Newsbytes.gr

Newsbytes.gr

6 Δυνατότητες του Facebook που Ίσως Δεν Γνωρίζεις

ideaPhoto by JJay under CC @ Flickr

Στο ΝewsBytes.gr καλύπτουμε πολύ συχνά θέματα social networking και φυσικά θέματα που αφορούν το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο, το Facebook.

Μέσα από την κάλυψη αυτή λαμβάνουμε πολύ συχνά ερωτήσεις από εσάς αλλά και από την δική μας χρήση παρατηρούμε ότι πολλά από τα μέλη του δεν γνωρίζουν ή δεν χρησιμοποιούν πολλές δυνατότητες του.

Με το άρθρο αυτό ελπίζουμε να ενημερώσουμε και να δώσουμε ιδέες για κάποιες από τις όχι και τόσο γνωστές λειτουργίες του site που έχει αλλάξει το τοπίο του Internet τα τελευταία χρόνια.

Σίγουρα για πολλούς από εσάς κάποια ή όλα από τα παρακάτω φανούν απλοϊκά αλλά σίγουρα κάποιοι δεν τα γνωρίζουν ή δεν έχουν ασχοληθεί.

1) Vanity URL. Πραγματικά μου κάνει εντύπωση που δεν έχουν εκμεταλλευτεί όλοι την δυνατότητα απόκτησης δικής τους, εύκολης, διεύθυνσης! Όπως έχουμε γράψει σε σχετικό άρθρο όλα τα μέλη αλλά και όλες οι Σελίδες (Facebook Pages με πάνω από 100 fans) μπορούν να επισκεφτούν την διεύθυνση facebook.com/username και να αποκτήσουν μία εύκολη διεύθυνση της μορφή www.facebook.com/ονομα. Τα πλεονεκτήματα είναι εμφανή. Οι εταιρίες θα μπορούν εύκολα να προωθούν την Σελίδα τους μέσα από διαφημίσεις και προωθήσεις (κάτι αδύνατον με την default διεύθυνση που δίνει το Facebook) ενώ τα απλά μέλη θα μπορούν να δίνουν την διεύθυνση αυτή στους φίλους τους που θέλουν να βρουν το προφίλ τους χωρίς να χρειάζεται να ψάχνουν ανάμεσα σε δεκάδες ίδια ονόματα.

2) Λίστες Φίλων. Οι Λίστες Φίλων σας επιτρέπουν να ομαδοποιήσετε τους φίλους σας όπως εσείς επιθυμείτε. Η κατηγοριοποίηση αυτή δεν φαίνεται σε κανέναν άλλο και χρησιμοποιείτε αποκλειστικά από εσάς. Ο πιο φανερός τρόπος χρήσης τους είναι το φιλτράρισμα στο Newsfeed όπου με ένα κλικ στη σχετική λίστα θα μπορέσετε να δείτε μόνο τις ενημερώσεις των φίλων σας που βρίσκονται στην σχετική λίστα. Αυτή όμως δεν είναι και η πιο σημαντική χρήση τους! Το σημαντικό είναι ότι οι λίστες αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις ρυθμίσεις ιδιωτικότητας (Privacy Settings) όπου και μπορείτε να συγκεκριμενοποιήσετε ποιες λίστες θα βλέπουν τι. Έτσι μπορείτε να ορίσετε για παράδειγμα ότι η λίστα “συνάδελφοι δουλειάς” δεν θα βλέπει τις φωτογραφίες σας ή κάποια συγκεκριμένα άλμπουμ ή τα status updates σας κτλ Το ίδιο ισχύει και στο chat όπου μπορείτε να επιλέξετε ποιες λίστες θα σας βλέπουν online κάθε στιγμή.
Η χρησιμότητα φαντάζομαι είναι ιδιαίτερα φανερή σε όλους. Ειδικά σε αυτούς που προτιμάνε να ξεχωρίζουν τους φίλους τους και το τι θα βλέπει ο καθένας.

3) Photo Album Privacy. Μία γρήγορη υπενθύμιση (μιας και βλέπω ότι πολλοί δεν ασχολούνται). Κάθε φορά που δημιουργείτε ένα νέο φωτογραφικό άλμπουμ πρέπει να ρυθμίζετε τα privacy settings και να ορίζεται ποιος μπορεί να το δει. Διαφορετικά κινδυνεύετε να είναι ορατό από όλους, φίλους και μη! Φυσικά μπορείτε να κάνετε edit και στα υπάρχοντα άλμπουμ.

album privacy

4) Δημόσιες Ενημερώσεις. Αφού μιλάμε για τα σοβαρά θέματα της ιδιωτικότητας θέλω να ενημερώσω ότι μπορείτε, αν θέλετε, να κρατήσετε το προφίλ σας κλειστό αλλά να κάνετε ορατά σε όλους τα Status Updates και τα Links που μοιράζεστε. Όταν λέω ορατά εννοώ ότι θα εμφανίζονται στην Αναζήτηση του Facebook όταν κάποιος ψάχνει για κάποιο σχετικό θέμα. Αν λοιπόν τα Status Updates και τα Links σας δεν είναι ιδιωτικά τότε αξίζει να τα “ανοίξετε” ώστε να εμπλουτίσετε το Facebook Search με τις δικές σας ιδέες και προτάσεις. Σε λίγο καιρό τα δημόσια αυτά updates θα εμφανίζονται και στην Bing και ίσως και άλλες μηχανές αναζήτησης όπως γράψαμε σε πρόσφατο άρθρο.

status privacy

5) Photo Tags. Μέχρι να έρθουν οι νέες αλλαγές στην αρχική σελίδα και στο News feed μπορείτε να δείτε όλα τα tags των φίλων σας πατώντας το Photos στα φίλτρα του News Feed. Πολλοί νομίζουν ότι αυτό απλά φιλτράρει όλα τα photo posts που εμφανίζονται και στο Live Stream, δεν είναι όμως έτσι. Στο stream των φωτογραφιών θα δείτε πολλές ενημερώσεις με tags φίλων σας που δεν εμφανίζονται αλλού.

6) Hide..hide…hide. Μπορείτε να κρύψετε και να εξαφανίσετε δια παντός όποια εφαρμογή (ή ακόμα και φίλο) σας ενοχλεί με αυτά που δημοσιεύει στο News Feed.  Το μόνο που χρειάζεται είναι να περάσετε τον cursor πάνω από την συγκεκριμένη ενημέρωση ώστε να δείτε το Hide και μετά να επιλέξετε να κρύψετε την εφαρμογή. Τώρα πια κρύβοντας ένα κουίζ, για παράδειγμα, θα κρυφτούν όλα τα κουίζ που έχουν δημιουργηθεί από την ίδια εφαρμογή.
Αν το μετανιώσετε αρκεί ένα click στο “Edit Options” στο κάτω μέρος της αρχικής οθόνης.

Αν έχετε δικά σας “μικρά μυστικά” και ιδέες για το Facebook πολύ θα χαρώ αν τα μοιραστείτε μαζί μας στα σχόλια!

Manogr

Πάθος για την τεχνολογία, το internet, το social networking, την blog & net κουλτούρα, τα gadget...

NewsBytes.gr

Πάθος για την τεχνολογία, το internet, το social networking, την blog & net κουλτούρα, τα gadget...

Archives