι η πιο επιτυχημένη εφαρμογή στο app store και η πιο πολύ-κατεβασμένη με διαφορά.

Η ουσία όμως δεν είναι αυτή. Η πραγματική επανάσταση και αυτό που θα επηρεάσει περισσότερο τον τρόπο που χρησιμοποιούμε το Facebook είναι η μεταφορά των εφαρμογών και των παιχνιδιών της πλατφόρμας του Facebook στα κινητά τηλέφωνα και τα tablets. Για πρώτη φορά οι εφαρμογές απελευθερώνονται από τον υπολογιστή και έρχονται μαζί μας όπου και αν πηγαίνουμε… και ναι θα μπορείτε να θερίζετε τις φάρμες σας στο Farmville!

Ας δούμε αναλυτικά όλες τις ανακοινώσεις.

Facebook for iPad

Γνωρίζαμε εδώ και καιρό ότι το Facebook ετοιμάζει μία native εφαρμογή για iPad, είχαμε δει ότι λειτουργούσε όταν κυκλοφόρησε κατά λάθος με μία αναβάθμιση της iPhone app αλλά τώρα τα ψέματα τελείωσαν και το Facebook δεν μας απογοήτευσε!

Η εφαρμογή είναι ευχάριστη, εύκολη στη χρήση της και πραγματικά φέρνει ολόκληρο το Facebook στο αγαπημένο tablet.

Facebook for iPad

Στο πάνω μέρος της οθόνης υπάρχουν, όπως και στο site του Facebook, τα γνωστά εικονίδια για friend requests, μηνύματα και notifications που λειτουργούν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο δείχνοντας τον κόκκινο κύκλο με τους αριθμούς των ειδοποιήσεων που δεν έχετε διαβάσει.

Το βασικό navigation πραγματοποιείται από μία συρόμενη μπάρα που βρίσκεται στα αριστερά της οθόνης και μας επιτρέπει να μετακινηθούμε άμεσα και γρήγορα στο News Feed, στα groups, τις σελίδες, τις φωτογραφίες, τα events, το nearby με τα checkins των φίλων μας αλλά και στις υποστηριζόμενες εφαρμογές μας (περισσότερα γι΄αυτό παρακάτω).

Το chat υποστηρίζεται πλήρως και υπάρχει ακόμα και η γνωστή μπάρα παράλληλα με το news feed σας ενώ στο πάνω μέρος υπάρχουν τα κουμπιά για να ενημερώσετε το status σας, να ανεβάσετε φωτογραφία και να κάνετε checkin.

Οι φωτογραφίες πραγματικά ξεχωρίζουν με ένα εύχρηστο interface και με φωτογραφίες που πιάνουν ολόκληρη την οθόνη! Ίσως ο καλύτερος τρόπος για να βλέπετε τις φωτογραφίες σας!

Facebook for iPad Photos

Facebook for iPhone

Η πιο πετυχημένη εφαρμογή του iPhone αναβαθμίζεται ολοκληρωτικά για πρώτη φορά από την κυκλοφορία της, ξεφορτώνεται τη δύσχρηστη αρχική σελίδα με τις επιλογές στην οποία έπρεπε να γυρνάμε πάντα για να μετακινηθούμε κάπου και αποκτά τα χαρακτηριστικά της iPad app όπως τα αναλύσαμε παραπάνω!

Facebook for iPhone

Έτσι και στο iPhone μετακινήστε πια από την βολική μπάρα στα αριστερά και ξεχνάτε τις καθυστερήσεις αφού η εφαρμογή είναι αισθητά πιο γρήγορη και πιο σταθερή!

Facebook Mobile Site

Χρησιμοποιώντας τη μαγεία του HTML5, που έτσι και αλλιώς χρησιμοποιείται και στις native εφαρμογές, το Facebook άλλαξε στα παραπάνω πρότυπα και το mobile site του (m.facebook.com) που τρέχει στους browsers των smartphones. Ίσως να μην είναι τόσο γρήγορο η τόσο polished όσο οι εφαρμογές αλλά αποτελεί μία πολύ καλή λύση σε πολλές περιπτώσεις!

Το επίσημο άρθρο για τις νέες εφαρμογές μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.

Facebook Mobile Platform

Εδώ είναι το ζουμί και η σημαντική ανακοίνωση της ημέρας!  Πραγματικά μου κάνει εντύπωση που το Facebook δεν έδωσε έμφαση στην μεγαλύτερη επέκταση της πλατφόρμας του από όταν κυκλοφόρησε! Χωρίς υπερβολή το συγκεκριμένο γεγονός θα δικαιολογούσε μία πανηγυρική εκδήλωση ενώ υπήρχαν βάσιμες φήμες ότι η ανακοίνωση του θα γινόταν στο πρόσφατο iPhone event της Apple. Αυτό δεν έγινε προφανώς λόγο του θανάτου του Steve Jobs που οδήγησε σε ένα απλό και όχι πανηγυρικό event αλλά το Facebook σίγουρα θα μπορούσε να οργανώσει κάποια δική του εκδήλωση. Ίσως κρατιούνται χαμηλοί τόνοι για να δοκιμαστεί η mobile πλατφόρμα και να διατεθούν περισσότερες εφαρμογές. Το θέμα είναι όμως ότι η κίνηση αυτή θα αλλάξει τον τρόπο που χρησιμοποιούμε τις εφαρμογές και τα παιχνίδια του social network.

Ουσιαστικά αυτό που έχουμε εδώ είναι η πρώτη επίσημη εμφάνιση του λεγόμενου project Spartan, της html5 πλατφόρμας του Facebook για την οποία διαβάζουμε εδώ και καιρό. Φαίνεται όμως ότι οι συζητήσεις με την Apple και το φημολογούμενο πλησίασμα των δύο εταιρειών είχαν αποτέλεσμα αφού δεν μιλάμε για μία ανταγωνιστική αποκλειστικά html5 πλατφόρμα αλλά για ένα ολόκληρο σύστημα που αγκαλιάζει και τις iOS εφαρμογές.

Ο τρόπος λειτουργίας της είναι απλός και δεν χρειάζεται καμία ενέργεια από την πλευρά του χρήστη. Η εφαρμογή ή το mobile site του Facebook βλέπουν ποιες εφαρμογές χρησιμοποιείται στο Facebook και αν αυτές διαθέτουν iOS ή HTML5 εφαρμογή (και σύντομα Android) τις εμφανίζουν στην αριστερή μπάρα. Στην περίπτωση των εφαρμογών iOS αν κάνετε click εκεί θα τρέξει η εφαρμογή ή αν δεν την έχετε εγκατεστημένη θα μεταφερθείτε στο app store για να την κατεβάσετε. Στην περίπτωση των html5 εφαρμογών η εφαρμογή απλά θα τρέξει στον browser της συσκευής σας! Προς το παρών αν χρησιμοποιείται την εφαρμογή για iPhone ή iPad δεν βλέπετε τις html5 εφαρμογές στην μπάρα αλλά μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε κανονικά ή να τις δείτε από το mobile site του Facebook αν και φαντάζομαι αυτό θα αλλάξει σύντομα.

 

Η ανακάλυψη εφαρμογών όμως δεν περιορίζεται εδώ και αυτό αναμένεται να δώσει μεγάλη ώθηση στην μετατροπή τους ώστε να είναι συμβατές για κινητά τηλέφωνα. Τώρα πια στο News Feed σας θα βλέπετε ιστορίες από αντίστοιχες εφαρμογές που χρησιμοποιούν οι φίλοι σας ενώ θα μπορείτε μέσα από αυτές που χρησιμοποιείται να προσκαλείτε τους facebook friends σας και αυτοί θα λαμβάνουν το σχετικό notification. Κάθε click στο newsfeed ή στη σχετική ειδοποίηση θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα με παραπάνω και θα οδηγεί στην εφαρμογή ή στο App Store.

 

Παράλληλα με τα παραπάνω πλέον μπορείτε να χρησιμοποιήσετε Facebook Credits και από το κινητό σας τηλέφωνο όπως και στο site αν και αυτό δεν επιτρέπεται στις iOS εφαρμογές.

Δεν ξέρω αν με την παραπάνω ανάλυση σας έδωσα να καταλάβετε πόσο σημαντική είναι η συγκεκριμένη ανακοίνωση. Σύντομα όμως, όταν όλο και περισσότερες mobile facebook applications θα εμφανίζονται, θα γίνει ολοφάνερο σε όλους ότι αυτή είναι η εξέλιξη του Facebook και της πλατφόρμας του! Σε αρχικό στάδιο υπάρχουν διαθέσιμες εφαρμογές από την Zynga (Words with Friends, Texas HoldEm Poker και Farmville Express), το Flixter, το Gilt και άλλες που μπορείτε να δείτε στο Mobile Showcase από το κινητό σας τηλέφωνο  (http://www.facebookmobileweb.com/showcase/ ). Φυσικά η iOS εφαρμογή αναγνωρίζει τις ήδη υπάρχουσες apps που είναι facebook enabled και τις εμφανίζει αυτόματα όπως μπορείτε να δείτε σε screenshot από το δικό μου iPhone:

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στο Facebook developers blog.

Η κοινή εφαρμογή iPad και iPhone είναι διαθέσιμη στο app store και ανάλογα με τη συσκευή που χρησιμοποιείτε εγκαθιστά την αντίστοιχη εφαρμογή. Για την περίπτωση του iPhone προτείνω αντί για αναβάθμιση να σβήσετε την παλιά εφαρμογή και να την εγκαταστίσετε ξανά για να γλυτώσετε από κάποια προβλήματα που ακούγονται.

Θα παρατηρήσετε ότι λείπει η υποστήριξη για τις smart lists και αυτό προξενεί εντύπωση αλλά σύντομα πιστεύω θα εμφανιστούν αφού η εφαρμογή βασίζεται στο html5 και μπορεί να αλλαχτεί χωρίς να χρειάζεται αναβάθμιση. Κάτι ανάλογο θα γίνει και όταν εμφανιστούν τα Timelines στα profile μας αφού σίγουρα  θα υποστηριχθούν άμεσα από τις mobile εφαρμογές.

Ποια είναι η γνώμη σας για της νέες iOS Facebook apps; Γιατί πιστεύετε ότι το Facebook κράτησε χαμηλούς τόνους στην ανακοίνωση της mobile πλατφόρμα τους; Πείτε μας στα σχόλια!

(Για όλα τα θέματα που αφορούν το Facebook, τα Social Media, την Apple και όλα τα άλλα θέματα που καλύπτουμε ακολουθήστε τη Σελίδα του NewsBytes.gr στο Facebook)

Manogr

Πάθος για την τεχνολογία, το internet, το social networking, την blog & net κουλτούρα, τα gadget...

  • Christosvare
    Δεν μπορώ να βρω την επιλογή για chat στο iPad μου. Κάποια βοήθεια;
  • http://www.dogpark.gr/ Manogr
    δοκίμασε να το κρατήσεις οριζόντια και θα εμφανιστεί!

NewsBytes.gr

Πάθος για την τεχνολογία, το internet, το social networking, την blog & net κουλτούρα, τα gadget...

Archives