Newsbytes.gr

Newsbytes.gr

Brightkite 2.0… η Εξέλιξη!

brightkite

Το Brightkite είναι ένα geolocation site που χρησιμοποιώ σχεδόν από την αρχή της λειτουργίας του. Τότε ήταν ακόμα μία πολύ μικρή startup που έβγαινε από τα εκκολαπτήρια του TechStars και μία από τις πρώτες που στόχευσε στον συνδυασμό κοινωνικού δικτύου και υπηρεσίας γεωγραφικής τοποθεσίας. Από τότε πολλά άλλαξαν αφού πολλές εταιρίες εμφανίστηκαν στον χώρο, το Twitter ανακοίνωσε το δικό του Geolocation αλλά και το ίδιο το Brightkite εξαγοράστηκε από την Limbo.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα κοινωνικό δίκτυο στο οποίο μπορείτε να δηλώσετε που βρίσκεστε, να δημοσιεύσετε μηνύματα και φωτογραφίες, να βρείτε φίλους και να δείτε όλες τις ενημερώσεις που συμβαίνουν στην περιοχή που σας ενδιαφέρει. Η γεωγραφική τοποθεσία είναι η βάση του συγκεκριμένου δικτύου και πάνω σε αυτή χτίζονται όλες οι άλλες δυνατότητες και παροχές.

Χωρίς να έχω πληροφορίες περίμενα ότι κάτι ετοιμάζεται αφού η δραστήρια ομάδα του Brighkite ήταν ιδιαίτερα ήρεμη τον τελευταίο καιρό. Πριν λίγες μέρες άρχισαν να εμφανίζοντα τα πρώτα previews της νέας έκδοσης και σήμερα το Brightkite 2.0 είναι έτοιμο και στον αέρα!

Ας δούμε αναλυτικά τις πιο σημαντικές αλλαγές:

Αρχικά θα παρατηρήσετε αρκετές αλλαγές στο design, με σημαντικές απλοποιήσεις και μεταφορά αρκετών χρήσιμων λειτουργιών σε μία μπάρα στο κάτω μέρος της οθόνης. Στην μπάρα αυτή συγκεντρώνονται τα επικοινωνιακά σας εργαλεία όπως τα Messages, τα Mentions αλλά και τα links για τις σελίδες με τους fans και τους φίλους σας και πολλά άλλα:

Bottom_Nav_normal
Όπως καταλαβαίνετε από τα παραπάνω μία πολύ σημαντική αλλαγή στο νέο Brightkite είναι ότι πια οι σχέσεις έχουν γίνει ασύμμετρες. (asymmetrical είναι ο όρος που χρησιμοποιεί η εταιρία) Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε πια να ακολουθείτε τις ενημερώσεις κάποιων χωρίς να είναι υποχρεωτικό να σας έχουν κάνει αυτοί accept. Όπως ακριβώς στο Twitter.
Είναι σίγουρα μία μεγάλη αλλαγή που θα δώσει πολύ περισσότερη ζωή και ενδιαφέρων στην υπηρεσία:

friends-fans_normal

Την ίδια στιγμή το Stream του site γίνεται ενιαίο. Μέχρι σήμερα υπήρχαν 3 διαφορετικά streams (ένα για τους φίλους μας, ένα για ενημερώσεις από την περιοχή που βρισκόμαστε και ένα για όλες τις ενημερώσεις). Αυτό άλλαξε, υπάρχει ένα και μοναδικό stream το οποίο όμως είναι εξαιρετικά εύκολα διαχειρίσιμο λόγω των φίλτρων που έχουν ενσωματωθεί και μας δίνουν απόλυτο έλεγχο στο τι θα βλέπουμε ανά πάσα στιγμή. Ενημερώσεις φίλων; ενημερώσεις όλων; ενημερώσεις στην πόλη, στην γειτονιά, στη χώρα ή γύρω μας; Τα πάντα ελέγχονται από αυτά:

Stream_Filters_normal

Stream_Filters_-_Location-1_normal

Τα φίλτρα έχουν ενσωματωθεί και σε άλλες λειτουργίες του site όπως είναι η αναζήτηση ανθρώπων, νέων φίλων και τοποθεσιών.

Πλέον έχετε τη δυνατότητα να επιλέγετε διαφορετικές ρυθμίσεις privacy κάθε φορά που κάνετε check-in ή δημοσιεύετε ένα μήνυμα αλλά και να διαλέξετε αν θα ενημερωθούν την ίδια στιγμή και οι λογαριασμοί σας στο Twitter και το Facebook:

PRIVACY_normal

Σημαντικές βελτιώσεις έχουν γίνει και στον τομέα εύρεσης τοποθεσιών στην περιοχή σας. Κάθε φορά που επιλέγετε να κάνετε check in σε κάποια τοποθεσία (είτε μέσω αναζήτησης, είτε με τις διαθέσιμες εφαρμογές για iPhone, Android και Blackberry κινητά) η υπηρεσία σας δείχνει μία λίστα από εταιρίες, καταστήματα, αξιοθέατα κτλ που βρίσκονται στην συγκεκριμένη διεύθυνση. Αν και στην έκδοση 2.0 υπάρχουν σημαντικές βελτιώσεις στον αλγόριθμο αναζήτησης, τώρα έχετε την δυνατότητα να προσθέσετε άμεσα το χώρο στον οποίο είστε αν δεν βρεθεί από το σύστημα:

Add_Places_normal

Άλλες μικρές αλλαγές περιλαμβάνουν τη δυνατότητα να δημοσιεύετε μηνύματα χώρίς να τα συνδέετε με συγκεκριμένο γεωγραφικό σημείο (εμφανίζονται σαν somewhere to the world) αλλά και να κάνετε Like / Unlike τις διάφορες ενημερώσεις.
Στο νέο Support site του Brightkite μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά τις νέες λειτουργίες αν και ο καλύτερος τρόπος είναι να το δοκιμάσετε!

Οι υπηρεσίες που συνδυάζουν ενημερώσεις, φωτογραφίες κτλ με γεωγραφικές τοποθεσίες είναι ένας ιδιαίτερα θερμός χώρος τον τελευταίο καιρό λόγω της ανάπτυξης των GPS κινητών αλλά και των κοινωνικών δικτύων γενικότερα. Όσο οι χρήστες εξοικειώνονται με το να “μοιράζονται” τη ζωή τους τόσο πιο πετυχημένες θα είναι οι σχετικές εφαρμογές. Το αμέσως προσεχές διάστημα περιμένω κορύφωση του ενδιαφέροντος τόσο λόγω της ανάλογης δυνατότητας που θα προσφέρει το Twitter αλλά και γιατί περιμένω κάτι σχετικό και από το Facebook που είναι το mainstream πρόσωπο της κοινωνικής δικτύωσης.
Το Brighkite είναι ένας σχετικά παλιός παίχτης στον νέο αυτό τομές και με ενδιαφέρων παρακολουθώ τις κινήσεις του και το αν θα καταφέρει να αποκτήσει τον όγκο χρηστών που θα το απογειώσει.

{Αν θέλετε να με ακολουθήσετε στο Brighkite μπορείτε να το κάνετε ΕΔΩ. Σας περιμένω και θα ανταποδώσω! }

Manogr

Πάθος για την τεχνολογία, το internet, το social networking, την blog & net κουλτούρα, τα gadget...

NewsBytes.gr

Πάθος για την τεχνολογία, το internet, το social networking, την blog & net κουλτούρα, τα gadget...

Archives