Newsbytes.gr

Newsbytes.gr

Τα Πάντα για το App Center του Facebook!

Οι εφαρμογές του Facebook αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της επιτυχία του. Αν και δεν αρέσουν σε όλους τα παιχνίδια και οι διάφορες άλλες εφαρμογές εκατομμύρια άνθρωποι της χρησιμοποιούν καθημερινά ξοδεύοντας ώρες συνδεδεμένοι με το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο ενώ παράλληλα βλέπουν και τις διαφημίσεις του.
Πολλοί από αυτούς χρησιμοποιούν τα Facebook credits ή άλλους τρόπους πληρωμής και αγοράζουν μέσα από τις εφαρμογές αυτές εικονικά αγαθά ή άλλες υπηρεσίες δημιουργώντας εταιρείες κολλοσούς (όπως η Zynga) ενώ ένα μέρος από τα χρήματα αυτά πάνε στα ταμεία του ίδιου του Facebook.
Το social network έχει δοκιμάσει πολλούς τρόπους για να υποστηρίξει την αύξηση χρήσης και την ανακάλυψη νέων εφαρμογών από τα μέλη του και χρησιμοποιώντας το trend τον App Stores προχωράει ένα βήμα παραπάνω ανακοινώνοντας την δημιουργία του App Center για όλες τις πλατφόρμες και με ιδιαίτερη έμφαση στις εφαρμογές που βασίζονται στο Facebook αλλά τρέχουν σε άλλες πλατφόρμες όπως το iOS και το Android.

Ας δούμε αναλυτικά όλα όσα γνωρίζουμε για το App Center που σύντομα θα καταλαμβάνει αρκετό χρόνο από την καθημερινότητα μας. Το App Center θα είναι ο κεντρικός κόμβος όλων των εφαρμογών του Facebook ανεξάρτητα από την πλατφόρμα που τρέχουν, ανεξάρτητα αν είναι εφαρμογές για το web ή για κινητά. Οι χρήστες θα μπορούν να ανακαλύπτουν νέες εφαρμογές, να διαβάζουν λεπτομέρειες και να βλέπουν screenshots με τρόπο ανάλογο με αυτόν του App Store της Apple όπου και αν είναι συνδεδεμένοι! Στο web, στην εφαρμογή του Facebook για iOS και Android και στο mobile site του Facebook.

Δεν θα λειτουργεί όμως ανταγωνιστικά προς τα αντίστοιχα app stores, το αντίθετο. Όταν κάποιος χρήστης βρίσκει μια εφαρμογή που τον ενδιαφέρει και χρησιμοποιεί το Facebook τότε το App Center θα τον παραπέμπει στο αντίστοιχο App Store για να την αγοράσει ή να την κατεβάσει! Αν για παράδειγμα κάποιος συνδεθεί από το iPhone του και αποφασίσει ότι θέλει να δοκιμάσει το Pinterest τότε θα ανοίξει αυτόματα το App Store της Apple ώστε να κατεβάσει και να εγκαταστήσει την εφαρμογή στο κινητό του!

Σύμφωνα με τον προγραμματιστή Aaron Brady που έγραψε και το επίσημο blog post “το App Center σχεδιάστηκε για να αυξήσει τις mobile εφαρμογές που χρησιμοποιούν το Facebook, είτε τρέχουν στο iOS, είτε στο Android, είτε στο mobile web”. Μετά και από την εξαγορά του Instagram αμφιβάλει κανείς ότι το απόλυτο focus του Facebook είναι πια οι κινητές συσκευές;

Το Facebook θα ελέγχει όλες τις εφαρμογές πριν επιτρέψει την εμφάνιση τους στο App Center και θα εξηγεί τους λόγους απόριψης σε όσες δεν τα καταφέρουν. Κάτι ανάλογο με την διαδικασία έγκρισης της Apple.

Τα apps που έχουν δικαίωμα να ενταχθούν είναι εφαρμογές που τρέχουν στο website του Facebook, mobile εφαρμογές για το web, το iOS ή το Android που χρησιμοποιούν το Facebook Login, websites που χρησιμοποιούν το Facebook login και προσφέρουν προσωποποιημένη εμπειρία στους χρήστες τους και Εφαρμογές για Σελίδες του Facebook που διαχειρίζονται ή βελτιώνουν άλλες Facebook Pages.

Σε γενικές γραμμές το App Center θα μοιάζει με το App Store της Apple αφού κάθε εφαρμογή θα έχει τη δική της αναλυτική σελίδα με περιγραφή, βαθμολογία με άριστα τα 5 αστέρια και screenshots ενώ θα υπάρχουν προτεινόμενες εφαρμογές, εφαρμογές που χρησιμοποιούν οι φίλοι σας, top apps, trending apps και εφαρμογές με τα περισσότερα κέρδη.

Εκτός από τα παραπάνω το Facebook έκανε και ακόμα μία ενδιαφέρουσα ανακοίνωση που αφορά την εισαγωγή εφαρμογών επί πληρωμή. Μέχρι τώρα οι δημιουργοί εφαρμογών είχαν τη δυνατότητα να πουλάνε ψηφιακά αγαθά ή περισσότερες δυνατότητες μέσα από τις δωρεάν εφαρμογές. Από εδώ και πέρα όμως μπορούν να χρεώνουν από την αρχή για χρήση των εφαρμογών τους και το Facebook μπορεί να εισπράττει την προμήθεια του 30% που έτσι και αλλιώς χρεώνει.

Η ανακάλυψη εφαρμογών αποτελεί ένα συνεχές πρόβλημα για το Facebook αφού όλες οι σχετικές προσπάθειες μέχρι τώρα δεν ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητικές. Το App Center όμως δείχνει να βρίσκεται στον καλό δρόμο αφού χρησιμοποιεί την πετυχημένη συνταγή του App store της Apple, δεν ανταγωνίζεται τα άλλα app store (αντίθετα τα προωθεί αφού εκεί κατευθύνει όσους θέλουν να κατεβάσουν αντίστοιχες εφαρμογές) και θα είναι διαθέσιμο για όλες τις σημαντικές πλατφόρμες.

Για όλα τα νέα του Facebook, των social media και των άλλων θεμάτων που καλύπτουμε ακολουθήστε τη Σελίδα του NewsBytes.gr στο Facebook!  

Manogr

Πάθος για την τεχνολογία, το internet, το social networking, την blog & net κουλτούρα, τα gadget...

NewsBytes.gr

Πάθος για την τεχνολογία, το internet, το social networking, την blog & net κουλτούρα, τα gadget...

Archives