Newsbytes.gr

Newsbytes.gr

Apple Event: Steve, iTunes 9, iPhone OS 3.1, Νέα iPods

apple-its-only-rock_outsidePhoto by gdgt

Ακόμα ένα event της Apple πέρασε στην ιστορία! Μία εκδήλωση αφιερωμένη στην μουσική που αν και όπως αναμενόταν δεν μας επιφύλασσε κάποιο νέο συγκλονιστικό προϊόν ή την Αpple Tablet που όλοι περιμένουμε σίγουρα άξιζε τον κόπο! Ας μην ξεχνάμε ότι δεν είναι λογικό σε κάθε παρουσίαση της εταιρίας να περιμένουμε νέα επαναστατικά προϊόντα. Όπως κάθε εταιρία που ανανεώνει αυτά που προσφέρει, ετσι και η Apple, προσπαθεί να τα παρουσιάσει και να τα προωθήσει με τον καλύτερο τρόπο. Έτσι και αλλιώς οι αλλαγές που έγιναν δεν είναι και λίγες.

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τι παρουσιάστηκε χθες:

Steve Jobs

steve jobsPhoto by gdgt

Η επιστροφή του οραματιστή CEO είναι γεγονός! Αν και όλοι ξέραμε ότι είχε επιστρέψει στην θέση του κανείς δεν γνώριζε αν θα μπορούσε να συνεχίσει να παρουσιάζει όπως παλιά και αν θα συνέχιζε να είναι το πρόσωπο της Apple. Τα πάντα ξεκαθαρίστηκαν από την στιγμή που ανέβηκε στην σκηνή και ολόκληρο το θέατρο όρθιο τον χειροκορτούσε για σχεδόν 1 λεπτό. Σκεφτείτε το λίγο καλύτερα… δεν μιλάμε για ηθοποιό ή καλλιτέχνη! Μιλάμε για τον διευθυντή μιας εταιρίας…
Αφού ενημέρωσε για την μεταμόσχευση ήπατος που έκανε και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τον δωρητή οργάνων (έναν νεαρό που σκοτώθηκε σε τροχαίο) ο Steve ανακοίνωσε ότι έχει επιστρέψει κανονικά, ελέγχει πλήρως κάθε σημείο της εταιρίας και ευχαριστιέται κάθε στιγμή! Η παρουσία του χθες ήταν εξαιρετικά σημαντική αφού και καθυσήχασε τους επενδυτές και ενθουσίασε τους Apple Fans. Προσωπικά πιστεύω ότι η επιστροφή του ήταν το πιο σημαντικό συμπέρασμα της χθεσινής ημέρας.
Εμείς το μόνο που μπορούμε να ευχηθούμε είναι να είναι πάντα καλά, με όραμα για υπέροχα προϊόντα!

iTunes 9

itunes store

Η νέα έκδοση του iTunes είναι διαθέσιμη για download με αρκετές βελτιώσεις και νέα χαρακτηριστικά.
Στις νέες δυνατότητες περιλαμβάνεται το Genius Mixes που με ένα click αναλαμβάνει να φτιάξει έτοιμες μιξαρισμένες συλλογές από τα τραγούδια που έχετε στην library σας! Αν δεν το βλέπετε απενεργοποιήστε το Genius και ενεργοποιήστε ξανά.
Μία άλλη σημαντική δυνατότητα είναι το Home Sharing που επιτρέπει να κάνετε browse, import και μεταφορές αγορών σε μέχρι 5 υπολογιστές που υπάρχουν στο δίκτυο του σπιτιού σας.
Παράλληλα ανακοινώθηκαν τα νέα formats iTunes LP και iTunes Extras. Τα iTunes LP περιέχουν παράλληλα με τα τραγούδια, φωτογραφικό υλικό, στίχους, visualizations και videos που δίνουν άλλο ενδιαφέρον στα albums και περιεχόμενο ιδανικό για φανατικούς καλλιτεχνών.

itunes LP

Τα Extras αφορούν ταινίες και ουσιαστικά προσομοιάζουν το menu ενός dvd προσφέροντας πολλές επιπλέον λειτουργίες όπως συνεντεύξεις, trailers και πολλά άλλα.

extras20090909

Η πιο εμφανής αλλαγή είναι αυτή που έγινε στο iTunes Store με νέα εμφάνιση, design και δυνατότητες. Αν εξακολουθείτε αν βλέπετε το παλιό store κάντε sign out και sign in για να αλλάξει η εμφάνιση και να δείτε τις πολλές αλλαγές που έχουν γίνει. Επίσης τώρα πια μπορείτε να μοιράζεστε links από το store στο Facebook και το Twitter ενώ υπάρχουν πολλές μικρές αλλαγές σε αρκετούς τομείς.

itunes-share

iPhone OS 3.1

apple_31_update

Μαζί με το νέο iTunes είναι διαθέσιμη και η νέα έκδοση του iPhone OS. Στα βασικά χαρακτηριστικά του περιλαμβάνεται το Genius Recommendations στο Αpp Store που σας προτείνει νέα Apps με βάση αυτά που χρησιμοποιείται ήδη. Πολύ χρήσιμο για να ανακαλύπτετε νέες εφαρμογές. Το δοκίμασα και πιστεύω ότι κάνει αρκετά καλή δουλειά!

iphone_genius_apps
Τα Genius Mixes, που αναφέρονται παραπάνω, έρχονται και στο iPhone και μιξάρουν την μουσική σας σε ενδιαφέρουσες συλλογές. Επίσης προστέθηκε η δυνατότητα αγοράς ringtones αφού αρκετοί δεν γνώριζαν ή δεν ήθελαν να φτιάξουν μόνοι τους ringtones μέσα από το iTunes.
Η πιο ενδιαφέρουσα προσθήκη είναι η δυνατότητα διαχείρησης των app και των Home Screens μέσα από το iTunes στον υπολογιστή σας! Αν έχετε βαρεθεί να μετακινείτε τις εφαρμογές στην οθόνη του iPhone μπορείτε πια να το κάνετε με την άνεση του mouse σας και μετά να το συγχρονίσετε με το τηλέφωνο σας.
Μπορείτε να δείτε όλες τις προσθήκες και τις αλλαγές στην σελίδα του iPhone στο site της Apple.

iphone-apps

Νέα iPods

nanoarray

Σίγουρα η πιο σημαντική είδηση της χθεσινής παρουσίασης είναι η προσθήκη video camera στο εξαιρετικά δημοφιλές iPod Nano. Μέχρι σήμερα η Apple έχει πουλήσει πάνω από 100 εκατομμύρια Nano και χθες τα έκανε ακόμη πιο επιθυμητά με την προσθήκη κάμερας χωρίς αύξηση τιμής! Όπως είπε και ο Steve Jobs η Αpple ουσιαστικά προσφέρει δωρεάν την δυνατότητα video σε όσους αποκτήσουν ένα από τα νέα Nano! Οι τιμές στην Αμερικάνικη αγορά θα είναι ιδιαίτερα συμφέρουσες αφού το μοντέλο των 8GB κοστίζει $149 και των 16GB $179. Αν σκεφτούμε το μικρό του μέγεθος, το πόσο δημοφιλές είναι και τις υπόλοιπες νέες δυνατότητες  (FM radio, Pedometer, voice recorder) τότε καταλαβαίνουμε εύκολα ότι πολύ σύντομα το YouTube θα κατακλυστεί από video της μικρής συσκευής. Οι γνωστές φορητές κάμερες Flip απέκτησαν ένα σοβαρό ανταγωνιστή (στην απλή και όχι HD έκδοση προς το παρόν). Ίσως αυτή να είναι η στιγμή που το mobile video θα γίνει πραγματικά mainstream!

ipodnanovideohand

Στα άλλα iPod οι αλλαγές δεν ήταν τόσο σημαντικές και σίγουρα η μεγάλη έκπληξη είναι ότι το iPod Touch δεν απέκτησε κάμερα! Φήμες λένε για τεχνικά προβλήματα ενώ η ίδια η εταιρία λέει ότι το iPod Touch είναι μία εξαιρετική παιχνιδομηχανή και σκοπός τους ήταν να κατεβάσουν την τιμή και όχι να βάλουν νέες δυνατότητες. Έτσι η τιμή για το iPod Touch των 8GB είναι πια $199, των 32GB $299 και των 64GB $399. Τα μοντέλα των 32GB και 64GB έχουν αναβαθμιστεί και είναι 50% πιο γρήγορο από τα άλλα μοντέλα. Η χθεσινή παρουσίαση εστιάστηκε στις δυνατότητες και στους τίτλους για gaming που υπάρχουν αλλά και έρχονται δίνοντας μας μία ιδέα για τα σχέδια της Apple και στον συγκεκριμένο τομέα.

ipod touch gaming

Ο βενιαμίν της παρέας, iPod shuffle, κυκλωφορεί πια σε δύο μοντέλα, ένα τον 2GB στα $59 και ένα 4GB στα $79 αλλά και σε 5 χρώματα. Υπάρχει επίσης και ένα συλλεκτικό μοντέλο των 4GB σε stainless steel και κοστίζει $99.

Το iPod Classic φτάνει αισίως στα 160GB με την ίδια τιμή ($249) και απευθύνεται κυρίως σε αυτούς που διαθέτουν τεράστια συλλογή μουσικής.

Αυτά ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά της χθεσινής παρουσίασης. Για μένα, αλλά και για σχεδόν όλα τα blog τεχνολογίας, η μεγάλη είδηση ήταν η επιστροφή του Steve Jobs και η ξεκάθαρη απάντηση του στο αν είναι αυτός το απόλυτο αφεντικό της Apple. Από εκεί και πέρα οι χθεσινές ανακοινώσεις ακολουθούν την πολιτική της Apple που κάθε χρόνο εστιάζει σε συγκεκριμένα προϊόντα τον Σεπτέμβριο.
Πιστεύω ότι στην επόμενη παρουσίαση θα δούμε την αναμενόμενη Apple Tablet ή κάτι αντίστοιχο… μέχρι τότε αναβαθμίστε το iTunes και το iPhone σας, διαβάστε μία σπάνια “συνέντευξη” του Steve Jobs στους New York Times και δείτε ολόκληρο το video της χθεσινής ημέρας (click στην εικόνα για να μεταφερθείτε στο site της Apple):

video

Manogr

Πάθος για την τεχνολογία, το internet, το social networking, την blog & net κουλτούρα, τα gadget...

NewsBytes.gr

Πάθος για την τεχνολογία, το internet, το social networking, την blog & net κουλτούρα, τα gadget...

Archives