Newsbytes.gr

Newsbytes.gr

Chirp: Όλα τα Μελλοντικά Σχέδια του Twitter

Όπως είχαμε αναφέρει και σε άλλο άρθρο μας χθες πραγματοποιήθηκε το chirp, το πρώτο συνέδριο που διοργάνωσε το Twitter για να ενημερώσει τους προγραμματιστές και τους δημιουργούς εφαρμογών για την πλατφόρμα του.

Έγιναν σημαντικές παρουσιάσεις από τους ιδρυτές και την διευθυντική ομάδα της εταιρίας για το παρόν και το μέλλον του Twitter. Στο σημερινό άρθρο θα δούμε κάποια από αυτά που μάθαμε χθες χωρίς να μπούμε σε ιδιαίτερη ανάλυση αφού τα περισσότερα από αυτά θα μας απασχολήσουν ξανά στο μέλλον, όταν πια είναι διαθέσιμα και λειτουργικά.

Ας ξεκινήσουμε από κάποια στατιστικά που αποκάλυψε χθες ο CEO της εταιρίας Evan Williams και ακούγονται για πρώτη φορά:

 • Το Twitter έχει 105,779,710 εγγεγραμμένα μέλη
 • 300,000 νέοι χρήστες γράφονται καθημερινά
 • Το 60% από τα μέλη του Twitter βρίσκονται εκτός Η.Π.Α.
 • Το Twitter έχει 180 εκατομμύρια μοναδικούς επισκέπτες τον μήνα
 • Το 75% της κίνησης του έρχεται από εφαρμογές που δεν έχουν αναπτυχθεί από την εταιρία.
 • Το 60% των tweets έρχεται από εφαρμογές εκτός εταιρίας.
 • Η επίσημη εφαρμογή για Blackberry που κυκλοφόρησε εδώ και λίγες μέρες ήδη φέρνει το 7-8% των νέων εγγραφών.
 • Πριν από ένα χρόνο το Twitter είχε 25 υπαλλήλους, τώρα έχει 175
 • Κάθε μέρα γίνονται 600 εκατομμύρια αναζητήσεις μέσω του Twitter
 • Υπάρχουν πάνω από 100.000 εφαρμογές για το Twitter
 • To API του στέλνει στο Twitter 3 δισεκατομμύρια requests την ημέρα
 • Το 37% των ενεργών χρηστών του Twitter χρησιμοποιεί το τηλέφωνο του για να κάνει Tweet

Από εκεί και πέρα είχαμε αρκετές ανακοινώσεις, μελλοντικά σχέδια και υπηρεσίες που έρχονται.

@anywhere

Αρχικά έχουμε την ενεργοποίηση του Twitter @anywhere. Κάτι αντίστοιχο με το Facebook Connect σας επιτρέπει να φέρεται στο site σας (με ένα απλό copy-paste κώδικα) την λειτουργικότητα του Twitter με αποτέλεσμα όλα τα μέλη του να μπορούν να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του Twitter μέσα από όλα τα αγαπημένα τους sites. Όπου αναφέρεστε σε κάποιο χρήστη με το @ μπροστά το anywhere θα εμφανίζει της πληροφορίες του σε ένα hovercard ενώ παράλληλα θα επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν tweets ή να μοιράζονται τα άρθρα σας άμεσα και εύκολα. Για να μάθετε περισσότερα και να το ενεργοποιήσετε μπορείτε να επισκεφτείτε την σχετική σελίδα.

Promoted Tweets

Όσο αφορά τα Promoted Tweets, που αναλύσαμε σε σχετικό άρθρο, ο COO Dick Costolo επιβεβαίωσε όσα έχουμε αναφέρει και είπε ότι σύντομα όλοι οι χρήστες της υπηρεσίας θα μπορούν να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα για να διαφημίζονται ενώ αποκάλυψε ότι οι δημιουργοί εφαρμογών που θα το εντάξουν στις εφαρμογές τους θα λαμβάνουν το 50% των εσόδων από κάθε διαφήμιση!

Geolocation και Points of Interest

Το Geolocation δεν θα μπορούσε, φυσικά, να λείπει από το Chirp! Εξάλλου είναι ένα από τα μεγαλύτερα trend τεχνολογίας αυτή την στιγμή! Όπως ξέρουμε και έχουμε γράψει παλιότερα το Twitter έχει ήδη αρχίσει να υποστηρίζει το geolocation στα tweets είτε με ακριβές στίγμα, είτε με πιο γενικές περιγραφές όπως μία πόλη ή μία γειτονιά. Αυτό επεκτείνεται ακόμα περισσότερα και πλέον θα περιλαμβάνει και Points of Interest ή Places που ουσιαστικά θα αποτελούνται από συγκεκριμένες τοποθεσίες όπως καταστήματα, πάρκα, συνεδριακά κέντρα και άλλα πολλά. Οι χρήστες θα επιλέγουν τι θα εμφανίζεται σαν πληροφορία τοποθεσίας σε κάθε tweet τους και έτσι θα μπορούμε να βρίσκουμε, για παράδειγμα, όλα τα tweets που γίνονται από ένα συγκεκριμένο συνέδριο ή από ένα συγκεκριμένο bar. Ξέρω τι σας θυμίζει… Foursquare και Gowalla … σίγουρα και εδώ έχουμε μία μορφή ανταγωνισμού αν και ο CEO του Twitter δήλωσε ότι δεν τους ενδιαφέρει να κάνουν ένα σύστημα checkin αλλά θα εστιάσουν στα tweets και την αναζήτηση τους. Περιμένοντας και αντίστοιχες ανακοινώσεις του Facebook σύντομα είμαι περίεργος πως θα εξελιχθεί ο συγκεκριμένος τομέας. Θα έχουμε συνέργειες ή ανταγωνισμό; Στο κάτω-κάτω το Foursquare αποτελεί ένα από τα πρώτα sites που συνεργάστηκαν στενά με το Twitter για το @anywhere!

User Streams

Τα User streams ουσιαστικά αποτελούν τη νέα real time εξέλιξη της Twitter API. Με το που ξεκινήσει η εφαρμογή τους τα πάντα θα εμφανίζονται σε πραγματικό χρόνο σε όλες τις εφαρμογές, χωρίς κανένα όριο! Δεν θα υπάρχουν πια περιορισμοί στα πόσα requests μπορεί να στείλει κάθε χρήστης και τα πάντα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα! Όταν λέω τα πάντα δεν εννοώ πια μόνο τα tweets αλλά και τα direct messages, τα mentions, τα favorites, τα follow και unfollow μελών!
Ίσως αποδειχτεί ότι αυτή είναι η πιο σημαντική ανακοίνωση της χθεσινής ημέρας αφού μπορεί να αλλάξει εντελώς τον τρόπο που χρησιμοποιούμε το Twitter!

Annotations

Είμαι πραγματικά περίεργος για το πως θα εξελιχθεί αυτό! Μπορεί να φέρει το χάος, μπορεί όμως να δημιουργήσει και διαμάντια! Τα annotations δίνουν τη δυνατότητα στους developers να χρησιμοποιήσουν ότι tag επιθυμούν για να προσαρμόσουν πληροφορίες metadata σε κάθε tweet. Σήμερα τα tweets περιέχουν metadata σχετικά με το μέσα από ποια εφαρμογή στάλθηκαν, πληροφορίες τοποθεσίας, και σε ποιο tweet απαντάνε. Σύντομα το Twitter θα δώσει απόλυτη ελευθερία στους προγραμματιστές να προσαρμόζουν όποιο tag επιθυμούν και για όποιο metadata επιθυμούν! Αυτό πραγματικά δίνει τεράστιες δυνατότητες για εμπνευσμένες χρήσης αλλά μπορεί εύκολα να δημιουργήσει προβλήματα αφού δεν είναι σίγουρο ότι οι προγραμματιστές θα συμφωνήσουν σε συγκεκριμένα tags με αποτέλεσμα οι αντίστοιχες πληροφορίες να μην αναγνωρίζονται από όλες τις εφαρμογές ή να υπάρχουν διαφορετικά tags για την ίδια πληροφορία! Σίγουρα η εταιρία θα βγάλει κάποιο οδηγό καλής χρήσης αλλά όπως τονίστηκε δεν θα είναι υποχρεωτικό να ακολουθηθεί από κανέναν!
Είμαι πραγματικά περίεργος για το πως θα εξελιχθεί το συγκεκριμένο feature!

Q & A

Κατά την διάρκεια των ερωτήσεων στο τέλος της εκδήλωσης μάθαμε επίσης ότι σύντομα θα υπάρξει επίσημος client και για λειτουργικό Android, ότι το Twitter δεν αποκλείει στο μέλλον να αρχίσει να φιλοξενεί και διάφορα αρχεία όπως φωτογραφίες και videos στους server του (αν γίνει θα είναι μεγάλο πλήγμα για το TwitPic και άλλες ανάλογες υπηρεσίες) αλλά και ότι το Twitter ετοιμάζεται να δημιουργήσει τον δικό του URL Shortener (ακόμα ένα χτύπημα σε άλλες υπηρεσίες όπως το bit.ly που τώρα είναι ο default url shortener του).

ΣΧΟΛΙΑ

Σίγουρα το Twitter αποφάσισε ότι πρέπει να μεγαλώσει και να γίνει πιο επιθετικό σε αρκετούς τομείς. Όπως είναι λογικό σε πολλούς από αυτούς υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων και ανταγωνισμός με τους δημιουργούς εφαρμογών για το Twitter (επίσημες εφαρμογές Blackberry, εξαγορά tweetie κτλ). Από την άλλη όμως οι δημιουργοί αυτοί έχουν επενδύσει χρόνο και χρήματα για τις εφαρμογές τους και έκαναν το Twitter αυτό που είναι σήμερα, όπως αποκαλύπτουν και τα στατιστικά! Αν δεν υπήρχαν οι εφαρμογές αυτές ειλικρινά πιστεύω ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία microblogging δεν θα είχε την ίδια επιτυχία. Αυτό το κατανοούν και οι υπεύθυνοι της εταιρίας που προσπάθησαν χθες να καθησυχάσουν τους ανήσυχους developers είτε με λόγια είτε με νέες παροχές και μοίρασμα διαφημιστικών εσόδων. Παράλληλα ξεκίνησε την λειτουργία του και ένα site αποκλειστικά αφιερωμένο στους προγραμματιστές.

Μόνο το μέλλον θα δείξει πως θα εξελιχθεί η σχέση αυτή και πως θα λειτουργήσουν για το Twitter  τα νέα του σχέδια!

Είναι γεγονός ότι το Chirp είναι ένα σημαντικό βήμα για την εταιρία αφού, υποτίθεται, ότι ξεκαθαρίζει τα μελλοντικά της σχέδια και τις σχέσεις της με τους δημιουργούς εφαρμογών με βάση το Twitter. Μέχρι τώρα η εταιρία συνήθιζε να φέρνει σε δύσκολη θέση τους προγραμματιστές με ξαφνικές αλλαγές στην API, αλλαγές στην πολιτική της, νέα features κτλ. Τώρα φαίνεται ότι αποφάσισε να δράσει λίγο πιο επαγγελματικά ξεκαθαρίζοντας αρκετά θέματα και ανακοινώνοντας μελλοντικά σχέδια.

Ζούμε σε συναρπαστική εποχή όσο αφορά τα Social Networks και οι ειδήσεις δεν πρόκειται να σταματήσουν εδώ! Την επόμενη εβδομάδα αναμένουμε το f8, την αντίστοιχη εκδήλωση του Facebook για τους προγραμματιστές τους και σίγουρα θα έχουμε και εκεί σημαντικές ανακοινώσεις!

We will keep you informed!

Manogr

Πάθος για την τεχνολογία, το internet, το social networking, την blog & net κουλτούρα, τα gadget...

NewsBytes.gr

Πάθος για την τεχνολογία, το internet, το social networking, την blog & net κουλτούρα, τα gadget...

Archives