Newsbytes.gr

Newsbytes.gr

Το Facebook Δεν Χρεώνει και Δεν Αλλάζει Τίποτα στα Κρυφά. Σκοτώστε τα Ενοχλητικά Spam Status Updates!

Τον τελευταίο καιρό παρατηρούμε μία έξαρση στο γνωστό φαινόμενο δημοσίευσης παραπλανητικών status στο Facebook που αφορούν την λειτουργία του και τα οποία παρακινούν τα μέλη να τα αντιγράψουν στο status τους για να “βοηθήσουν” τα άλλα μέλη.

Τέτοιου είδους status δεν είναι άγνωστα και εμφανίζονται συχνά τα τελευταία χρόνια. Οι λόγοι που ξεκινάνε μπορεί να είναι πολλοί αλλά η ουσία είναι ότι είναι ενοχλητικά, spam και δεν έχουν καμία βάση.

Την προηγούμενη εβδομάδα γέμισαν τα News Feed από ένα ανορθόγραφο και ασύντακτο κείμενο που μίλαγε για το “κιγκλίδωμα”  τιμής του Facebook και υποστήριζε ότι το Facebook θα γίνει συνδρομητικό και θα έχει Χρυσούς, Ασημένιους και Χάλκινους συνδρομητές. Απορώ πως ένα τέτοιο μήνυμα απέκτησε virality και δεν μιλάω μόνο για την Ελλάδα αλλά και για το εξωτερικό αφού το μήνυμα αυτό ήταν απλά μία μετάφραση (κακιά από αυτόματο μεταφραστή) ενός αντίστοιχου Αγγλικού το οποίο έφερε και την επίσημη αντίδραση του Facebook σε μία προσπάθεια να σταματήσει η δημοσίευση του:

Το μήνυμα επίσης έλεγε ότι αν το κάνετε copy στο status τότε το Facebook θα παραμείνει δωρεάν για σας. Η γελοιότητα του μηνύματος είναι ολοφάνερη από το ίδιο του το περιεχόμενο αλλά και από το γεγονός ότι το Facebook είναι τόσο πετυχημένο επειδή είναι δωρεάν και βασίζεται στις διαφημίσεις και όχι στις συνδρομές.

Το Status αυτής της εβδομάδας είναι ακόμα πιο παραπλανητικό και γράφει:

To FB άλλαξε, για άλλη μια φορά, την λειτουργία του και η τελευταία αλλαγή δεν είναι καθόλου καλή: όλα τα σχόλια και τα κλικ στο “μου αρεσει” κυκλοφορούν, τώρα πιά, στο Google! Παρακαλώ, λοιπόν, όπως μου κάνετε μια χάρη:
1. Μετακινήστε το ποντίκι πάνω από το όνομά μου, περιμένετε μέχρι να δείτε το μικρό παράθυρο που εμφανίζεται,
2. μετακινήστε το ποντίκι στο “Η εγγραφή ολοκληρώθηκε” και
3. καταργηστε την επιλογή “Σχόλια και μου αρέσει».
Κάντε το ίδιο και εσείς και ζητήστε το από τους Φίλους σας.
Μετά από αίτημα σας θα κάνω το ίδιο και για εσάς!
Έτσι, τα σχόλιά μας σχετικά με τους φίλους μας, τις οικογένειές μας δεν θα δημοσιοποιηθούν! Σας ευχαριστώ! Αντιγράψτε και δημοσιεύστε το μήνυμα αυτό στον τοίχο σας, αν δεν θέλετε κάθε κίνησή σας στο FB να είναι ορατή σε οποιονδήποτε μέσω του Google

Όποιος γνωρίζει έστω και ελάχιστα τον τρόπο που δουλεύει το Facebook θα καταλάβει ότι τίποτα δεν άλλαξε και ότι η διαδικασία που περιγράφεται αναφέρεται στην πρόσφατη δυνατότητα των Subscribers. Όσοι κάνουν τα παραπάνω απλά δεν θα βλέπουν στο News Feed τους τα σχόλια και τα like του ατόμου στο οποίο το έκαναν! Καμία σχέση με Google και με αλλαγές!

Το Google πάντα εμφάνιζε το link στο profile σας στο Facebook το οποίο όταν το κάνετε click σας μεταφέρει απλά στο προφίλ του Facebook! Εκεί φυσικά ισχύουν τα privacy settings που έχετε ορίσει.

Στο Google ΔΕΝ εμφανίζεται τίποτα από αυτά που μοιράζεστε μόνο με τους φίλους σας! Στο Google υπάρχει μόνο το link προς το προφίλ σας! Τίποτα άλλο!

Όσοι δεν θέλουν να υπάρχει θα πρέπει από τα privacy settings να απενεργοποιήσουν την εμφάνιση τους στην αναζήτηση του Facebook με αποτέλεσμα να μην μπορεί κανένας να τους βρει όταν ψάχνει άτομα στο κοινωνικό δίκτυο!

Αν θέλετε να δείτε πως φαίνεται το Facebook profile σας σε όλους έχετε δύο επιλογές. Η πρώτη είναι να πάτε στο προφίλ σας και να πατήσετε το κουμπί View As.. που υπάρχει πάνω δεξιά. Εκεί μπορείτε να επιλέξετε το Public για να δείτε πως φαίνεται σε όλους όσους δεν είναι φίλοι σας ή να βάλετε το όνομα κάποιο για να δείτε τι βλέπει ο συγκεκριμένος! Η άλλη λύση είναι να αποσυνδεθείτε από το Facebook, να πάτε στο Google, να κάνετε search και όταν βρείτε το προφίλ σας να κάνετε click. Πιστεύω ότι έτσι θα σας φύγει κάθε αμφιβολία!

Αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα επισκεφτείτε την σχετική σελίδα βοήθειας του Facebook.

Όσοι λοιπόν μπερδευτήκατε και ακολουθήσατε την παραπάνω διαδικασία τότε δεν θα βλέπετε πια τις ενημερώσεις για τον συγκεκριμένο φίλο στο προφίλ σας. Για να τα βλέπετε ξανά επισκεφτείτε το προφίλ και ακολουθήστε την ανάποδη διαδικασία (πατήστε στο subscribe και ενεργοποιήστε την επιλογή για τα Likes και τα comments).

Γενικά να είστε πολύ επιφυλακτικοί με τέτοιου είδους status. Δεν υπάρχει κανένα οργανωμένο σχέδιο κατάκτησης του κόσμου από το Facebook :p και ο Zuckerberg δεν είναι ο αντίχριστος! Αν υπήρχε κάποιο θέμα να είστε σίγουροι ότι θα υπήρχαν άρθρα σε σοβαρά blogs και sites! Το Facebook είναι πια τόσο μεγάλο που τέτοια θέματα δεν μένουν κρυφά!

(Για ότι αφορά το Facebook, τα Social Media και τα άλλα θέματα που καλύπτουμε κάντε follow την Σελίδα του NewsBytes στο Facebook)

Manogr

Πάθος για την τεχνολογία, το internet, το social networking, την blog & net κουλτούρα, τα gadget...

NewsBytes.gr

Πάθος για την τεχνολογία, το internet, το social networking, την blog & net κουλτούρα, τα gadget...

Archives