Newsbytes.gr

Newsbytes.gr

Τεράστιας Σημασίας Αλλαγές στα Facebook Pages και Profiles

Μόλις δύο μέρες πριν το f8, που ξεκινάει σήμερα Τετάρτη 21 Απριλίου 2010,  την μεγάλη εκδήλωση που οργανώνει το Facebook για τους προγραμματιστές και τους δημιουργούς εφαρμογών την πλατφόρμας του, το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο έκανε την ανατροπή και ανακοίνωσε πολύ σημαντικές αλλαγές που αφορούν τις  Pages  αλλά και τα Profile των χρηστών.

Οι αλλαγές αυτές έρχονται σαν έκπληξη, όχι γιατί δεν περιμέναμε κάποιες από αυτές, αλλά γιατί αναμένουμε ακόμα περισσότερες ανακοινώσεις στο f8. Ίσως αυτά που ανακοινώθηκαν να αποτελούν μία βάση για κάποια από αυτά που ετοιμάζει το Facebook.

Η αρχική αλλαγή είναι η κατάργηση του Become a Fan στις Σελίδες (Pages) του Facebook με το γνωστό Like. Αν και φάνηκε περίεργο σε πολλούς η αλλαγή αυτή κάνει πιο απλή την διαδικασία και σίγουρα θα διευκολύνει αρκετούς να γίνουν μέλη σε περισσότερες Facebook Pages. Στο κάτω κάτω είναι πιο εύκολο να σου αρέσει κάτι από το να είσαι και fan του! Είναι λιγότερο δεσμευτικό και λιγότερο φανατισμένο!

Το “Like” αναμένεται να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση του Facebook σε όλο το web και αναμένω σημαντικές ανακοινώσεις κατά την διάρκεια του f8.

Η άλλη αλλαγή που ανακοινώθηκε επίσημα (αν και ίσχυε εδώ και λίγο καιρό) είναι οι Community Pages. Σελίδες του Facebook που δεν αφορούν εταιρίες, διασημότητες ή προϊόντα αλλά γενικές έννοιες, περιοχές, πόλεις κτλ (για παράδειγμα Σελίδα για μαγειρική, ποδηλασία ή αναρρίχηση).

Οι σελίδες αυτές δεν εκπροσωπούν κάποια υπαρκτή οντότητα και δεν έχουν “διαχειριστές”. Αν επισκεφτείτε τα παραπάνω παραδείγματα θα δείτε ότι  δεν μπορείτε, προς το παρόν, να προσθέσετε περιεχόμενο σε αυτές όπως κάνετε στις επίσημες σελίδες (wall posts, photos κτλ). Εκτός από τις Σελίδες που ήδη υπήρχαν και μετατράπηκαν σε Community Pages το ίδιο το Facebook έφτιαξε πάνω από 6.5 εκατομμύρια νέες για ότι μπορείτε να φανταστείτε!

Οι Σελίδες αυτές περιέχουν πληροφορίες από την wikipedia αλλά και όλες τις σχετικές πληροφορίες που μοιράζονται οι χρήστες στο Facebook για το συγκεκριμένο θέμα (status updates ανοιχτά σε όλους) ενώ αν αφορούν πόλεις και περιοχές περιέχουν και χάρτες! Πολύ ενδιαφέρον είναι τα Related Posts που εμφανίζουν τα Status Updates που ανέφερα με βάση keywords που περιέχουν! Αν γράψει κάποιος ότι “Today I will go for Cycling” το status του θα εμφανιστεί άμεσα και στην ανάλογη σελίδα και αν είναι ανοιχτό προς όλους θα το βλέπουν όλοι, αν όχι θα το βλέπουν μόνο οι φίλοι του συγκεκριμένου χρήστη!

Σύντομα θα ανακοινωθεί και τρόπος με τον οποίο οι χρήστες θα μπορούν να προσθέτουν πληροφορίες στις Σελίδες αυτές… μήπως σας θυμίζει wikipedia; μήπως το Facebook σχεδιάζει να γίνει η μεγαλύτερη πηγή πληροφόρησης για κάθε θέμα; Έτσι και αλλιώς δεν το κρύβει και στις νέες Σελίδες αναφέρει ότι στόχος τους είναι να κάνουν τις Community Pages την καλύτερη συλλογή κοινής γνώσης για το συγκεκριμένο topic!

Το τρίτο σημαντικό κομμάτι της ανακοίνωσης που δένει το puzzle είναι οι αλλαγές στα προφίλ των μελών. Αν δεν το βλέπετε ακόμα πολύ σύντομα όταν πάτε στο Profile σας θα δείτε ένα popup window που θα σας ρωτάει αν θέλετε να συνδέσετε το προφίλ σας με κάποιες Σελίδες. Οι σελίδες αυτές αντιστοιχούν στην πόλη που γεννηθήκατε, στην τωρινή σας τοποθεσία, στα πανεπιστήμια αλλά και στα interests που έχετε δηλώσει ήδη στο profile.
Όλες αυτές οι πληροφορίες δεν θα είναι πια στατικές αλλά θα μετατραπούν σε link προς τις αντίστοιχες Σελίδες δίνοντας ζωή στο προφίλ σας αλλά και τεράστια ώθηση στο Facebook στις μηχανές αναζήτησης! Αρχικά έχετε την δυνατότητα να συνδέσετε όλες τις Pages με τις πληροφορίες σας ή να επιλέξετε μία-μία τις συνδέσεις που θέλετε να κάνετε.

Παράλληλα έγιναν και αρκετές αλλαγές στο Privacy της υπηρεσίας. Κατ΄αρχάς μπορείτε πια να κρύψετε τους φίλους σας από τους υπόλοιπους φίλους σας, κάτι που το ζητούσαν όλο και περισσότερα μέλη. Από εκεί και πέρα μπορείτε να ρυθμίσετε και άλλες ρυθμίσεις privacy για τις Σελίδες και το Connection, όπως ονομάζονται ποια όλες οι συνδέσεις σας με ανθρώπους και σελίδες.

Θεωρώ τις παραπάνω αλλαγές σας μία ιδιαίτερα σημαντική και έξυπνη κίνηση για το Facebook! Η εταιρία δημιουργεί Σελίδες για τα πάντα, συγκεντρώνει εκεί πληροφορίες, τις συνδέει με τα προφίλ των χρηστών, τις απογειώνει στις μηχανές αναζήτησης και σύντομα θα τις κάνει πηγές πληροφοριών για το κάθε τι!
Αν ανακοινωθεί όπως αναμένεται και η geolocation υπηρεσία τότε οι αντίστοιχες σελίδες περιοχών, μαγαζιών κτλ ίσως αρχίσουν να μοιάζουν με τις venue pages του Foursquare και να εμφανίζουν και ποιοι χρήστες βρίσκονται εκεί κάθε στιγμή. Οι δυνατότητες είναι τεράστιες και δεν πιστεύω ότι έχουν γίνει ακόμα αντιληπτές.

Ίσως οι ανακοινώσεις στο f8, που φυσικά θα καλύψουμε, να μας δείξουν τα επόμενα σχέδια του δημοφιλέστερου κοινωνικού δικτύου!

(Με την ευκαιρία του άρθρου αυτού να ενημερώσουμε ότι χθες το Facebook ανακοίνωσε ότι δεν υποστηρίζει πια το Facebook Lite, την ελαφριά έκδοση του News Stream των μελών του.)

Manogr

Πάθος για την τεχνολογία, το internet, το social networking, την blog & net κουλτούρα, τα gadget...

NewsBytes.gr

Πάθος για την τεχνολογία, το internet, το social networking, την blog & net κουλτούρα, τα gadget...

Archives