Newsbytes.gr

Newsbytes.gr

Τα Πάντα για το Νέο Facebook! Timeline, Νέες Εφαρμογές και το OpenGraph!

Το χθεσινό f8, η ετήσια εκδήλωση του Facebook για τους δημιουργούς εφαρμογών, ήταν ίσως το πιο πολυδιαφημισμένο από όσα έχουν προηγηθεί και οι προσδοκίες για αυτά που επρόκειτο να ανακοινωθούν ήταν τόσο μεγάλες που κανείς δεν πίστευε ότι θα καλυφτούν.

Όμως το Facebook τα κατάφερε και εντυπωσίασε με τις μεγαλύτερες αλλαγές που έχει κάνει ποτέ! Σε λίγες εβδομάδες τα πάντα θα αλλάξουν και όλοι θα καταλάβουν γιατί έγιναν οι πρόσφατες αλλαγές στην κεντρική σελίδα και γιατί προστέθηκε το ticker box. Σίγουρα ήταν ένα ρίσκο για το Facebook να προχωρήσει στις αλλαγές αυτές πριν ολοκληρώσει την μεταμόρφωση του κοινωνικού δικτύου αφού όλα δένουν μεταξύ τους αλλά μάλλον ήταν ο καλύτερος τρόπος.

O Mark Zuckerberg, πολύ βελτιωμένος στις ικανότητες του στην παρουσίαση σε σχέση με το παρελθόν, μαζί με άλλα στελέχη της εταιρείας και CEOs συνεργαζόμενων εταιρειών παρουσίασε τις αλλαγές που θα δούμε στη συνέχεια του άρθρο αφού πρώτα ανακοίνωσε ότι το Facebook έφτασε στα 800 εκατομμύρια μέλη και τον προηγούμενο μήνα 500 εκατομμύρια άνθρωποι συνδέθηκαν την ίδια μέρα (!!!).

Ας δούμε όλες τις αλλαγές που ανακοινώθηκαν αν και θα χρειαστεί καιρός για να αποκτήσουμε μία συνολική εικόνα του τρόπου που θα λειτουργήσουν όλα αυτά αφού πολλά απαιτούν την αναβάθμιση ή δημιουργία νέων social apps από ανεξάρτητες εταιρείες.

Timeline – το νέο Facebook profile

 

Σίγουρα η μεγαλύτερη και πιο ορατή αλλαγή στα μέλη είναι η πλήρης αλλαγή του προφίλ των μελών! Πλέον βασικό του χαρακτηριστικό είναι ένα Timeline της ζωής του χρήστη από την μέρα που γεννιέται μέχρι σήμερα! Μιλάμε ουσιαστικά για ένα ψηφιακό λεύκωμα αναμνήσεων που μπορεί να γίνει όσο πλήρες επιθυμεί ο κάτοχος του.

Το σημερινό προφίλ του Facebook περιέχει βασικά εφήμερες πληροφορίες αφού όσο σημαντικές και αν είναι μετά από λίγο χάνονται στα old posts ανάμεσα σε άχρηστες πληροφορίες. Με το Timeline μπορείτε να επιλέξετε ποιες πληροφορίες , φωτογραφίες κτλ είναι σημαντικές  και να τα τοποθετήσετε στην σωστή χρονική τους θέση. Φυσικά μπορείτε να προσθέσετε γεγονότα και φωτογραφίες για παλαιότερα γεγονότα όπως η γέννηση σας, η πρώτη μέρα στο σχολείο, η αποφοίτηση και οτιδήποτε άλλο σκεφτείτε…. μάλλον πρέπει να αρχίσουμε να σκανάρουμε τις παλιές φωτογραφίες μας!

New Facebook Timeline Profile

Στην παραπάνω εικόνα βλέπετε τη νέα εμφάνιση του profile – timeline. Η μεγάλη φωτογραφία ονομάζεται cover και φυσικά μπορείτε να την αλλάζετε όποτε θέλετε ενώ στα αριστερά υπάρχει κανονικά η φωτογραφία προφίλ. Πάνω δεξιά βλέπετε τις ημερομηνίες του Timeline ώστε να μπορείτε να κινηθείτε γρήγορα στις χρονιές και στους μήνες που θέλετε ενώ κάτω από τις βασικές πληροφορίες ξεκινάει το timeline που με χρονολογική σειρά περιέχει status updates, φωτογραφίες, νέες φιλίες και πληροφορίες από τη νέα γενιά Lifestyle apps που μπορούν να συνδεθούν με το Timeline και να στέλνουν εκεί αυτόματα τις πληροφορίες που τους επιτρέπετε (τι μουσική ακούτε, την διαδρομή που τρέξατε, το έργο που είδατε, το φαγητό που μαγειρέψατε και πολλά άλλα).

Social Apps στο Timeline

Όταν ενεργοποιηθεί το Timeline το ίδιο το Facebook τοποθετεί σε χρονολογική σειρά τις πληροφορίες που διαθέτει για να κάνει πιο εύκολη τη δημιουργία της. Η εταιρεία γνωρίζει πολλά και τα εκμεταλλεύεται έξυπνα. Ένα παράδειγμα είναι όταν έχετε ορίσει κάποιον σαν αδελφό σας τότε από τις πληροφορίες που έχει γι’ αυτόν τοποθετεί την γέννηση του στην σωστή ημερομηνία με μία φωτογραφία του!
Τα γεγονότα χωρίζονται σε σημαντικά και λιγότερο σημαντικά και φυσικά τα πάντα μπορείτε να τα αλλάξετε όπως επιθυμείτε. Τίποτα δεν φαίνεται χωρίς την έγκριση σας!

Στην Σελίδα του Timeline μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες και να εγγραφείτε για να είστε από τους πρώτους που θα αποκτήσουν πρόσβαση ενώ στο blog του Facebook μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες.

 Το Νέο Opengraph και ο Ρόλος του Ticker Box

Αναφέραμε παραπάνω τις νέες Lifestyle apps και τι μπορούν να προσθέτουν στο Timeline αν το επιθυμείτε. Ουσιαστικά όμως και αυτές αποτελούν μέρος του evolution της πλατφόρμας του Facebook και του Opengraph που επηρεάζει όλες τις εφαρμογές που τρέχουν ή συνδέονται στο κοινωνικό δίκτυο.

Οι βελτιώσεις αφορούν τον τρόπο που θα κάνουν οι χρήστες share τις εφαρμογές, το πως αυτές θα εμφανίζονται και την ανακάλυψη του τι κάνουν οι φίλοι τους μέσα από αυτές. Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι οι περισσότερες απλές ιστορίες (ο Τάδε βλέπει το συγκεκριμένο έργο, o Τάδε παίζει κάποιο παιχνίδι, ο Τάδε έτρεξε 5 χιλιόμετρα κτλ) θα εμφανίζονται μόνο στο νέο ticker box που προστέθηκε πρόσφατα και αυτή θα είναι η βασική χρήση του! Ένα κλικ εκεί αρκεί για να ακούσετε το τραγούδι, να δείτε το έργο, να διαβάσετε ένα άρθρο χωρίς να χρειαστεί να φύγετε από το Facebook!

Όπως καταλαβαίνετε η βασική ροή των εφαρμογών θα βρίσκεται μέσα στο Ticker Box ενώ στο News Feed θα δημοσιεύονται μόνο κάποιες σημαντικές ιστορίες από εφαρμογές και φυσικά οι φωτογραφίες που ανεβάζετε, αυτά που κάνετε share και ότι άλλο έχετε συνηθίσει με σημαντικά λιγότερο spam! Αυτό είναι το μυστικό του νέου design και δεν θα γίνει κατανοητό μέχρι να εφαρμοστούν όλες οι αλλαγές και να εμφανιστούν οι βελτιωμένες εφαρμογές!

Δείτε το σχετικό video:

Αυτό που επιδιώκει το OpenGraph είναι οι χρήστες να μπορούν να συνδεθούν με τα πάντα! Ξεχάστε το απλό like αφού τώρα οι εφαρμογές θα μπορούν να αξιοποιούν όποια ρήματα θέλουν δίνοντας περισσότερο βάθος στα πάντα! Πλέον δεν θα βλέπετε ότι “Your friend likes newsbytes.gr” αλλά “Your friend reads this article in newsbytes.gr”… οι δυνατότητες είναι τεράστιες και απομένει να δούμε πως θα αξιοποιηθούν.

Οι εφαρμογές θα μπορούν να κρατάνε και αυτές το δικό τους Timeline και εσείς να βλέπετε για παράδειγμα τι ακούγατε κάθε μέρα, ποια έργα είδατε, τι φάγατε, πόσο τρέξατε και τόσα άλλα! Ένα πραγματικό ψηφιακό ημερολόγιο… και μην ανησυχείτε, ότι θέλετε μπορεί να παραμείνει κρυφό και ορατό μόνο σε σας. Αν όμως θέλετε κάποια εφαρμογή να δημοσιεύει αυτόματα τα πάντα στο Timeline σας και στο Ticker box τότε απλά την εγκρίνετε μία μόνο φορά, επιλέγετε το format τις ιστορίας που θα δημοσιεύεται και απλά την χρησιμοποιείτε.

Τα παραπάνω ήταν τα πιο βασικά που ανακοινώθηκαν στο Facebook και θα αρχίσουν να εμφανίζονται τις επόμενες εβδομάδες. Θα γράψουμε σίγουρα περισσότερα για αυτά στο άμεσο μέλλον.
Αρκετά από αυτά που περιμέναμε δεν ανακοινώθηκαν χθες και είναι λογικό αν σκεφτούμε τον όγκο τον πληροφοριών! Έτσι το επόμενο διάστημα περιμένουμε το Facebook for iPad, την αναβάθμιση της εφαρμογής για iPhone, το project Spartan και άλλα πολλά! Θα έχει ενδιαφέρον!

Διαβάστε στο developers blog του Facebook το σχετικό άρθρο για περισσότερες πληροφορίες.

Πως σας φαίνονται οι νέες ανακοινώσεις; πείτε μας στο σχόλια!

(Για περισσότερες πληροφορίες και links για το Facebook και όλα τα θέματα μας ακολουθήστε την Σελίδα του NewsBytes.gr στο Facebook)

 

Manogr

Πάθος για την τεχνολογία, το internet, το social networking, την blog & net κουλτούρα, τα gadget...

NewsBytes.gr

Πάθος για την τεχνολογία, το internet, το social networking, την blog & net κουλτούρα, τα gadget...

Archives