Newsbytes.gr

Newsbytes.gr

Ο Θάνατος των Blogs; Με Τίποτα!

scullPhoto by the|G|™ under CC @ Flickr

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα το θέμα του “θανάτου” των Blogs έρχεται στο προσκήνιο είτε μέσα από δημοφιλή blogs (τι ειρωνεία!) είτε μέσα από δημοσιεύσεις πρώην blogger που αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τον ιστολόγιο τους και να αφοσιωθούν στο lifestreaming και στα διάφορα κοινωνικά δίκτυα ή microblogging sites όπως τα Facebook, Twitter, Friendfeed και πολλά άλλα.

Ειλικρινά οι δημοσιεύσεις αυτές με προβληματίζουν γιατί η εικόνα που έχω από την πλειοψηφία των ανθρώπων με τους οποίους συγχρωτίζομαι μέσω Internet είναι εντελώς διαφορετική και γι΄αυτό αποφάσισα να γράψω αυτό το ξεκάθαρα υποκειμενικό άρθρο.

Τα Blogs όχι μόνο δεν πεθαίνουν αλλά γίνονται όλο και πιο σημαντικά αφού ουσιαστικά γίνονται το κέντρο της cyber ζωής μας, η οποία έχει, φυσικά, εξαπλωθεί στα site που αναφέρθηκαν παραπάνω και σε πολλά περισσότερα. Ναι, η έντονη διαδικτυακή παρουσία απαιτεί περισσότερο χρόνο με αποτέλεσμα την μείωση του διαθέσιμου χρόνου για τη συγγραφή μεγαλύτερων άρθρων αλλά από την άλλη δημιουργεί περισσότερα ερεθίσματα, ιδέες, ανάγκη για απαντήσεις ή απόψεις.
Παρατηρώ πολύ τον κόσμο γύρω μου, τόσο στην πραγματική ζωή όσο και στο Internet, και διαπιστώνω τελικά ότι τα διάφορα κοινωνικά και microblogging sites ωθούν όλο και περισσότερους ανθρώπους στην δημιουργία νέων blogs. Είτε γιατί τους φέρνουν σε επαφή με πολλούς bloggers, είτε γιατί θεωρούν ότι έχουν κάτι να προσφέρουν, είτε γιατί πιστεύουν ότι θα προωθήσουν πιο εύκολα τα άρθρα τους, είτε για απλά θέλουν να εξηγήσουν περισσότερο τις απόψεις τους… είναι σαν να θέλουν το δικό τους σπίτι. Στο κάτω κάτω έτσι ξεκίνησα και εγώ και το έγραψα στο πρώτο μου άρθρο:

“Ένα νέο blog κάνει την αργοπορημένη του είσοδο στην Ελληνική blog σκηνή σε μία περίοδο που αρκετοί μιλάνε για πτώση του blogging και αντικατάσταση του από το twitter ή άλλο microblogging service. Δεν τους πιστεύουμε και γι’ αυτό ξεκινάμε την προσπάθεια αυτή που ελπίζουμε να σας ενδιαφέρει.”

Ας μην ξεχνάμε ότι το blog μας είναι πάντα δικό μας και δεν υπόκειται σε άνωθεν αποφάσεις ή anti-spam robots (χρήσιμα αλλά χαζά!). Ας μην ξεχνάμε τι έχει συμβεί σε φανατικούς χρήστες του Facebook ή του Twitter που ξαφνικά και χωρίς αιτιολογία είδαν τους λογαριασμούς τους να κλειδώνονται έστω για λίγες μόνο ώρες (πρόσφατο παράδειγμα ο @asteris στο Twitter). Για ακόμα περισσότερη σιγουριά προτείνω self hosted λύσεις (όπως το wordpress) ώστε να αποφύγουμε κάθε κίνδυνο λογοκρισίας (ηθελημένης ή μη). Αυτό όμως δεν είναι το σημαντικό! Το σημαντικό είναι ότι έχουμε πάντα ένα σταθερό σημείο αναφοράς στο οποίο μπορούμε πάντα να εκθέτουμε τις απόψεις μας, τα νέα που μας ενδιαφέρουν ή μπορεί να ενδιαφέρουν άλλους και γύρω από αυτό μπορούμε να δημιουργήσουμε την δική μας κοινότητα, που πια δεν θα είναι συγκεντρωμένη μόνο εκεί αλλά σε όλο το web 2.0 net! Ναι ο τρόπος δημιουργίας της κοινότητα αυτής έχει αλλάξει αφού πια η συμμετοχή μας και σε άλλες υπηρεσίες είναι απαραίτητη (και όχι μόνο για να προωθούμε τα άρθρα μας… ΠΡΕΠΕΙ να δημιουργούμε και εκεί περιεχόμενο και αξία!), ναι η δομή της είναι πιο χαλαρή από παλιά αφού βρίσκεται παντού, αλλά υπάρχει και είναι ανοιχτή σε κάθε καλή προσπάθεια!

Μην διστάζετε. Δεν αργήσατε…

{Περιμένω στα σχόλια τις απόψεις σας!}

Manogr

Πάθος για την τεχνολογία, το internet, το social networking, την blog & net κουλτούρα, τα gadget...

 • Pingback: Ο Θάνατος των Blogs; Με Τίποτα! | Work from home India

 • angelopap
  Κι εγώ ξεκίνησα ένα μπλογκ προ ολίγων ημερών και μ' αρέσει! Εάν όμως το βαρεθώ, τότε σίγουρα δεν θα πεθάνει γενικά η διαδικασία του μπλόγκινγκ. Ίσως, ναι, να πεθάνει για 'μένα, αλλά γενικότερα; Μπααα…
 • http://www.newsbytes.gr Manogr
  Και το δικό σου blog ήταν ένα από αυτά που είδα να γεννιούνται μέσα από το Twitter… μας ρώτησες κι όλας τι σου προτείνουμε να κάνεις! Αυτό ακριβώς εννοώ…
 • inblogger
  Δεν νομίζω πως τα blogs θα παιθάνουν..ήταν αυτό που έλειπε απο το διαδίκτυο..
  Ασχολούμαι με το blogging 3 χρόνια τώρα, και συγκεκριμένα ασχολιόμουνα με το ΄διεθνές αγγλόφωνο blogging για 2.5 χρόνια. Όταν πριν κανα 5μηνο ξεκίνησα να γράφω για το αγαπημένο μου χόμπι(το webmastering) στα ελληνικά μπορώ να πω ότι η κατάσταση στην ελλάδα είναι πολύ διαφορετική, ίσως αυτό να προκαλεί και τον πεσιμισμό που υπάρχει διάχυτος.
  Πάντως άλλο blogging, άλλο microblogging άλλο το παράλλο κ.ο.κ. η κάθε υπηρεσία μπορεί να συνυπάρχει με την άλλη.
  Το καθαρό blogging όμως δεν αντικαθιστάται..είναι τρόπος έκφρασης ίσως και κάτι ακόμη παραπάνω. Είναι ο τρόπος για να ενημερώνεις τον κόσμο και να ενημερώνεσαι. Όλα τα μεγάλα websites διατηρούν blogs, |είναι τυχαίο αυτό; Αναζητείς πρακτικές πληροφορίες για την κηπουρική ή τις οδηγίες χρήσεως για ένα φούρνο..κάνεις μια έρευνα στο ίντερνετ και το πιθανότερο είναι να συναντήσεις άπειρα blogs που θα σου δίνουντις πληροφορίες που ζητας. Συναντάς blogs..όχι απλές σελίδες γραμμένες σε HTML ούτε άλλων ειδών σελίδες βασισμένες σε άλλα scripts. Αυτό απο μόνο του νομίζω λέει πολλά. Το blogging δεν πεθαίνει..συγγνώμη αν σας ΄κούρασα με αυτό το post, ήταν λίγο μέγάλο το ομολογώ :-P Mετα τιμής..

NewsBytes.gr

Πάθος για την τεχνολογία, το internet, το social networking, την blog & net κουλτούρα, τα gadget...

Archives