Newsbytes.gr

Newsbytes.gr

Η Apple Σπάει Κάθε Ρεκόρ και το Μέλλον Υπόσχεται Ακόμα Περισσότερα!

Apple Logo Financial Results

Μετά από τα εντυπωσιακά κέρδη της Google ήρθε η σειρά της Apple να κάνει την καθιερωμένη παρουσίαση των οικονομικών της στοιχείων όπως κάθε τρίμηνο. Τα στοιχεία είναι για μία ακόμη φορά υπεράνω κάθε προσδοκίας ξεπερνώντας κατά πολύ τις προβλέψεις της Wall Street και των οικονομικών αναλυτών.

Στην συνέχεια του άρθρου θα δούμε αναλυτικά τα στοιχεία των πωλήσεων τόσο σε χρηματική αξία αλλά και ανά προϊόν όπως επίσης και διάφορες άλλες ενδιαφέρουσες πληροφορίες που βγήκαν από την παρουσίαση και τις απαντήσεις που έδωσαν ο COO Tim Cook και ο CFO Peter Oppenheimer. Αν και η Apple φημίζεται για την μυστικοπάθεια της όλο και κάτι μπορούμε να καταλάβουμε για τα μελλοντικά προϊόντα και το πολυαναμενόμενο iPhone 5.

Ας δούμε όλες τις λεπτομέρειες.

Τα έσοδα της Apple το συγκεκριμένο τρίμηνο ήταν 28.57 δισεκατομμύρια δολάρια (!) και αποτελούν ρεκόρ για την εταιρεία σε ένα σχετικά αδιάφορα τρίμηνο αφού δεν περιλαμβάνει κάποιες σημαντικές γιορτές που συνήθως βοηθάνε τις πωλήσεις.

Τα καθαρά κέρδη τριμήνου είναι $7.31 δισεκατομμύρια (ή $7.79 ανά μετοχή) και φυσικά αποτελούν και αυτά ρεκόρ.

Όσο αφορά τις πωλήσεις προϊόντων η εταιρεία πούλησε 20.24 εκατομμύρια iPhones, 9.25 εκατομμύρια iPads, 3.95 εκατομμύρια Macs και 7.54 εκατομμύρια iPods.  Οι πωλήσεις των iPhone και iPad είναι φυσικά ρεκόρ ενώ οι πωλήσεις υπολογιστών Mac σημειώνουν μία ελάχιστη πτώση. Τα iPods, όπως είναι λογικό, συνεχίζουν να σημειώνουν κάμψη στις πωλήσεις του αφού κανιβαλίζονται από τα iPhone και τα νούμερα τους έχουν πτώση 20% σε σχέση με πέρσι.

Apple Revenue by Product

Όπως είναι λογικό τα παραπάνω στοιχεία απογείωσαν τις μετοχές της Apple που έφτασαν κάποια στιγμή και τα $400 ανά μετοχή!! Φαίνεται ότι το σενάριο που λέει ότι σε λίγο καιρό η Apple θα είναι η εταιρεία με την μεγαλύτερη αξία στον κόσμο δεν είναι και πολύ μακριά! Τώρα βρίσκεται στην δεύτερη θέση, πίσω από την Exxon.

Ας δούμε τώρα σε bullets points διάφορα ενδιαφέροντα από τις χθεσινές ανακοινώσεις:

 • Το λειτουργικό Mac OS Χ Lion θα κυκλοφορήσει σήμερα Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011 μέσα από το App Store!
 • Ανακοινώθηκε ότι τα οικονομικά αποτελέσματα του επόμενου τριμήνου ενδέχεται να επηρεαστούν από μία μετάβαση σε νέα μοντέλα. Ουσιαστικά εδώ φωτογραφίζεται η κυκλοφορία του νέου iPhone τον Σεπτέμβριο.
 • Τα iPod Touch αποτελούν το 50% των πωλήσεων iPods
 • Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 225 εκατομμύρια λογαριασμοί στο iTunes που έχουν κατεβάσει 15 δισεκατομμύρια τραγούδια.
 • Μέχρι σήμερα έχουν πουληθεί 222 εκατομμύρια iOS συσκευές (iPhone, iPad, iPod Touch)
 • Η εταιρεία αυτή τι στιγμή έχει στην τράπεζα 76.2 δισεκατομμύρια δολάρια μετρητά !!! τα οποία δεν επιστρέφονται στους μετόχους αλλά περιμένουν να επενδυθούν σε εξαγορές, επενδύσεις και άλλες ενέργειες όπως νέα data centers και προφανώς και στα νέα φουτουριστικά γραφεία που σχεδιάζονται.
 • To iPad συμβάλει στη μείωση των πωλήσεων των Mac αλλά ακόμα περισσότερο ανταγωνίζεται τα windows pc.
 • Σύμφωνα με τον Tim Cook το νούμερο των 550.000 ενεργοποιήσεων Android συσκευών που ανακοίνωσε η Google είναι “tricky”. Αυτό που υπονοεί ο COO της Apple είναι ότι οι ενεργοποιήσεις δεν συμβαδίζουν με πωλήσεις συσκευών!
 • Η Apple TV παραμένει ένα χόμπι για την εταιρεία! Είναι ένα αγαπητό προϊόν που πάει καλά αλλά δεν μπορεί να συγκριθεί με τα άλλα προϊόντα της Apple όσο αφορά τον όγκο πωλήσεων.
 • Η εταιρεία δεν αγνοεί τα pre-paid τηλέφωνα που κυριαρχούν σε αναπτυσσόμενες αγορές… μήπως να περιμένουμε κάποιο φθηνό iPhone σύντομα;
 • Ετοιμάζονται νέες σημαντικές προσθήκες στο περιεχόμενο του iTunes Store ειδικά σε χώρες που δεν έχουν ακόμα το πλήρες μενού (όπως η Ελλάδα πχ που δεν έχει ταινίες για ενοικίαση).
 • Αυτή τη στιγμή λειτουργούν 327 Apple Stores (δεν περιλαμβάνονται σε αυτά τα authorized stores σαν και αυτά που έχουμε στην Ελλάδα).
iOS device sales
Όπως καταλαβαίνουμε από τα παραπάνω η Apple βρίσκεται σε ιδανική οικονομική κατάσταση με σταθερή άνοδο!
Σύντομα θα είναι η εταιρεία με την μεγαλύτερη αξία στον κόσμο ανάμεσα σε όλα τα είδη εταιρειών και οι παλιοί και νέοι ανταγωνιστές της από τον χώρο της τεχνολογίας δεν μπορούν με τίποτα να θεωρηθούν πια απειλή. Το ευχάριστο όμως για εμάς, τους τελικούς χρήστες, είναι η συνεχής καινοτομία και τα νέα προιόντα που παρουσιάζονται διαρκώς.
Η εταιρεία δεν επαναπαύεται ποτέ και διαρκώς προετοιμάζεται για το μέλλον…. έτσι σήμερα θα κατεβάσουμε και θα εγκαταστήσουμε το Mac OS X Lion, το φθινόπωρο θα εγκαταστήσουμε το iOS 5 και θα ενεργοποιήσουμε το iCloud, ίσως από το νέο iPhone 5 μας!
Το μέλλον δεν είναι ποτέ βαρετό!  

Manogr

Πάθος για την τεχνολογία, το internet, το social networking, την blog & net κουλτούρα, τα gadget...

NewsBytes.gr

Πάθος για την τεχνολογία, το internet, το social networking, την blog & net κουλτούρα, τα gadget...

Archives